<![CDATA[jog.mandiner.hu]]> http://jog.mandiner.hu/ hu-HU <![CDATA[Külön munkacsoportban vizsgálja az Alkotmánybíróság a lex CEU-t]]> Az eseti munkacsoport által létrehozott szakmai anyagok az Alkotmánybíróság teljes ülésének munkáját segítik majd. A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos előterjesztés ezt követően kerülhet a Testület elé.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Bakó Bea (Magyar Nemzet): A sohasem élesített fegyver]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Lex CEU: megkérdeztük a Bizottságtól, miért indít eljárást]]> Bár korábban Navracsics Tibor azt mondta nekünk, a Bizottság nem sokat tud tenni a CEU ügyében, mivel az oktatás kizárólagos tagállami hatáskör, most mégis kötelezettségszegési eljárást indítottak a szolgáltatások szabad áramlására hivatkozva. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen alapon lehet erre hivatkozni, ha az érintett egyetem nem is EU-s, hanem amerikai. A Bizottság a Mandinernek a Világkereskedelmi Szervezetre (WTO) hivatkozik, ami pedig nem uniós szervezet.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Tóth Balázs Gergely (Szuverén): „Közhasznú hazaárulók”]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[HVG: Mielőtt aláírta a Lex CEU-t, alkotmányjogászok figyelmeztették Ádert ]]> A hvg.hu értesülései szerint a felsőoktatási törvény legutóbbi módosítását Áder János köztársasági elnök annak ellenére írta alá, hogy a környezetében dolgozó alkotmányjogászok jelezték neki, hogy problémás a törvény.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Ádány Tamás Vince (Kereszténység és kapitalizmus): Si hortum in bibliotheca habes, deerit nihil]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Megsemmisítette az Ab az ásotthalomi muszlim- és melegellenes rendeletet]]> A jobbikos Toroczkai László vezette Ásotthalom rendeletben tiltotta volna be a müezzint, a burkát, a csadort, a mecsetépítést, illetve az olyan „propagandatevékenység”, amely a házasságot nem egy férfi és egy nő életközösségeként mutatja be. Az Alkotmányíróság ezt alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette, mivel a önkormányzatok nem hozhatnak közvetlenül alapjogot érintő, korlátozó szabályozást.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Bakó Bea (Mandiner): Áder János visszaadhatja a jogi diplomáját]]> Csaknem egy hétig kellett gondolkodnia Áder Jánosnak, hogy kimagyarázza a védhetetlen CEU-törvényt.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Beiktatták az új, konzervatív legfelsőbb bírát Washingtonban]]> Letette hivatali esküjét Neil Gorsuch, konzervatív bíra, ezzel újra konzervatív többség lett az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Mintha nem is lenne lex CEU: az alkotmányosságról szónokolt Trócsányi az AB-n]]> Próbálták ugyan konstruktív szakmai párbeszédnek beállítani, de az Alkotmánybíróságon megrendezett hétfői konferencián kiderült: az Igazságügyi Minisztérium nagyon is ellátja baráti tanácsokkal az AB-t egy-egy döntés előtt. Trócsányi elismerte, ilyenkor gyakran dilemmába kerülnek, hogy „lábon lőjék-e magukat”. A jogállamiságról úgy értekezett az igazságügyi miniszter, mintha a lex CEU-ról nem is hallott volna.
[...] Bővebben!
]]>