Rendkívüli!

Breaking: meglőtték Robert Ficót

Jourová továbbra sem ismer kegyelmet, most épp a szlovákokkal kekeckedik

2024. április 29. 09:58

Orbán Viktorba beletört a bicskája, hát megpróbálkozik a szlovákokkal.

2024. április 29. 09:58
null

Nyitókép: Union Europeenne / Hans Lucas / AFP

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a médiaszabadság tiszteletben tartására szólított fel Szlovákiában a szlovák kulturális miniszterrel és más kormánytisztviselőkkel folytatott csütörtöki találkozóján, egy nappal azután, hogy a kormány jóváhagyta az RTVS közszolgálati műsorszolgáltató átalakításáról szóló új törvénytervezetet. 

A közmédiának nagy felelőssége van, függetlennek és erősnek kell lennie minden tagállamban”

 –írta az X-en Jourová.

Csütörtökön a 2024-es médiaszabadság-szavazás budapesti indulásakor rövid online beszédet mondott, és határozott fellépést javasolt a médiaszabadság védelmében, mivel az a felmérések szerint Szlovákiában egyre nagyobb aggodalomra ad okot. „A mai eredmények azt mutatják, hogy a visegrádi négyek állampolgárai azt szeretnék, ha a média mentes lenne a politikai nyomástól. De attól tartanak, hogy ez nem így van. Azt látjuk, hogy Szlovákiában és Magyarországon nőnek az aggodalmak, míg Lengyelországban csökkennek.

 A polgárok pedig azt várják az EU-tól, hogy határozott lépéseket tegyen a média szabadságának védelme érdekében” 

– idézte Jourovát az Euractiv

Idézte a közvélemény-kutatás eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy továbbra is erősen támogatják az EU-t, hogy büntetést szabjon ki azokra az országokra, amelyek kormányai beavatkoznak a média szabadságába, különösen Lengyelországban (63%) és Szlovákiában (61%). Annak ellenére, hogy a szlovák RTVS-ről szóló végleges törvénytervezet számos apró változtatáson ment keresztül, a kritikusok attól tartanak, hogy továbbra is veszélyt jelent a szlovákiai médiaszabadságra. Eközben az RTVS alkalmazottai rögzítettek egy videót, amelyben kifejezték aggodalmukat a reformmal kapcsolatban, mondván, hogy az RTVS „a politikusok hatalmának és érdekeinek kiszolgálójává válhat”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2024. április 29. 20:48
rusnya egy morva,na
figyelő4322
2024. április 29. 17:29
Persze az sem világos, hogy az EU Agitációs Propagandistája szerint pontosan ki is aggódik a magyarországi média szabadsága miatt...? Az igaz, hogy nem is annyira nehéz ezt kitalálni, hiszen a Jó-urova Fő-propaganfistának van két nagyon közeli, meghitt barátnője az EP- ben, akik magyar hazájuk árulására adták a fejüket: mindenki tudja itt, hogy kikről is van szó! Lehet, hogy az üstökös Moslékos Péter egyetlen pozitív húzása lesz, hogy megszabadítja az országot és az EP-t legalább ettől a 2 boszorkánytól?
figyelő4322
2024. április 29. 17:17
A cseh börtönből kirángatott, és magas EU pozícióba repített Jó-urova szerint Magyarországon "nőnek az aggodalmak" a média szabadsága miatt! Én erről nem tudtam. Hiszen ha néha belenézek a balhibbant sajtóba, nem látszik, hogy valamiben is cenzúrázva lennének. Sőt, nem tudok az EU-ba olyan országról, ahol nagyobb sajtószabadság lenne, mint Magyarországon.
auditorium
2024. április 29. 17:08
Független média nincs egyetlen EU-tagországban sem, mert az eladott példányokból nem tudnak megélni a napilapok, magazinok, tehát kell a sponsor, aki ugyancsak nem független, valamilyen párthoz vagy politikai irányzathoz tartozik és elvárja, hogy médiaworkerei megrendelés szerint irjanak. Ellenkező esetben, mehet. Ezt jól tudja Jourova asszony is, de a leckét fel kell mondani, mert ezért tartják az EU-P-ben a többivel együtt. A Mo-n élő nyugati polgárok (németek, hollandok, amerikaiak tudnának mesélni, milyen náluk a sajtó- és szólásszabadság. Összehasonlitva a magyarral, náluk sokkal szűkebb és egyoldalú. A social network-ök pedig szigorúan cenzúráznak, ha nem odavaló vagy számukra kompromittáló a komment. Miután beirod a véleményed, kiirja MOMENT MAL és nem jelenik meg - demokratikusan - a hozzászólásod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!