Hófehérke félig magyar volt, vagy legalábbis a hölgy, akiről mintázták

2023. november 12. 10:51

Hedy Lamar osztrák-magyar származású színésznő, feltaláló lehetett Walt Disney Hófehérkéjének inspirálója.

2023. november 12. 10:51
Béres Sándor

Hedy Lamar osztrák-magyar származású színésznő, feltaláló lehetett Walt Disney Hófehérkéjének inspirálója – mutat rá egy bejegyzésében a Just Disney Facebook-oldal, amely szerint a színésznőt sokáig világ legszebb nőjének tartották.

Ki volt Hedy Lamar?

Hedy Lamar (született Hedwig Eva Maria Kiesler) a Wikipédia szerint osztrák-magyar származású amerikai színésznő; feltaláló volt. A hölgy 1914-ben született Bécsben. „1933. augusztus 10-én szülei kívánságára feleségül ment Fritz Mandl osztrák fegyvergyároshoz”, és 

férjével részt vett nagy fegyverbemutatókon, -vásárokon, ahol megismerkedett a fegyverek tervezésével és a korszerű haditechnikával”

Ausztria német megszállásakor Londonba szökött férjétől, majd onnan az Amerikai Egyesült Államokba ment. A Normandie nevű hajó fedélzetén írta alá szerződését a Metro-Goldwyn-Mayer képviselőjével. Művészneve Hedy Lamarr lett.

A Wikipédia szerint „kezdetben nem annyira színészi tehetségével, mint inkább szépségével és kisugárzásával nyerte meg a nézőközönséget”. Mint a lap fogalmaz: „a világhírt Gustav Machatý(wd) cseh rendező Eroticon címmel 1929-ben forgatott némafilmjének 1933-as hangos változata, az Extase (Extázis) hozta meg” a színésznő számára, amelyben premier plánban mutatták az arcát.

Torpedók jelzavarása

A források alapján megtudhatjuk azt is: 

Lamarr a híradásokból tudta, hogy a szövetségesek igen sok torpedót veszítenek. Első házassága idejéből mérnöki szintű ismeretekkel rendelkezett a fegyverekről, a torpedókról is, így szomszédjával, George Antheil avantgárd zongorista-zeneszerzővel egy hatékonyabb torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló eszközt javasoltak a hadseregnek.

A „találmány véletlenszerűen keletkezett”. Mint írják: „a torpedók rádióvezérlését már az első világháború végén is használták, de ezeket könnyű volt eltéríteni a frekvencia zavarásával”. 

Lamar és szomszédja a probléma megoldására azt találta ki, hogy „a frekvenciát gyorsan váltogassák az adónál és a vevőnél egyidejűleg, lyukszalag segítségével”. Egy gépzongorás ötletet, és azt alapul véve, hogy a zongorán 88 billentyű található, 

a torpedóvezérlő találmány leírásában is 88 frekvenciát használtak. Ennyi frekvencia egyidejű zavarasához már túl sok energiára lett volna szükség abban az időben, az egyes frekvenciák pedig kiszámíthatatlanok voltak, mivel azok az egyedi lyukszalagok szerint változtak folyamatosan.

A „kidolgozott találmányt titkos kommunikációs rendszerként” végül 1942. augusztus 11-én szabadalmaztatták, és felajánlották az amerikai haditengerészetnek. És noha az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel vette elő a Sylvania Electronic Systems Division cég, azt 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején” már alkalmazták is „az abban részt vevő hajókon.

Egyébként „az egyidejű frekvenciaváltást (frequency-hopping) napjainkban a mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál alkalmazzák. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára”.

Mutatjuk a fentebb említett bejegyzést:

***

Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: tookapic képe a Pixabay -en.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. november 12. 16:29
Megint rossz a cím. Helyesen "A Walt Disney film Hófehérkéje...."
Ugandai Bubu
2023. november 12. 13:41
Nem volt magyar, mert nem tudott magyarul, csak a hurrámagyarságból beteges náci pornót eszkábálni kívánó mandiner próbál felugrani mások sikervonatára, ami akkor is baromság, ha történetesen magyar az illető. Mert egyébként mi van, ha magyar? Semmi. Lehetne néger buzi is akár, mi köze van ehhez bárkinek. Posztmodern faszságok.
5m007h 0p3ra70r
2023. november 12. 13:08
Tele vagyunk féligmagyarokkal.
billysparks
2023. november 12. 13:08
Na, ez a szenzáció! Nem pedig az, hogy Hófehérke ma már egy dagadt néger férfi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!