Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Csúcsok csúcsa: Hszi és Putyin nyilvánosan is összeálltak Amerika ellen

2024. május 16. 20:37

Nem akármilyen megállapodáscsomagot hirdetett ki a kínai és az orosz elnök Pekingben – mutatjuk a részleteket!

2024. május 16. 20:37
Putyin és Hszi

Nyitóképen: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a pekingi csúcson; forrás: Mikhail METZEL / POOL / AFP 

***

Hszi Csin-ping kínai elnök invitálására Pekingbe érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kétnapos találkozót tart a világ második számú vezetőjével. Mindenki jókora elvárásokkal tekintett a találkozó elébe, a két nagyhatalom szorosabb szövetsége mindenféleképpen nagy jelentőséggel bír.

Pekingben az orosz vezetőt egészen extra fogadtatásban részesítették: rezesbanda és gyereksereg várta a kínai fővárosba érkező Vlagyimir Putyint.

Ezt is ajánljuk a témában

Oroszország és Kína szempontjából is fontos ez a találkozó, a háborúzó partner, olykor versenytárs, néha ellenfél Oroszországgal relatíve közös platformon vannak, ugyanakkor Hszi igyekszik nem teljesen eljátszani a Nyugat jóindulatát sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenesetre a Reuters összeszedte, mik voltak a látogatás első napjának főbb pontjai, eredményei – s ebből is úgy tűnik, többről van szó, mint puszta formalitásról.

Persze szimbólumokból is akadt elég: például a két vezető a partnerség „új éráját” hirdette meg a rivális Egyesült Államok ellen, amely állításuk szerint eg yagresszív hidegháborús hegemóniát tartott fenn, káoszt hozva a világra. 

Az aláírt 7 ezer oldalas dokumentumban akadt más is.

Például deklarálták, hogy ugyanazt gondolják Tajvan, Ukrajna és Észak-Korea kapcsán – előbbi ugye Kína „része”, ahogy Pekingben szeretnék látni, Ukrajna kapcsán Kína igyekezett mindeddig semlegesnek tűnni, de most úgy látszik, ez borult, Észak-Korea pedig elsősorban kína proxiállama, bár némi orosz befolyás is érvényesül, szóval ez önmagában nem akkora dolog.

Putyinnal érkezett egyébként Andrej Belouszov, az új védelmi miniszter, aki Szergej Sojgut váltotta a székben nemrég; s egy jókora delegáció.

A Reuters megjegyzi: az, hogy Putyin újraválasztása óta ez az első külföldi útja, üzent a világnak arról, kit és mit tart valójában fontosnak.

Jelesül Oroszország és Kína komoly aggodalmát fejezi ki „az Egyesült Államok stratégiai egyensúlyának megsértésére tett kísérletei miatt”– s itt felsorolják Amerika globális rakétavédelmét, amit világszerte telepítenek, a nukleáris elrettentési taktikájukról, illetve például szárazföldi, közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták telepítése az ázsiai-csendes-óceáni és európai régiókban.

Minden ilyesmit mindkét résztvevő mélyen elítélt, mondván, ezek a lépések „közvetlen veszélyt jelentenek Oroszország és Kína biztonságára”

Továbbá:

„a felek ellenzik az Egyesült Államok hegemón kísérleteit arra, hogy katonai erő kiépítésével, katonai blokkok és koalíciók létrehozásával megváltoztassák az erőviszonyokat Északkelet-Ázsiában.”

Hszi egyébként nemrég Franciaországban, Szerbiában és Magyarországon járt, bár értelemszerűen ebből a két NATO-tagországokban szó sem volt katonai vagy egyéb együttműködésről, kizárólag kereskedelemről, befektetésről.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­z­­e­­x­i­­ ­p­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
survivor
2024. május 17. 13:02
Mandi ! Szüntessed be a komment szekciót ! Ez már nulla. Ertelmes pár -- beszéd már nincs.
survivor
2024. május 17. 12:58
antalgeci. Nem oroszból vesszük mar a gazt. Nem hallottad ?
survivor
2024. május 17. 12:56
antal 2 Te Ausztráliában élsz ? LFS ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!