Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Egy szóra állj meg, polgártársam, mielőtt lelőnéd a miniszterelnököt

2024. május 16. 05:16

Egyetlen pártkommüniké, poszt vagy publicisztika olvasója sem gondolhatja, hogy személyes nyomorúságának okozója egy konkrét politikus.

2024. május 16. 05:16
Kohán Mátyás

Nyitókép: Sameer Al-DOUMY / AFP

Élet és halál között lebeg a Szlovák Köztársaság tizenkettedik (egyben ötödik és hetedik) miniszterelnöke. Nem egy csodálatos, nagy ember, nem a demokrácia mártírja, nem egy hős. Hanem egy politikus, aki választást nyert egy demokráciában, s ennek megfelelően tavaly október vége óta egy országot kormányozott. Kormányozna. Kormányoz majd, talán.

Amennyiben egyszerre író, biztonsági őr, liberális, neonáci és rasszista merénylője, Juraj Cintula tébolydaszökevény rosszul célzott, Deo volente. 

Nomármost – ilyen ugye a tankönyv szerint nincsen. Golyó általi halállal a politikai élet fehérjehulladéka szokott távozni a porondról, nyomort, halált és háborút hozó zsarnok szörnyszülöttek Adolf Hitlertől Nicolae Ceaușescun át az Egyenlítői-Guineát koncentrációs táborrá változtató Macías Nguemáig. Dicstelen, életellenes életeket gyakran koronáz dicstelen halál. De ha egy demokráciában – mindegy, milyenben – politikus pőre bőre tölténnyel találkozik, akkor ott valaki valamit nem ért. 

S ha utána egy szomszédos demokráciában – mindegy, milyenben – azért kell bedeszkázni a kommentmezőket, mert állampolgárok szabad szemmel jól látható számban szintén igényt tartanának egy Juraj Cintulára, akkor attól tartok, hogy nagyon sokan nagyon sok mindent nem értenek.

Elsősorban azt nem, hogy mi a viszonyunk nekünk, állampolgároknak a vezetőinkhez. Harmincnégy demokratikus esztendő láthatólag sem Szlovákiában, sem Magyarországon nem volt elég ahhoz, hogy társadalmaink egészébe beleivódjék:

egy köztársaságban a politikus sem nem királyunk, aki felemel és kimos a koszból, sem nem hóhérunk, aki megnyomorít és tönkretesz.

Akarhat éppenséggel lenni bármelyik, de egyiknek sincs módja lenni. Ennek megfelelően sem jelenlététől, sem eltűntétől nem lesz radikálisan más semmi. Egy politikus teremthet az emberi életnek élhetőbb és kevésbé élhető kereteket, kipattanhat a fejéből jó ötlet vagy marhaság, ereje teljében még az ország gazdasági fejlődésén is fékezhet vagy gyorsíthat valamicskét. De ez a mi kis életünk szempontjából majdnem mind jelentéktelen smafu. Létezésünk alapvető kereteit, hazáink természetes szövetségi rendszereit, a fejlődés általános irányát nem tudja átírni a politikus, ha tótágast áll, akkor sem. Egy szabad országban – és itt a „szabadot” a létező legkiterjesztőbb értelemben írom, hogy beleférjen Kanadától Kínáig minden is: egy olyanban, ahol az állam nem akadályozza polgárait a maguk esze szerinti létezésben – sikereink és kudarcaink kovácsai alapvetően magunk vagyunk. Egészen bizonyosan nem a miniszterelnök az.

Az abszolutizmusnak vége, ne abszolutizáljuk hát a politikus hatalmát.

Állj meg tehát egy szóra, polgártársam, mielőtt lelőnéd a miniszterelnököt.

Mondom máshogy is: ne gyűlöljük a politikusokat. Nem azért, mert erényes emberek volnának egytől egyig, hanem azért, mert értelmetlen őket gyűlölni. Kim Dzsongun alattvalói vagy az orosz-ukrán háborúban elesett katonák talán mondhatják, hogy sorsuk vezetőik miatt alakult így. A Robert Fico, Olaf Scholz vagy Orbán Viktor által kormányzottakra viszont ez egészen bizonyosan nem igaz. Kár tehát pazarolnia rájuk bárkinek a kibocsátójára egyébként is visszaspriccelő gyűlöletet.

