Nem fán terem a zöldenergia, ezt már Amerika is látja

2024. május 14. 12:38

Amerika sikeresen bevonzotta az energiazabáló vállalatokat. Azonban a zöldenergia nem csak úgy terem a fán, hogy mindenki korlátlanul, kedvére szüretelje.

2024. május 14. 12:38
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

Az amerikai gazdaságot egyre inkább a fejlett gyártás, a felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia hajtja. Nem meglepő, hogy az ország délkeleti régiójának digitális infrastruktúra-szolgáltatója, a DC Blox az elmúlt években adatközpontok sorát építette a területen. 

Georgia állam igen csábítóvá vált az „energiazabáló” vállalatok számára, hiszen az állami és helyi gazdaságfejlesztési csoportok nagyvonalú pénzügyi ösztönzőket is tartalmazó értékesítési ajánlatokkal csábítgatják a nagyvállalatokat azért, hogy ott telepedjenek le.  

Viszont ekkora energiaigény mellett a kormánynak igen nehéz a dolga, már ami a nettó nullára történő törekvését illeti. Pedig a vállalatok minél hamarabb elindítanák a hatalmas energiaigényű projektjeiket. Georgia fő közműszolgáltatója, a Georgia Power tizenhatszorosára növelte a keresletre vonatkozó előrejelzéseit, csakhogy a klímavédők szerint ebben az esetben elkerülhetetlen a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.  

Túl sokat netezünk 

A probléma egyik fő forrásai az adatközpontok. Ezek a létesítmények egyre nagyobbak és több energiát esznek, hiszen az emberek mind több időt töltenek online, a vállalatok pedig a gyári folyamatoktól kezdve a gyorséttermi büfékig mindent digitalizálnak. 

Tennessee, valamint Észak- és Dél-Karolina közüzemi szolgáltatói szintén nagy energiaigény-növekedést prognosztizálnak. A Grid Strategies tanácsadó cég szerint az amerikai áramfelhasználás a következő öt évben 4,7 százalékkal nő, szemben a korábbi, 2,6 százalékos becsléssel. 

Arne Olson, az Energy and Environmental Economics tanácsadó vezető partnere szerint az áramfogyasztás ilyen mértékű emelkedésére generációk óta nem volt példa. Az elmúlt 15 évben a hatékonyság növekedése nagyjából szinten tartotta a villamosenergia-keresletet, így eddig az energiaszektor korlátozhatta a kibocsátást a szénerőművek bezárásával.  

Nagy a nyomás az atomerőműveken 

Pat Wilson, a georgiai gazdaságfejlesztési minisztérium megbízottja szerint az energia kérdése szinte minden alkalommal felmerül a megbeszéléseik során. A tisztviselők Amerika legnagyobb atomerőművére, a nemrégiben kibővített Vogtle-re hivatkoznak amikor azt állítják, hogy az állam készen áll a hosszú távú áramfogyasztás-növekedésre. 

A vállalatok részesítik előnyben az atomerőműveket, mivel szén-dioxid-mentes energiát termelnek, és a szél- vagy napenergiával ellentétben nem függnek az időjárástól. Azonban  

az állam új vállalkozásainak tervezett energiaigénye messze meghaladja az erőmű nemrég elindított reaktorainak várható teljesítményét. 

A Georgia Power tavaly ősszel váratlanul frissítette a szabályozó hatóságoknak benyújtott időszakos erőforrás-javaslatát. Az új üzleti ügyfelek számának növekedésére hivatkozva a vállalat a következő hét évre tervezett keresletnövekedését kevesebb mint 400 megawattról 6600-ra növelte, ami körülbelül egyharmaddal több, mint a közműszolgáltató 2023 elején rendelkezésre álló teljes kapacitása. 

A hiány pótlására a vállalat zöldenergia-tároló rendszereket és három új gáztüzelésű turbina építését javasolta Georgiában, emellett Mississippi és Florida fosszilis tüzelőanyagokat égető erőműveitől vásárolna áramot. 

Többfélét javasolnak 

Többen úgy gondolják, hogy a közműszolgáltatónak lehetővé kellene tennie az ügyfelek számára, hogy a költségek függvényében csökkentsék az energiafelhasználásukat. Mások szerint még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a napenergia- és a zöldenergia-tároló rendszerek, illetve az úgynevezett „virtuális erőművek” használatára, amelyekkel a fogyasztók energiát adhatnak el a hálózatnak. 

A Georgia Power szerint a gáz kulcsfontosságú a stabil energiaellátás biztosításához, főleg a nyár legmelegebb és a tél leghidegebb napjain, azaz a csúcsfogyasztás idején.  

Emellett azt állítja, hogy  

az állam olyan sok áramfogyasztót vonz, hogy az új beruházások csökkenteni fogják a díjfizetők számláit. 

Nem örülnek a helyiek 

A georgiaiak egy része még így is szkeptikus, mivel a közműszolgáltatók korábban túlbecsülték a kereslet növekedését. A kritikusok szerint az áramszolgáltatók a pénzügyi ösztönzők miatt ennyire lelkesek, és ha újra túlbecsülnék az energiaigényt, akkor azt az adófizetők bánnák. 

A félelmük nem alaptalan, hiszen az államban a legutóbbi energiafejlesztés igen megrázó volt. A Vogtle erőmű bővítése több mint 30 milliárd dollárba került, és az átadása éveket csúszott a tervezethez képest, emellett a Georgia Center for Energy Solutions szerint a projekt 2007-es kezdeti szakasza óta a lakossági áramköltségek 12 havi mozgóátlaga 68 százalékkal emelkedett. Ez meghaladta az inflációt, valamint az ipari és kereskedelmi fogyasztók költségnövekedését. 

Fény az alagút végén 

A The Wall Street Journal szerint a nagyvállalatok igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a zöldenergiára. A Google, a Microsoft és az Amazon Web Services hatalmas mennyiségű megújuló energiát vásárol a saját energiaellátásához. Mindhárom cég tagja a Clean Energy Buyers Association (Tisztaenergia-vásárlók Szövetsége) nevű szakmai csoportnak, amely a közműszolgáltatókat, köztük a Georgia Powert is ösztönzi a környezetbarátabb működésre.  

A szervezet piaci és politikai innovációért felelős vezető igazgatója, Priya Barua elmondta, hogy az ország délkeleti régiójának a nagy részén korlátozottabbak a tiszta energia beszerzésének a lehetőségei. Egyes elemzők viszont úgy vélik, hogy ez megváltozhat, ha a vállalatok nagyobb nyomást gyakorolnak a szabályozókra, és a fejlesztők megállapodásokat kötnek a független energiatermelőkkel. A Georgia Power elmondása szerint igyekszik megoldást találni arra, hogy a kereskedelmi és ipari ügyfelek szerződhessenek vagy megépíthessék a saját, tiszta energiát hasznosító projektjeiket. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Google

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­k­­e­­l­d­­­ ­a­ ­s­­z­e­x­­i­­­ ­p­­­u­n­c­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
I feel the earth move under my feet
2024. május 14. 17:28
Kurvára érdektelen... mint Kíra drága szinte összes írása.. üres locsogás.
verkez
2024. május 14. 14:29
Nem hát. Bokorban. A mondás szerint is. A mi fán terem szólás mást jelent.
Dixtroy
2024. május 14. 12:57
"a vállalatok pedig a gyári folyamatoktól kezdve a gyorséttermi büfékig mindent digitalizálnak" És mi a faszért? Miért kell online kapcsolatban állnom a vírusirtómmal, meg a videokártyámmal? Halálra basztatnak, hogy regisztráljak és lépjek be. Ugyan minek??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!