Történelmi mélyponton a németek gazdasági barométere: bejelzett a rettegett mutató, kemény hónapok jöhetnek

2022. július 01. 10:21

A német ZEW kutatóintézet gazdasági barométere az elmúlt 30 év során csupán néhány alkalommal mutatott nagyobb pesszimizmust, mint az orosz-ukrán háború kitörése után. A rossz hír az, hogy a pesszimizmus a múltban egyetlen esetben sem volt indokolatlan. 

2022. július 01. 10:21
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

Minden optimistára két pesszimista

A német gazdaságkutató, a Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung minden hónapban közzéteszi gazdasági konjunktúraindexét. A mutató számítása úgy történik, hogy megkérdeznek cirka 350 intézményi befektetőt arról, milyen várakozásaik vannak a német gazdaság következő fél évével kapcsolatban, majd az optimista válaszok arányából kivonják a pesszimista vélemények részarányát.

A mutató értéke ennek megfelelően elméletileg -100 és +100 között mozoghat. A -100-as érték azt jelentené, hogy minden egyes válaszadó romló gazdasági mutatókat vár, míg a +100-as érték esetén a megkérdezettek körében tökéletes lenne az optimista összhang.

Ahogyan azt az 1. ábra mutatja, a ZEW index tényleges értéke az elmúlt 30 évben egyszer sem vette fel a két fenti szélsőértéket. A legnagyobb pesszimizmust 2008 júliusában mérte a mutató. Ekkor -63,9 volt a ZEW index értéke. Ez azt jelentette, hogy a válaszadók közel 82 százaléka gondolta úgy, hogy a német gazdaság helyzete romlani fog a következő hat hónapban, és csupán közel 18 százalékuk volt optimista a jövő tekintetében. 

A legjobb mutatóértéket 2000 januárjában mérték, amikor 89,6 ponton állt az index értéke. Ekkor a válaszadók 94,8 százaléka volt optimista, és mindössze a megkérdezettek 5,2 százaléka várta a gazdasági helyzet rosszabbra fordulását. 
Az orosz-ukrán háború azonnali és drámai hatással volt a ZEW index értékére. Február 15-én még 54,3 ponton állt a mérőszám, mely az optimisták jelentős túlsúlyát mutatja (77,2 százalékos volt a pozitív, és csupán 22,8 százalékos a negatív választ adók aránya). Egyetlen hónappal később, március 15-én viszont lényegében megfordultak az arányok. Az index értéke -39,3 pontra esett (ekkor már mindössze 30,3 százaléknyi optimista válasz állt 69,7 százaléknyi pesszimistával szemben). 

A mutató tehát 93,6 pontot zuhant egyetlen hónap leforgása alatt. Hogy ez mennyire megdöbbentő változás, azt jól mutatja, hogy a második legnagyobb esés ennek csupán nagyjából kétharmada volt. A koronavírus kirobbanásakor, 2020 márciusában ugyanis „csak” 58,2 pontot esett az index értéke. A harmadik legnagyobb fordulat pedig már csupán a 2022 márciusi esésnek harmadát produkálta, 1995 márciusában 36,5 pontot csökkent a ZEW mutató értéke. 

Harminc éves mélypont

De nem csak a csökkenés mértéke volt drámai. Idén áprilisban olyan mélyen volt az index értéke, amilyen szintet alig láthattunk az elmúlt bő 30 év során. Mindössze négy olyan időszak volt ezen három évtizedben, amikor a mutató a 2022 áprilisi értéke, azaz -41,0 pont alá ment. Az egyik ilyen az 1991 decemberétől 1993 januárjáig tartott, mely időtáv első és utolsó négy hónapjában is nagyobb volt a pesszimizmus, mint most áprilisban. A következő a globális világgazdasági válság éve, azaz 2008 volt, melynek 12 hónapjából mindössze a februári, márciusi és áprilisi adat mutatott (kicsivel) nagyobb optimizmust, mint amit most mértek. A rákövetkező hasonló időszak 2011 szeptembere és decembere között volt, azaz az eurozóna mini recessziójának hónapjai. A negyedik pedig 2019 augusztusa, melyet egy rövid felpattanás után a koronavírus-válság kirobbanása, azaz 2020 márciusa követett.

Mivel a ZEW index célja a gazdaság jövőbeni alakulásának mérése, így egyértelmű, hogy sem az index jelentős esése, sem pedig annak negatív értéke nem jelent sok jót a német gazdaság jövője szempontjából. És ez nem csupán egy elméleti kijelentés.

Ha megvizsgáljuk azokat az időpontokat, amikor a mutató egy 12 hónapos időtávon első alkalommal esett a 2022-es áprilisi értékre vagy az alá, akkor egyértelmű mintázat bontakozik ki. 

A 2. ábra azt mutatja, hogyan alakult a német munkanélküliségi mutató a ZEW index első, a jelenlegihez hasonló pesszimizmust mutató értéke utáni hónapokban. Az elemzés során az azon hónapok utáni kétéves (24 hónapos) időtávokat vizsgáltuk, mely hónapok az első olyanok voltak egy 12 hónapos időtávon, amikor a ZEW indikátora a 2022-es áprilisi szintjére vagy az alá esett. Összesen négy ilyen dátum volt az elmúlt bő 30 év alatt; 1991 decembere, 2008 júliusa, 2011 novembere és 2019 augusztusa. 