Ami tegnap Szlovákiában, utána meg párezer honfitársunk fejében történt, az nem egyszerűen „a szlovák demokrácia legszomorúbb napja”, mint azt Matúš Šutaj-Eštok szlovák belügyminiszter a besztercebányai kórház aulájában tegnap este kijelentette, hanem véres mementó mindannyiunknak. Miközben országainkban már berendezkedett a felnőtt, érett polgárokra kalibrált demokrácia, néhányan még mindig nem tudják, mi a dolguk benne. Ami nagy baj. Tegnap láttuk, hogy mekkora.

Mi, tollforgatók viszont jó, ha tudjuk: dolgunk, hogy mindazok, akik szükségét éreznék golyót ereszteni Orbán Viktor, Magyar Péter vagy Donáth Anna fejébe, napi munkánk nyomán ezt legfeljebb képletesen tegyék meg, nagyokat fújva a szavazólapra.

A politikai kommunikáció démonizáló gyakorlataival egyszer és mindenkorra le kell számolni.

Egyetlen pártkommüniké, poszt vagy publicisztika olvasója sem gondolhatja, hogy személyes nyomorúságának okozója egy konkrét politikus. Mert gyilkos hazugság ez, melynek veszélyei valósak. Nyitrabánya lidérce. Meg a miénk.

Isten tartsa szorosan Robert Ficót – és minket.

*

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 555 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­­k­e­l­­­d­ ­­a­­­ ­s­z­­­e­­x­­­i­­ ­­p­u­n­­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Csigorin
2024. május 19. 23:59
ehhez kepest zelenszkiek es gazdai makacsul kitartanak amellett hogy minden nyomoruk oka a gonosz Putyin.. pedig barki lenne is az orosz elnok, ha nem fizetett ugynokuk mint gorbacsov, ugyanezt lett volna kenytelen tenni
Namond
2024. május 17. 17:48
Nem kellene hazugságokat Koholni Matyi, az Orvbán által rendeletileg kormányzott hazánkban.. Tudod mi a jelentése "A fejétől bűzlik a hal" mondás jelentése? A társadalmat, a közéletet, a közpolitikát mérgezi; - ha a vezető megbélyegzi szűkebb-tágabb környezetét, - társadalmi csoportokat egymás ellenfeleinek jelöl, - egyes személyeken, csoportokon élcelődik, - nem vállalja szavaiért és tetteiért a felelősséget, - személyes hatalma érdekében veszélyt, vészhelyzetet kohol, - szociális juttatásokat alanyi jogon rendel el, nem rászorultság szerint, - e magatartás támogatására marketing promotereket alkalmaz, sőt ez a magatartás bizony a hatalmához simuló cselédek viselkedésmintájául szolgál, terjesztve a társadalom erodálódását, a politikai érdektelenséget. + családja vállalkozásai javára rendeletekkel - pl bánya bezárásokkal - gátolja versenytársait, személyre szabott törvényeket fogadtat el, saját hibás, eredménytelen tetteivel másokat - soros, gyurcsány, brüsszel, háború vádol.
2024. május 17. 12:42 Szerkesztve
-zsoltkom- mai nap részére 2024. május 17. 09:45 " Hány ember halála szárad Orbán kelkén? Neked nem beszélt soha senki a “képes beszéd”-ről?" Gyűlöletkeltésről és az erőszak biztatásáról van szó a cikkben, és hogy mindezeket sokan választanák megoldásnak az emberek közül. Orbán részéről még "csak" az a stádium van, hogy gyűlöletet generál. A gyilkosság, mint reakció feltehetően később jön. Ami meg a képes beszédet illeti (Bibliában) azt azért találták ki, hogy a felfoghatatlant felfoghatóvá tegyék. Én úgy tudom, hogy ezt főként a teremtés mikéntjére használják. De egy gyilkosságra biztatás képes beszédben is gyilkosságra biztatgatás. Viszont, ha te képzett istenszakértő vagy, hát lehetőséged az éppenséggel van, hogy mit kell érteni a már idézett bibliai gyilkosságra biztatáson képes beszéd alapon. Mondd el. "Mindenki, a ki ellene szegül a te szódnak, és nem hallgat a te beszédedre mindabban, a mit parancsolsz néki, megölettessék. Csak bátor légy és erős!" (Józs. 1.18)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!