Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A reformer first lady

2024. május 16. 06:53

Kínában az elnökfeleségek hagyományosan háttérszereplők voltak, egészen Peng Li-jüan megjelenéséig. Nemcsak az imázsépítésben számít úttörőnek, de a first ladyk közéleti mozgásterét is jelentősen megnövelte. Portré.

2024. május 16. 06:53
LÉVAI Anikó; PENG Li-jüan
Szalai Laura

Nyitókép: Lévai Anikóval, Orbán Viktor feleségével a fővárosi Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban május 9-én
Fotó: MTI / MÁTHÉ ZOLTÁN

Hszi Csin-ping feleségét hazájában igazi hírességként tartják számon, ugyanis már jóval azelőtt, hogy férje hatalomra került, Peng Li-jüan Kína sztárénekesekének számított. Évtizedeken keresztül szerepelt az állami tévéműsorokban, elmaradhatatlan szereplője volt a holdújévet celebráló nagy gálaesteknek. A művésznő többnyire az ország vezetésének érdemeiről, illetve a kínai táj szépségeiről énekelt, katonai és hazafias dalokból állt a repertoárja. „A számainak körülbelül a kilencven százaléka a kommunista pártnak hízeleg, a maradék pedig az élet gyönyörűségét élteti” – fogalmazott 2013-ban egy BBC-nek nyilatkozó kínai zenekritikus. A lap cikkében megszólalt He Li, a Kínai Népzenei Testület igazgatója is, rámutatva, hogy a Peng Li-jüan zenéje iránt rajongók többnyire a negyvenes éveikben járnak, és egy olyan korban születtek, amelyben igen csekély volt a művészeti kifejezési formák és a művészetet közvetítő csatornák választéka. Érdekesség, hogy – mint arra a Le Monde rámutatott – a második kínai–vietnámi háborúban 
a Lao-hegyi csata idején Peng Li-jüan a helyszínre utazott, hogy lelkesítse a csapatokat és ott harcoló testvérét, a 2008-as szecsuani földrengés idején pedig az ország és a mentésre kivezényelt harcosok hangulatát igyekezett javítani. Amikor megtudta, hogy hat őrt álló katona a szolgálata miatt nem mehetett el a koncertjére, felkereste őket, és külön nekik elénekelt egy dalt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­­­e­l­d­ ­­a­ ­­s­­­z­e­­x­i­­ ­­­p­­u­n­c­­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!