Ukrajna 5 milliárd dolláros pert nyert Oroszország ellen

2023. április 18. 06:20

A Kremlnek elméletileg 5 milliárd dollárt kellene fizetnie Kijevnek. A gyakorlatban nyilván nem fog. Végrehajtással rendezhetnék a dolgot, ám az orosz jegybank külföldi vagyonát egyszer már zárolták, az ellene hozott szankció így most éppen Moszkvát védi.

2023. április 18. 06:20
null

A Krím 2014-es annektálása óta Ukrajna perek tucatjait indította Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, zömében azért, hogy a területtel együtt lefoglalt és oroszosított ukrán vagyoneszközökért kártérítést kapjon Moszkvától. 

Az ukrán állami energiacég, a Naftogaz is megindította saját eljárását, a Kreml fennhatósága alá került földgáz- és kőolajvagyon pénzbeli ellentételezése ügyében. A napokban a per véget ért, mégpedig ukrán győzelemmel: a bíróság

5 milliárd dollár kártérítés megfizetésére ítélte Moszkvát.

A bíróság az összeg megállapításánál a Naftogaz eszközeinek kisajátítás előtti, valós piaci értékét vette figyelembe, az összeghez pedig pluszban hozzátette a Naftogaz valamennyi perköltségét, amelyet szintén a Kremlnek kellene kifizetnie.

Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz vezérigazgatója erőltetett derűlátással nyilatkozott az ítélettel kapcsolatban. Mint mondta, Oroszországnak a nemzetközi jog által diktált kötelezettségeivel összhangban ki kell fizetnie az összeget. Erről valószínűleg teljesen másképpen vélekednek Moszkvában, ahol Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője máris kijelentette: alaposan elemzik az ítéletet, mielőtt döntenének a további lépésekről. 

A legfogósabb kérdés természetesen az, hogy Ukrajna hogyan fogja kicsikarni Oroszországtól a neki megítélt összeget, mert annak, hogy Moszkva készséggel átutalja Kijevnek a pénzt, elég kicsi a valószínűsége. A Kreml nyilván megpróbál még jogi ellenlépéseket tenni, amivel húzhatja az időt, de az eszközei ezen a téren erősen korlátozottak. 

És éppen itt jön a csapda.

Amennyiben Moszkva nem fizet, Ukrajna végrehajtást fog kérni. Ebben az esetben a nemzetközi jog értelmében zárolhatnák az összeget az orosz állami vagyon külföldi számláin, hogy Kijev abból kapja meg a neki ítélt pénzt. Csakhogy az orosz jegybank pénzének külföldi részeit már zárolták egyszer a szankciók miatt. A vagyonzárolást pedig a lehető legszigorúbb szabályok kötik: ezért nem jut egyről a kettőre soha Brüsszel, amikor szóba kerül annak elkobzása és Ukrajnának ajándékozása. 

Kibelezné a nemzetközi jogot Brüsszel az orosz pénzért

Ismétlés: az orosz zárolt vagyon elkobzására és felhasználására még mindig nincs lehetőség. Amit Brüsszel szeretne, azt rablásnak nevezik. És ez nem érzelmi, hanem vegytiszta jogi kérdés.

Az a rendkívül furcsa helyzet alakult ki, hogy Ukrajna (elég hosszú ideig) éppen azért nem fog a pénzéhez hozzájutni, mert Oroszországot egyszer már büntették a jegybanki összegek befagyasztásával. Ez a lépés bizonyos fokú védettséget ad Moszkvának, ugyanis egy állam zárolt vagyonát dézsmálni nem olyan, mint egy kamra, ahová belép valaki, lekap egy befőttet a polcról, majd távozáskor újra kulcsra zárja az ajtót: a szankciós vagyonzár durván behatárolja és korlátozza az összeg felhasználhatóságát. Ukrajna természetesen meg fog próbálkozni azzal, hogy ilyen módon kapja meg a pénzét, de ezzel akkora és olyan hosszú nemzetközi jogi procedúrát fog generálni, amire még nem volt példa. 

