Jövőre is lesznek lakástámogatások, de változhatnak a feltélelek!

2022. november 26. 15:05

Továbbra is lesz számos kormányzati lakástámogatás a gyermekes családoknak, de ezek feltételei várhatóan változni fognak. Ám mivel az új rendszer egyelőre kidolgozás alatt van, fontos hogyha lakást vásárolna, bővítene CSOK-kedvezménnyel, vagy akár Bababváró hitelt szeretne, adja be mielőbb az igénylését!

2022. november 26. 15:05
null

A Makronóm értesülései szerint most formálódnak, illetve heteken belül véglegesedhetnek a 2023-tól érvényes lakástámogatások részletszabályai. Ágazati szakértők szerint minden bizonnyal változnak valamelyest a feltételek. Így várhatóan az új feltételrendszerben kiemelten kezeli majd a kormányzat 

az energetikai korszerűsítések támogatását és a használt lakás piac likviditásának elősegítését. 

Ugyanakkor – a jelenlegi, kihívásokkal teli nemzetközi helyzet okán – még nincsen kőbe vésett menetrend arra nézve, hogy 2023-tól hogyan, pontosan milyen keretszabályok mentén támogatja majd a kormányzat a családok lakáshoz jutását, nagyobb lakásba költözését, továbbá a lakás- és házfelújításokat. A lakápiac mindenesetre egyelőre kihívásokkal küzd.

Egyelőre a nyáron elfogadott 2023-as költségvetési tervezetből tudunk kiindulni. Ebben a babaváró hitelekre 175 milliárd jut, a lakástámogatások jogcímnél tervezett bő 491 milliárd forint jóval több, mint amennyit a meglévő állományok indokolnak, még akkor is, ha 

a kamatemelések miatt a fix vagy éppen nulla kamatozású támogatott kölcsönökhöz az államnak a vártnál jóval több pénzt kell pótlólag biztosítania.

Igaz viszont, hogy a 2022 nyarán elfogadott költségvetést várhatóan újra módosítani kell még az év vége előtt – leginkább az energiakrízis, a megnövekvő inflációs- és kamatszintek, valamint a nemzetközi gazdasági helyzet szorítása miatt.

Nyilván ezért is nyitott ma még többek között a 2023-as kormányzati lakástámogatási rendszerek részleteinek az ügye.

Jelentős kihívás ebben a folyamatban az is, hogy több tárcának és döntéshozói fórumnak az együttes munkája szükséges a részletszabályok elfogadásához, véglegesítéséhez. 

Reményeink szerint ugyanakkor még idén várható számos fontos részlet bejelentése, amellett hogy a 2022-ben is érvényben lévő támogatási rendszer legfontosabb elemeit, céljait mindenképpen meg szeretnék tartani a politikai döntéshozók. 

Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberben ugyanis azt jelentette be, hogy a családtámogatásokat tovább szélesíti a kormány, és a jövő évi költségvetésben új intézkedések is megjelennek.

A Makronómnak kormányzati források megerősítették, hogy

gőzerővel folyik a szakmai háttérmunka, 

ám a legfontosabb részletek nyilvános bejelentésére egyelőre nem tudtak fix céldátummal szolgálni.

Egyéni tanácsok a biztos lakásvásárlóknak, felújítóknak, korszerűsítőknek

Amennyiben egy-egy család már előrehaladott fázisban van egy-egy házfelújítással, költözéssel, korszerűsítéssel, és a mai feltételek szerint jogosult egy vagy több támogatásra (CSOK, Babaváró, Otthonfelújítási támogatás 3 millió forintig és hasonlók), akkor javasolt, hogy 

a következő hetekben mielőbb, mindenképpen még az ünnepek előtt adják be a kérelmeket. 

Lehetséges, hogy új támogatási elemek is lesznek, de értesüléseink szerint a még idén december 31-éig beadott CSOK és Babaváró támogatási igények a 2022-es feltételek és szabályok szerint bírálhatók el, de erről a legbiztosabb, ha az érintettek mielőbb, még a napokban tájékoztatást kérnek ott, ahol a konkrét ügyüket intézik!

Otthonfelújítási támogatás: hogyan változik?

A méltán népszerű Otthonfelújítási támogatás, amely akár egy gyermek esetén is igényelhető a legfeljebb hatmilliós felújítási költségek legfeljebb 50 százalékára (3+3 milliós támogatás) szintén kifut ez év végével. Itt egyénileg kell mérlegelni. 

Annak, aki még semmit nem tett ebben az ügyben, már nem nagyon érdemes az építési, majd az igénylési folyamatnak „nekifutnia”, 

hiszen az elszámolás, a kérelem ügyintézése is heteket vesz igénybe, de a munkáknak maguknak is be kell fejeződnie decemberben,

ami a mai szakemberhiányos világban aligha kecsegtet sikerrel, hiszen árajánlat, elvégzett munka, továbbá szerződések és kiállított, kifizetett számlák is szükségesek.

Továbbá, ahogy fent jeleztük, a kérelem beadására, összerakására és elbírálására is kell idő, bár, ha valaki még idén bead mindent, akkor lehet esélye.

A szabály ugyanis úgy szól: az  Otthonfelújítás Támogatás december végéig igényelhető, tehát legkésőbb december 31-én kell az igényléshez szükséges dokumentumokat postára adni, személyesen leadni valamelyik kormányablakban, de lehetőség van a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus felületen is feltölteni. Persze ne hagyjuk ekkor sem az utolsó napokra az összetett papírmunkákat!

Mi van, ha már folyamatban van a „3+3-as Otthonfelújítási” igénybevétele?

Nagy kérdés, hogy 

akik már nagymértékben előkészítették a „3+3 milliós” papírokat, azoknak érdemes-e sietnie? 

Erre ma nehéz válaszolni, mert nincsen kizárva, hogy hasonló vagy a mainál jobb feltételekkel él majd tovább ez a forma, de az sem, hogy érdemben szigorodnak a feltételek. Mondjuk például csak szűkebb körnek (nem csak gyerekszámtól, de mondjuk jövedelemtől is függően), vagy csak energetikai korszerűsítésre jár majd ilyen vagy hasonló támogatás a jövőben. 

De az is lehet, hogy egy egészen új rendszer lép e támogatások helyébe – ezt ma még korai megmondani.

Ezt a nyitott kérdést mindenkinek magának kell mérlegelnie, mert lehet hogy jobban jár 2023-tól az adott család egy új rendszerrel, de lehet, hogy nem. Ez esetben érdemes mindent előkészíteni, és figyelni a híreket a következő hetekben…

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parittyás
2022. november 29. 02:30
Hülye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!