Ezen dolgoznak a magyar régészek Egyiptomban

2023. december 01. 09:49

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatása az Egyiptomi Arab Köztársaságban a Luxor melletti régészeti ásatás megtekintésével zárult.

2023. december 01. 09:49

A köztársasági elnök a Luxor mellett található, több mint háromezer éve élt méltóságok temetkezési helyének feltárását végző ásatáson tett látogatást. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense, Bács Tamás a helyszínen a közmédiának azt mondta: 

a magyar régészek három koncesszióban dolgoznak jelenleg a területen. 

Az egyik csapat egy 80-szor 40 méteres területet tár fel, amelyen egy időszámításunk szerint VI. századi remeteszerzetesi kolostor is található. A terület több egyedülálló síremléket rejt a thébai temetőben – tette hozzá. Mint mondta, a szakemberek sokrétű kutatást folytatnak: művészettörténeti, nyelvészeti, régészeti és építészeti megközelítésekből is vizsgálják a helyszínt.  
A másik kutatócsoport a temető egyik legkorábbi, II. Ramszesz-kori időszakával foglalkozhat, a harmadik pedig egy bonyolult temetkezési rendszert tár fel – fűzte hozzá az egyiptológiai tanszék docense. „A magyar egyiptológia immár 40 éve az egyetemes egyiptológia meghatározó része lett. A területen mexikói, német, argentin, amerikai régészek is dolgoznak és a magyar expedíció is komoly szerepet játszik. Az ásatáson mintegy 30 szakemberünk dolgozik” – nyilatkozta Bács Tamás. A helyszíni munkák várhatóan három évig tartanak – tudta meg a Mandiner.  
Az MTI a helyszínen Hammerstein Judittól, a múzeum megbízott főigazgatójától megtudta: az ásatáson oktatók, hallgatók, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor szakembere is részt vesz. 
A köztársasági elnök ma az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) szólal fel Dubajban.

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 02. 13:46
A se nem magyar, se nem tudományos akadémia zsidó bandája jobb lenne, ha itthon turkálna. A sameszaik is. Akkor talán a számtalan lelőhely feltárása nem maradna el, nem húzódna a végtelenségbe, akadályozva hasznos és szükséges beruházásokat.
Menhetten
2023. december 02. 11:47
Az egyiptomiak sírjaikat és nekropoliszaikat a Nílus nyugati partjára építtették: az elhunyt, a lenyugvó naphoz hasonlóan a nyugaton lépett be az alvilágba..
kizokkentido
2023. december 02. 07:36
A hazai piramisokat ki fogja feltárni? https://www.youtube.com/watch?v=kSMzJyogD7A
I feel the earth move under my feet
2023. december 02. 07:16
"polárüveg 2023. december 01. 23:34 Az egyiptomi régészet még sok információt tartogat feltárásra. Kutatásra érdemes a birodalmukat megbillentő migráció, mára vonatkozó tanulságokkal." Egy közepesen intelligens ember mindenféle régész-történész köldöknézegetést mellőzve is pontosan képes átlátni az invazív kultúrák térfoglalásának súlyos következményeit az Európai fehér keresztényekre. Kurvára nem érdekel már senkit, hogy n. alkalommal ismétlődik a történelem. A megoldásokra kellene fókuszálni, a probléma jól körüljárt, felismertük.. tenni kell, nem a homokban turkálni. A megoldás pedig rém egyszerű lépésekkel indul: az árulókat eltávolítani a hatalomból és a határokat le kell zárni és meg kell védeni.. erővel akár..az idegen, hívatlan látogatók előtt. Aki ezt megkérdőjelezi, az kiköltözhet Európa határain kívülre.. a megbízóihoz, vagy a szívének oly kedves tevebaszó muzulmánjai közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!