Norvégia: egyedi fejlesztésű applikációval küzdenek a műanyagszennyezés ellen

2021. április 28. 22:04

A műanyagok a leginkább környezetszennyező anyagok közé sorolhatók és senkinek nem kell bemutatni, mekkora károkat okoznak a vízi és a szárazföldi élővilágban. Sokszor találkozhatunk sajnos csodaszép természeti környezetben a látképet elrontó műanyag szemétkupacokkal.

2021. április 28. 22:04
null

Ilyenkor az ember elgondolkodik, ki és miért nem képes minimális erőfeszítéseket sem tenni a bolygónk védelme érdekében? Néhány ember egyszerűen odébbáll, mások felszedik a szemetet, de most egy új fejlesztésű norvég applikációnak köszönhetően talán végre tényleg kezdeni is tudunk majd valamit a helyzettel. Az alkalmazás ugyanis képes lesz meghatározni, honnan származik a műanyag hulladék.

A szemétszedés önmagában kevés, cél a hulladék eredetének meghatározása

Norvégiában a tengerpartokon felhalmozódott műanyagok ellen úgy próbálnak küzdeni, hogy szemétgyűjtő csapatokat szerveznek a területek megtisztítására. Elsősorban ezeknek a csoportoknak lesz nagy segítség a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem jelenleg fejlesztés alatt álló applikációja, de a tervek szerint bárki használhatja majd a part mentén sétálva. 

Vajon hogyan segíthetne egy applikáció a környezetvédelemben? 

Az alkalmazás használata nem bonyolult. Csak annyi a dolgunk, hogy amikor nagyobb mennyiségű műanyag hulladékkal találkozunk, akkor erről készítünk egy fotót és megadjuk a helyszín GPS koordinátáit, ahol a szemétre bukkantunk. Így létrejön egy virtuális adatbázis, ami segíthet az azonosításban. 

Az applikáció továbbá képes lesz meghatározni a műanyag hulladék lehetséges útvonalát, amelyen keresztül a tengerparton kötött ki. Ez olyan tényezők figyelembevételével lehetséges, mint az uralkodó áramlatok, árapályok és időjárási körülmények. Amennyiben a feltételezett útvonalon észrevesznek olyan területeket, melyek a hulladék lehetséges forrásai lehetnek, akkor a helyi hatóságok ellenőrizhetik ezeket. 

Az alkalmazás abban is segíthet a GPS koordinátáknak köszönhetően, hogy kiszűrjék azokat a helyeket, ahol többször és nagyobb mennyiségű műanyag hulladék halmozódik fel, így azokat prioritásként kezelhetik.

Norvégiában az óceán mentén történő szemétgyűjtő akcióknak nagy sikere van és a tervek szerint 100 ember fogja tesztelni az alkalmazást, hogy az majd a későbbiekben, legkésőbb jövő tavasszal már sokak számára elérhető legyen. 

Christina Hellevik PhD-hallgató az egyetemen, és részt vesz az applikáció fejlesztésében. Úgy gondolja, a szemétgyűjtés önmagában nem elég, a műanyag származási helyének meghatározásával azonban jelentős előrelépést érhetnek el a környezetvédelemben. 

A cikk szerzője Fülöp Réka. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. május 01. 22:53
Réka, mi az, hogy "egyedi fejlesztésű app"? (Segítség: abszolúte semmi értelme, és egyébként az eredetiben semmi olyasmi nincsen, amit így érthettél volna félre.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!