Fotó: 123RF

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. április 18. 16:26
Jah, én pedig ötvenmilliárdos pert tudok az oroszok ellen nyerni. Feldughatják maguknak.
Daily
2023. április 18. 09:55
Már az ázsiai média is miket ír, jaj. " Zelensky és környezete legalább 400 millió dollárt sikkasztott el tavaly a dízel beszerzésre szánt amerikai forrásokból – állította Hersh a Substackről írt új cikkében a CIA becslésére hivatkozva. Kijev állítólag magától Oroszországtól vásárolt dízelüzemanyagot, amely elengedhetetlen a háborús erőfeszítésekhez – és ennek során nagy összegeket fukar ki a gázolaj kifizetésére elkülönített amerikai forrásokból. Korábban megjelentek hírek arról, hogy az Oroszországból származó olajtermékek Bulgárián és Lettországon keresztül jutottak Ukrajnába. A balti államot érintő program, amelyről a Neka Personiga lett televízió részletesen beszámolt, megsérthette az EU oroszellenes szankcióit. A Hersh által idézett szakértő az ukrán beszerzések korrupciós szintjét az Afganisztánban tapasztaltakhoz hasonlította, amikor az Egyesült Államok által támogatott kormány irányította Kabult. Forrásai szerint a kijevi minisztériumok azon versenyeznek, hogy fedőcégeket hozzanak létre fegyverek és lőszerek exportjára, az illetékes tisztviselők pedig a csúszópénzekből profitálnak. Az amerikai kormány eközben kijelentette, hogy nem látott bizonyítékot arra, hogy a nyugatiak által Ukrajnában szállított fegyvereket máshová terelték volna. Hersh egy titkosszolgálati forrásra hivatkozott, aki Zelensky és William Burns CIA-igazgató januári találkozójára hivatkozott. Az amerikai tisztviselő állítólag 35 tábornokot és minisztert tartalmazó listát mutatott be a CIA által korruptnak. Magas rangú ukrán tisztviselők azt is kifogásolták, hogy Zelenszkij „nagyobb részt vett ki a fölösleges pénzből, mint amennyit a tábornokok kaptak” – magyarázta a forrás, és a találkozót egy 1950-es évekbeli maffiafilm jelenetéhez hasonlította. Hersh azt állítja, hogy az ukrán vezető válasza az volt, hogy elbocsátotta a Miniszteri Kabinet, a regionális közigazgatás és az ukrán kormány más részeinek munkatársait. Kijev azt állította, hogy a lépés a korrupcióellenes stratégiája része. Alekszej Reznikov védelmi minisztert, aki a katonák számára túlárazott élelmiszerek vásárlása miatti botrányba keveredett, akkoriban széles körben várható volt, hogy elbocsátják, de túlélte a tisztogatást. Hersh forrásai Antony Blinken külügyminisztert és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót hibáztatták az Egyesült Államok kormányának folyamatos válságáért, amely állítólag a Fehér Ház és a hírszerző közösség közötti viszálytól szenved. " https://www.daily-sun.com/printversion/details/684679/Zelensky-and-team-stole--400m-of-US-aid
telekaszter
2023. április 18. 07:41
Ennyit Nuland is áldozott Ukrajnára..:)
birono70
2023. április 18. 07:15
Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az ukránok az orosz álkami vagyon zárolása miatt nem kapják meg a megítélt pénzt? Megoldják....Ha máshogy nem, akkor majd az EU ( azaz a tagországok, azaz mi is) megelőlegzi nekik. Aki nem akarja, az Putyin bérenc, megölni, felnégyelni.... Mo ellen meg folytatják a 27, és végtelen mérföldkő ellenőrzését...egy a lényeg...mi pénzt nem kapunk, mert szankcionálnak minket, mert mást választottunk, mint akiket ők pénzelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!