Nyugatról érkezett ébresztő az „egyesült Orbán-kritikusoknak"

2024. február 14. 12:09

A Kurierben megjelent publicisztika arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor javaslata korábbi példán alapszik, az Európai Parlamenttel szembeni kritikák pedig nem légből kapottak.

2024. február 14. 12:09
null

Az „egyesült Orbán-kritikusok" egy dolgot szándékosan nem érintenek: 1979-ig pontosan úgy kerültek be az Európai Parlamentbe a képviselők, ahogy azt a magyar miniszterelnök most javasolta – áll a Kurierben megjelent publicisztikában.

Stefan Brocza arra reflektál, hogy egyes politikusok válogatott sértésekkel és vádakkal reagáltak Orbán Viktor azon ötletére, mely szerint meg kellene fontolni a visszatérést a korábbi rendszerhez, amiben a nemzeti parlamentek küldték ki képviselőiket az Európai Parlamentbe.

A kormányzó ÖVP delegációvezetője, Angelika Winzig jelezte, hogy nem lát értelmet a javaslatban és ez visszalépés lenne az európai gondolatból, míg Monika Vana, a szintén kormányzó Zöldek delegációvezetője szerint Orbán „abszurd követelése” csak „újabb bizonyíték arra, hogy a demokrácia értékét, mint EU-s alapértéket nem osztja”.

Ezzel szemben Brocza szerint a kritikusok csak az antidemokrata-szemüvegen keresztül képesek tekinteni erre a kérdésre, és egyikük sem foglalkozik azzal, hogy a magyar kormányfő miről és miért beszél.

Mert akkor lehet, hogy kellemetlen dolgokkal kellene megküzdeniük. Vagy észre sem veszik, hogy az Európai Parlamenttel szembeni kritikák nem teljesen légből kapottak

– jelentette ki a publicista.

Harald Vilimsky, az ausztriai közvélemény-kutatásokat toronymagasan vezető Osztrák Szabadságpárt delegációvezetője szerint Orbán javaslata „nagyon is megfontolandó”, hiszen ez „nem kevésbé demokratikus, mint a közvetlen választás, mert a nemzeti parlamenteket is demokratikusan választják".

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Manuel Medina

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ákos70
2024. február 14. 13:22
furkesz 2024. február 14. 13:13 Tájékoztatásul: "Az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) felállította a „Közgyűlést” 1952 szeptemberében, amelynek 78 tagját a 6 tagállam nemzeti parlamentje választotta. Ezt terjesztették ki 1958 márciusában, hogy az Európai Gazdasági Közösség és az Euratom is képviselve legyen. Ekkor kapta az Európai Parlamentáris Gyűlés nevet. 1962-től lett Európai Parlament a testület neve. 1979-ben újra növelték a képviselők számát és ekkortól választják őket közvetlenül. Ezután a képviselők létszámát minden alkalommal megnövelték, amikor új államok csatlakoztak. A Parlament létszáma a lisszaboni szerződés alapján, az elnököt is beleszámítva, 751 fő." https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Parlament Így nincs igazad , létezett Európai Parlament 1979-ben.
Saksafar
2024. február 14. 13:17
A semmihez sem értő fingfűrészelők kárognak, tudják mennyi esélyük lenne az új rendszerben, az eddig bemutatott tehetségükkel.
nempolitizalok-0
2024. február 14. 13:06
Ez nemcsak demokratikus, hanem logikus is. Az EP-t azért lett megcsinálva nemzetek feletti szervezetnek, hogy le lehessen uralni. Ahogy elnézem, ezt az USA elég rendesen meg is teszi. Nem véletlenül nem tetszik a libsiknek.
pollip
2024. február 14. 12:48
Honnan tudnák, hogy 1979-ig milyen rendszer volt? Nem szoktak tájékozódni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!