A nettó átlagkeresetünk 400 ezer forint feletti

2024. március 28. 13:19

Januárban 77 ezer forinttal emelkedett a bruttó átlagkereset, ami így már 605,1 ezer forintra rúg. Ennek nettó értéke 400 ezer forint felett van, miközben a reálkereset értéke ismét 10,4 százalékkal nőtt, derült ki a KSH friss kereseti adataiból.

2024. március 28. 13:19

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzőjének írása  

A bruttó átlagkereset januárban is dinamikusan, 14,6 százalékkal emelkedett, 605,1 ezer forintra, miközben a nettó átlagkereset értéke 400 ezer forint felett alakult. Figyelembe véve a januári 3,8 százalékos inflációt, a bruttó reálbérek az idei év elején is két számjegyű ütemben, 10,4 százalékkal nőttek.  

A megelőző hónapokhoz hasonlóan a költségvetési szférában volt gyorsabb a bérdinamika, 17,7 százalékos. Ezen belül is elsősorban az oktatási ágazatot kell kiemelni, itt a tanári béremelések révén 25,7 százalékos bővülést mért a KSH, de a közigazgatásban is 15,1, míg az egészségügyben 12 százalékos növekedés történt.  

A vállalkozások körében is jelentős, 13,6 százalékos átlagkereset-emelkedést mért a KSH. Ebben elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum 2023. decemberi 15, illetve 10 százalékos emelése, a tavalyi magas infláció és reálbércsökkenés miatti kompenzáció, valamint az enyhülő, de több ágazatban továbbra is markánsan jelen lévő munkaerőhiány játszott szerepet. A versenyszférában nem látható érdemi eltérés az ágazatok között, minden szegmensben két számjegyű ütemben nőtt az átlagkereset értéke, és annak mértéke sehol sem érte el a 20 százalékot.   

Ez azt jelzi, hogy a gazdaság széles rétegében emelkedik az átlagbér, nincsenek érdemi eltérések.   

Ezt mutatja az is, hogy januárban a mediánkereset az átlagkeresetnél gyorsabban, 16,9 százalékkal nőtt, 500 ezer forint közelébe. Vagyis a béremelkedést elsősorban az alacsonyabb keresetűek helyzetének javulása okozta, ebben kiemelendő a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, amely így mérsékelte a béregyenlőtlenséget.  

Az átlagkereset az idei év egészében közel 12 százalékkal emelkedhet, ami az éves átlagban 5 százalék alá mérséklődő infláció hatását is figyelembe véve mintegy 7 százalékos reálbér-emelkedést tesz lehetővé, amely így kompenzálni tudja majd a munkavállalókat a bérük reálértékének tavalyi csökkenéséért. A gyors bérdinamikára szükség is van a gazdasági növekedés dinamizálásához. A külpiacaink, elsősorban Németország, gyengébb teljesítménye miatt a magyar növekedés motorjai csak belülről segíthetnek, vagyis a fogyasztás és a beruházások révén. A fogyasztás felfutásának pedig feltétele a bérek értékének jelentős emelkedése, ez az elmúlt válságok során kimerült tartalékok feltöltését követően támogathatja az óvatossági motívum oldódását. Ugyanakkor ennek feltétele még a gazdasági kilátások javulása is, amely egyben a fogyasztói bizalmat is javítaná.   

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Egyre vonzóbb Magyarország: télen is nőtt a turizmus

Kitűnő eredményeket ért el a turizmus februárban is, az előző évhez képest 18,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a helyi szálláshelyeken. Ebben nagy szerepet játszott Magyarország pozitív nemzetközi imázsa, ami hozzájárult ahhoz, hogy Európából 28,3 százalékkal több vendég érkezett, valamint az Észak- és Dél-Amerikából származó látogatók száma is emelkedett.

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­­g­­­ö­s­ ­­­l­­á­­­n­y­o­­­k­­ ­­v­­á­­r­n­a­­­k­ ­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
szintetikus
2024. március 28. 14:53
Abból mit lehet venni? XDD
Patika
2024. március 28. 14:52
Téli átlagos rezsikiadásunk is pont ennyi...
letsgobrandon-2
2024. március 28. 13:56
nem számít... a moslék szerint románia is lekörözött... kétszer
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!