Különleges pártok a 2024-es EP-választáson: avagy a Gonosz Csirkétől a Kétfarkú Kutyáig

2024. május 14. 15:01

Ez az az év, amikor olyan pártok is indulnak, amelyek azt követelik a kedves olvasótól, hogy semmiképpen ne szavazzon rájuk. Gyűjtésünk!

2024. május 14. 15:01
Illusztráció, jó, rossz. Fotó: Fathromi Ramdlon képe a Pixabay -en.

Közeleg a 2024-es EP-választás, amelynek apropóján az Euronews szokatlan vállalkozásra szánta el magát. A portál összeszedte azokat a „különleges pártokat”, amelyekre az ember első pillantásra talán el sem hinné, hogy szavazhat.

Különleges pártok: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik plakátja. Fotó: Mandiner-archív
Különleges pártok: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik plakátja. Fotó: Mandiner-archív

Különleges pártok: az Ördögi Csirkétől a Kétfarkú Kutyákig

Jól gondolták olvasóink: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is bekerült az Euronews válogatásába, amelynek EP-kéviselőjének, Le Mariettának szavait is felidézték, aki szerint nekik nem „messiásokra” van szükségük, „hanem emberek ezreire, akik „ellapátolják a sz...t, hogy jobbá tegyék ezt az országot”, és aki szerint ők egy „vicces párt” és a többi párt „vicc”.

De az Euronews listáján közel sem a Kétfarkú Kutyapárt az egyetlen „vicces párt”. Az Európai Parlamenti választások külföldön is számos vicces párt felbukkanásának adnak teret. A svéd „Ördögi Csirke párt” például ugyancsak egyike annak a figyelemre méltó 114 csoportnak, amelyek az ország 21 európai parlamenti képviselői helyéért versengenek.

„Eredetileg a gonosz csirke egyfajta belső vicc volt” – nyilatkozta az Euronews-nak Svante Strokirk, a párt alapítója, aki egyébként pártja választási listájának élén áll, és mint hozzátette: „nem emlékszik pontosan, miért, de valahogy elfajult”.

Bár a pártnak vannak politikai elképzelései, a szerzői jogi reformtól a választási szabályokig, az Eurnews szerint Strokirk leginkább csak ki akarta próbálni, milyen könnyű hivatalos jelöltként regisztrálni. 

Ha valaki a Gonosz Csirke Pártjára akar szavazni, akkor valószínűleg úgysem szavazott volna, vagy nem annyira érdekli, hogy kire szavaz”

– vélekedik a párt listavezetője, aki amúgy még abban sem igazán biztos, hogy EP-képviselő akar lenni, bár elismerte, hogy „menő lenne”. Ám mint fogalmazott, addig még nem jutott el, hogy megnézze „a brüsszeli ingatlanárakat”. De a „különleges pártok” sora itt még nem ér véget.

  • Franciaországban egy Eszperantó-nyelv-pártot is találni az indulók között.
  • Csehországban pedig létezik például egy „Ne szavazz ránk” nevű párt is.
  • Míg Németországban még egy örök élettel kampányoló párt is indul.

Velük kapcsolatban az Euronews úgy fogalmaz: „És ki akar örökké élni? Júniusban alighanem megtudjuk”.

Politikai párt lenne mindegyik? Egyáltalán miért van ilyen sok?

Sophia Russack, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának munkatársa szerint nem csoda, hogy júniusi választólapok ilyen sokszínűek lesznek. Mint a szakember fogalmaz: „az európai parlamenti választások mindig nagyon vonzó tesztelési terepet kínálnak az új pártok számára” – mondta Russack, a brüsszeli agytröszt kutatója. (Gondoljunk csak a hazai friss indulókra – a szerk.)

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő szerint ráadásul

az olyan országokban, mint Németország, nincs minimális küszöb ahhoz, hogy egy párt biztosítsa az EU-képviseletet – jegyzi meg –, ami jó bemelegítést jelent a nemzeti választásokon való indulás előtt, amelyeknek jóval szigorúbb, 5%-os minimális küszöbük van.

Mi a helyzet a viccpártokkal?

„A viccpártok frissességet hoznak... Nem hiszem, hogy a demokrácia számára feltétlenül egészségtelenek lennének az ilyen pártok” – értékelt Russack. Hozzátette azonban, hogy az Európai Parlament szabályai szerint, az Európai parlamenti frakcióknak kiemelt szerepük van az EP munkájában, anélkül pedig igen nehéz helyzetbe kerülnek a parlamentben az ilyen pártok.

Vagyis

Bár a kívülállók új és őszinte perspektívát kínálhatnak, a vicc elkophat”

– figyelmeztetett a szakértő, rámutatva, hogy ha ezek a pártok mandátumról-mandátumra ragaszkodnak a képviselői helyükhöz, már nemcsak, hogy nem töltik be eredeti funkciójukat, de akár el is foglalják „olyanok helyét, akik esetleg valóban valódi munkát szeretnének végezni.”

A lap teljes, angol nyelvű összeállítását a témában itt olvashatja!

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­­­k­­­e­­l­d­ ­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­­i­­ ­p­­u­­­n­c­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
pollip
2024. május 14. 20:19
Most mi a különleges szinonimája?
Bi Tang Tomee
2024. május 14. 15:40 Szerkesztve
A Kétfarkú Kutyapárt egy viccesnek álcázott globalista, libsi szervezet, amit csak a moslékos szavazatok maximalizálása miatt működtetnek.
states-2
2024. május 14. 15:16
Már ide tartozik Poloskapeti Tisza pártja meg a Momentum is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!