Három hónap, és már löki is vissza Afrikába a migránsokat Nagy-Britannia

2024. április 22. 19:27

Tíz-tizenkét héten belülre ígérte az első migránsrepülők felszállását a miniszterelnök.

2024. április 22. 19:27
null

Nyitókép: JUSTIN TALLIS / AFP

Elege lett Rishi Sunak brit konzervatív miniszterelnöknek abból, hogy a senki által meg nem választott Lordok Háza folyamatosan gáncsolja nagy tervét:

azt, hogy Nagy-Britannia végre Ruandába deportálhassa az illegálisan határain belül tartózkodó migránsokat.

Erről ír az Euronews.

Sunak már a harmadik miniszterelnök, aki alatt céltalanul hányódik a nagy Ruanda-projekt, ő viszont a választások közeledtével okvetlenül szeretné betartani ígéretét, mely szerint „megállítja a hajókat”, azaz a La Manche-csatornát átszelő lélekvesztőket, melyekkel migránsok próbálnak bejutni a szigetországba. Ettől azzal szeretné elvenni a kedvüket, hogy világossá teszi:

a kaland végén nagyon könnyen Ruandában köthetnek ki, amely Afrika talán legkeményebb rendőrállama.

Az egyik akadályt a bíróságok jelentik, de ez elhárulni látszik: miután a Legfelsőbb Bíróság azt kifogásolta, hogy a deportált migránsok biztonságáról Ruandában nem tud a kormány gondoskodni, az afrikai országgal új megállapodást kötöttek. Ennek alapján szeretnék a kormányzó konzervatívok törvényileg biztonságos országgá nyilvánítani Ruandát – ez az utolsó törvényhozási aktus, amire a deportálások megkezdéséhez szükség van.

Egy akadály ugyanakkor maradt még: a Lordok Háza.

A felsőház ugyanis láthatóan jól elpingpongozik a konzervatívok nagy tervével: két hónapja folyamatosan visszaküldözgeti az alsóháznak olyan módosítási javaslatokkal, amiket ez utóbbi nem hajlandó elfogadni, így aztán visszaküldik a lordoknak, hogy megint csak átírva kapják vissza.

A Lordok Házán márpedig át kell mennie a törvénynek ahhoz, hogy jogerőssé váljon.

Sunak most bemondta: gondolkodjon nyugodtan a Lordok Háza, de a parlamentnek egészen addig üléseznie kell, amíg a törvényjavaslat át nem megy.

„Ami sok, az sok” – mondta a miniszterelnök, jelezve, hogy a chartergépeket már ki is bérelték. „Készen állunk, megvannak a tervek, ezek a gépek repülni fognak, történjen bármi is” – szögezte le.

Ígérete szerint 10-12 hét múlva indulhatnak az első migránsrepülők Ruandába, addigra sikerülhet megtörni a Lordok Házának ellenállását.

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­­g­­ö­s­­ ­­­l­á­n­­y­­­o­­­k­­ ­­­v­á­­­r­­­n­a­­­k­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
rugovics tibusz
2024. április 23. 13:32 Szerkesztve
Azt a dolgozni nem akaró, semmirekellő, benefitből élősködő több millió angolt is nyugodtan deportálhatni lehetne a négerekkel együtt Afrikába.
pandalala
2024. április 23. 05:40
hiszia piszia
Swift Nimblefoot
2024. április 23. 01:03
Ideje lesz. Csak kicsit elkéstek vele. Lásd hogy egy indiai a miniszterelnöke a fehér többségű angliának... És nézz meg BBC sorozatot, mindenki fekete vagy arab benne - már Doctor Who is az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!