Ausztrál mozgalom: cápatámadások helyett „interakcióknak” kellene hívni a cápás baleseteket

2021. augusztus 23. 15:33

Az ausztrál tengeri szakértők és képviselők idejüket, energiájukat és erőforrásaikat nem sajnálva indítottak el egy mozgalmat, melynek célja, hogy az erőszakos cápatámadásnak nevezett eseteket módosítsák a köznyelvben cápa interakciókra.

2021. augusztus 23. 15:33
null

Fontos a megfelelő szóhasználat

A mozgalom szerint a „támadás” szó használata hozzájárul a cápák szándékos gyilkosként való méltatlan megbélyegzéséhez, melynek köze sincs a valósághoz, így olyan alternatív kifejezéseket javasolnak a támadás helyett, mint „negatív találkozás”, „eset” vagy „harapás”.

A University of Sydney kutatója, Christopher Pepin-Neff azzal érvelt, hogy az emberek által cápatámadásnak nevezett esetek legtöbbször csupán kisebb cápák által okozott sérülések, karcolások. Pepin-Neff szerint a cápatámadás kifejezést csak az 1930-as évek óta használják, előtte balesetnek nevezeték ezeket, és ezt a kifejezést fontos lenne visszavezetni a köznyelvbe.

Érzékenyítésre van szükség

A Bite Club például cápatámadást túlélt emberekből alakult csoport, akik azzal a céllal tevékenykednek, hogy érzékenyítsék az embereket az ilyen esetekkel kapcsolatban. 

Az Ausztrál Tengervédelmi Társaság cápakutatója, Leonardo Guida szerint a kifejezés módosítása a köznyelvben segítene eloszlatni a feltételezéseket, miszerint a cápák esztelen, emberfaló szörnyek. 

Csupán arról van szó, hogy a cápáknak nincs keze, ezért, ha fel akarnak fedezni valamit, akkor azt a szájukba veszik. De valójában nagyon ritkán fogyasztják el az embereket

– mondta a kutató.

Nem mintha ez megnyugvásra adna okot, de a módosított szavak talán segítenének megérteni az embereknek, a cápák viselkedését. Bár hivatalos iránymutatás még nem született az ügyben, így csak mozgalmi szinten juthatnak el emberekhez, akik személyes döntésükből adódóan módosíthatják az ezzel kapcsolatos kifejezések használatát.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsoel
2021. szeptember 28. 15:17
Amúgy meg: amelyik a cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog.
Akitlosz
2021. szeptember 28. 15:17
Ez megint az a banda lehet, akik a nyelvet akarják megváltoztatni. A cápa nem támad, hanem csak a focicsapat, meg a politika. Az ám a támadás! A cápa interaktív.
Nehidd El
2021. szeptember 28. 15:16
Nyilván mindenki egyből kapcsol, hogy az Új Múlt Kft. már el is kezdte készíteni a kiadványát a "nizzai kölcsönhatásról", a "Bataclan-interakcióról", a "bécsi incidensről". És persze ezentúl minden a migránsok által megerőszakolt lány és gyerek, meg a szüleik tudhatják majd, hogy csak "fel akarták fedezni" őket, és azok a "támadásnak nevezett esetek" csak "kisebb sérüléseket és karcolásokat" okoztak nekik.
Harangláb
2021. szeptember 27. 11:38
Ez abszurdnak tűnik, pedig nem másról van szó, mint hogy a normális terepre húzzák vissza az idióta amcsi filmek által gyilkológépnek beállított cápákat... Egy átlagos kisváros lakói közül többen halnak meg közlekedési balesetben, mint az egész világon cápatámadásban, mégsem beszélünk gyilkos autósokról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!