 

Ahogyan azt a 2. ábra jól megmutatja, a négy hasonlóan magas pesszimizmust mutató időpont utáni hónapban a munkanélküliségi mutató két esetben emelkedett (1991 és 2019), egy esetben megállt, majd visszafordult a csökkenése (2008), és egy esetben stagnált (2011). Mindezek eredőjeként az átlagos munkanélküliségi mutató (vastag piros görbe) jelentős mértékben növekedett. 14 hónap alatt 0,57 százalékponttal lett magasabb az aktívan állást keresők aránya. Bár ezután valamelyest javult a munkanélküliségi mutató, a vizsgált időtáv végén is jelentős mértékben, 0,40 százalékponttal volt magasabban, mint a ZEW index mélypontjának hónapjában.

A 3. ábra ugyanezen időszakokra vizsgálja a német GDP alakulását. Itt az időt negyedévekben mérjük, hiszen a gazdaság teljesítményéről ilyen bontásban áll rendelkezésre adat. A kép itt is világos. A négy vizsgált periódusból kettőben (2008 és 2019) jelentősen visszaesett Németország gazdasága. A másik két időszakban (1991 és 2011) pedig egy kisebb recesszió és csökkenés következett be. Ha a gazdaság átlagos alakulását nézzük a négy esetben, akkor azt láthatjuk, hogy három negyedéves távon 4 százalékot esett vissza a német GDP, és csupán a kétéves időtáv végére tudott arra a szintre visszakapaszkodni a germán gazdaság, ahol a ZEW index beesésekor állt. 

 

A 4. ábra a német tőzsdeindex, a DAX alakulását mutatja a négy vizsgált időszak során. Azonnali és jelentős összeomlást csupán a 2008-as év hozott, amikor hét hónap alatt 41 százalékot esett a germán tőzsdemutató. A többi esetben a ZEW pesszimista jelzése után 5-6 hónappal kezdődött egy 2-4 hónapos kisebb medvepiac, melynek során 10-20 százalékot csökkent a DAX értéke. A négy periódus átlagát nézve azt láthatjuk, hogy a ZEW bejelzése utáni két hónapban még az optimizmus dominált a tőzsdén, majd egy öt hónapos pesszimista időszak következett. Hosszú távon azonban minden esetben a bika győzött, még ha 2008-ban a két éves időablak végén sem tudott magasabbra érni a DAX értéke, mint ahol a ZEW index bezuhanásakor állt. 

 

Összefoglalás

A fentiek alapján a ZEW index 2022 áprilisi értéke nem igazán ad okot bizakodásra a német gazdasággal kapcsolatban. A múlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a munkanélküliség várhatóan 2023 júniusáig növekedni fog, a GDP pedig egészen 2023 első negyedévéig csökken majd, míg a tőzsdeindex az idei év vége környékén fogja elérni a mélypontját. Tekintettel arra, hogy Magyarország exportjának több mint negyedét Németország vásárolja meg, a germán gazdaság várható visszaesése kedvezőtlen hír hazánk számára is. 

Borítókép: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rigor243
2022. július 02. 21:31
Tulajdonképpen majdhogynem kapóra is jött a háború meg a covid hogy ezekre lehessen kenni azt a borítékolt lejtmenetbe kapcsolást amit a sötétzöld elmebajjal művelnek. Mert már régóta a világ legdrágább árama volt ott és már régóta a környező országoktól is vásárolt árammal tudták csak működésben tartani a rendszert. Agyatlanul bezárni az atomerőműveket (érdekes a franciáknak meg volt eszük ők ilyenkor még újakat építenek) és a környezetromboló pocsék hatásfokú ellátásbiztonságilag megbízhatatlan tájromboló és rengeteg veszélyes hulladékot termelő nap-szél faszságot tolják. Ami soha nem volt még csak piacképes termék se annyira pocsék hogy agyontámogatva működik úgy ahogy mindenhol. Ha egyáltalán csak minimálisan elfogadható lenne, akkor nem kéne mindenféle támogatást meg erőszakkal nyomni, hanem az emberek csak simán vennék mint az iphone-t. De ez az egész egy légvár. Ráadásul már akkor is olyan elmebajjal vágtak bele hogy majd a jövőben kitalálnak olyan technikát... vagy nem.. ja de 20 év múlva bezzeg.. azóta eltelt 20 év és nem történt igazán semmi jelentős áttörés, az kiderült hogy soha le nem bombló szemét az több lesz mint gondolták, és újrahasznosítani se lehet, ássák el a lakótelepi ház méretű kompozit lapátokat.
Mocca08
2022. július 02. 21:25
Még mondhatnánk is, hogy nesze nektek. de mivel mi is függünk a német gazdaságtól és Európa nagy része is, ezért hatványozottan rosszul járunk ha nekik rosszul megy. Szóval köszönjük meg Scholz barátunknak, a felelősségteljes európai hozzáállást, hogy képesek recesszióba taszítani nemcsak önmagukat, hanem ásnak nekünk is egy gödröt. Danke schön.
lyon
2022. július 02. 17:10
Ha nem szankcióznának tiszta erőből és nem fordultak volna az Oroszok ellen és nem térdelnek be az USA, UK kívánalmainak akkor most hátradőlve, kávézva néznék a TV-ből a külvilág agyfaszságait. De hát ők nem azt szeretnék, hanem megnyomorodni... Hajrá...
Dezsőke
2022. július 02. 17:10
még ennél rossazbb is lesz, ezért nem kell heveskedni és gyűlölködni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!