Drónokkal járőröznek a rendőrök New Yorkban, nincs többé magánszféra

2023. szeptember 08. 12:35

A New York-i rendőrség azt tervezi, hogy a munka ünnepének hétvégéjén a magánrendezvényekről érkezett panaszok miatt drónokkal szelik majd az utcákat – jelentették be csütörtökön a tisztviselők.

2023. szeptember 08. 12:35
Drone flying and taking pictures of sunset against new york skyline
Fekete Kíra

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Sok városhoz hasonlóan a New York-i rendőrök is egyre gyakrabban vetnek be drónokat. A település által vezetett adatok azt mutatják, hogy a rendőrség az idén 124 alkalommal használt ilyen eszközöket közbiztonsági vagy vészhelyzeti célokra, míg 2022-ben mindössze négyszer. Nem is meglepő ezeknek a népszerűsége, hiszen kicsik és fürgék, így nagyban megkönnyítik a megfigyelést a rendőrök számára. 

Ha egy betelefonáló azt állítja, hogy nagy buli van egy hátsó udvarban, akkor meglátogatjuk azt a bulit egy drónnal” 

– mondta Kaz Daughtry, a New York-i rendőrség helyettes rendőrfőnöke egy sajtótájékoztatón. 

A tervet sokan ellenzik, mondván, az sérti a magánéletet és a polgári szabadságjogokat, hiszen nem lehet tudni, mikor és hol bukkan fel egy, amelyik például belát a lakásba vagy akár a hálószobába. 

Daniel Schwarz, a New York-i Polgári Szabadságjogi Unió adatvédelmi és technológiai stratégája szintén ellenzi a tervet, utalva egy 2020-as városi törvényre, amely előírja, hogy a rendőrségnek nyilvánosságra kell hoznia a megfigyelési módszereit. 

Eric Adams polgármester, egykori rendőrkapitány azonban szeretné, ha a rendőrség még inkább kihasználná a drónokban rejlő lehetőségeket – állítja az Associated Press News. 

Az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió nemrég közzétett jelentése szerint országszerte jelenleg mintegy 1400 rendőrkapitányság használ drónokat valamilyen formában. A szövetségi szabályok szerint általában csak a kezelő látóhatárán belül repülhetnek, bár sok hivatal kért felmentést e szabály alól. A jelentés szerint a rendőrség még több feladatkörben szeretné használni a drónokat. 

Nem csak az utcákon, a harctéren is drónok szelik az eget 

 A drónok felhasználása igen sokrétű, hallottunk már mezőgazdasági és harcászati drónokról is az utóbbi időben. A Pentagon például pilóta nélküli, mesterséges intelligencia által irányított XQ–58A Valkyrie harci repülőgépeket tervez beszerezni. A Kratos által gyártott gép lényegében egy újgenerációs harci drón, amely képes azonosítani az ellenséget, majd – emberi jóváhagyás után – kiiktathatja azt. Ezek a harci drónok nem csupán intelligensek, de jóval olcsóbb is megépíteni őket, mint például az ember vezette modern harci repülőket. 

 Nyitókép: 123rf.com

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urban63
2023. szeptember 10. 15:23
Csak megvalósítják előbb utóbb Dreed bírót, kötelezően szabadon választott demokrácia, ez vár rájuk. Lásd OutBanking, megfélemlítő eszközt, ha kell a pénzed bidére szavazol. A komcsik legalább megvásárolták, egy két virslit is adtak, buszoztattak, "város látogatást szerveztek"... :)
Kovács Ubul
2023. szeptember 10. 13:57
"A rendőrség állítása alapján 2019-ben vált lehetővé számukra a drónok ezen módon történő használata, azóta pedig több mint 2000 (közlekedési) szabályszegést sikerült azonosítaniuk a kínai Putian településen. A drónok rendőri alkalmazása fokozatosan egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miután a hatóságok is felismerték a repcsikben rejlő potenciált."
blackorion93
2023. szeptember 10. 13:49
Bezzeg Kínában nem figyelnek meg senkit, hála az égnek.
kaffogó hebrencs
2023. szeptember 10. 13:10
Már csak gepfegyverek kellenek ezekre a drónokra, és máris kiiktatható, aki túl hangosan bulizik. Kettes szülőjük dzsenderét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!