Nem éppen finom úriemberek nyerték a foci-vébét, de legalább boldogan ünnepelnek

2022. december 20. 18:38

Argentína a valaha játszott legfordulatosabb döntőben legyőzte Franciaországot, így háromszoros világbajnokok, Lionel Messi pályafutása pedig hiánytalan. Az ünneplés jeleneteiből válogattunk.

2022. december 20. 18:38
null
Balázs Boldizsár

A jó fiú, Lionel Messi a világ legáhítottabb kupájával a kezében. Ez az a kép, ami Katarnak minden pénzt megért. Ez az a kép, ami a futballtörténelem egyik legjobbját másfél évtizedig nyomasztotta, amíg valósággá nem vált. És ez az a kép, ami valósággá válván az internettörténelemben legtöbbet lájkolt poszt lett – most éppen 64 milliónál jár.

Messi a kupával fekszik-kel, no meg az elmaradhatatlan mate-teájával.

Mindeközben Buenos Airesben olyan utcabál tart napok óta, amilyenre csak a foci képes. 

A bulinak mindenki részese.

Eközben a vesztes Franciaország oldalán a döntőben mesterhármast szerző Kylian Mbappé már négy évre előre gondol. „Visszatérünk.”

Négy helyett öt éves ciklusokban gondolkozik Emmanuel Macron francia elnök, akinek dörgölőzését a pályán a vereség keservében nemigen fogadta tárt karokkal a legnagyobb sztár, Mbappé mellett a szövetségi kapitány Deschamps sem.

Ezután az öltőzben már jóval inkább helyén volt az, amihez nyilvánvalóan nagyon ért: a beszéd.

Mbappénak a rosszul időzített elnöki imázs-szerzésnél jóval súlyosabb pofátlanságokat is el kellett viselnie az elmúlt napokban. Már a pályán is az argentin-uruguayi focikultúra legszebb hagyományaihoz méltón provokálták őt:

Majd miután a francia csodagyerek különösen derékül emésztette meg, hogy egy mesterhármassal is világbajnoki döntőt lehet veszíteni, az argentinok kapusa – akinek már a díjátadón a tökéhez szorított Aranykapuskesztyűvel pár milliárd ember szeme előtt sikerült kiírnia magát a civilizált emberek köréből – az öltözőbeli ünneplésnél egyenesen beleállt Mbappéba. (Abba az Mbappéba, aki az utolsó egy órában négyszer vágta be mellette a labdát a hálóba.) Az argentinok vonatozása megáll, felkonferálják a suttyó poént: „Egy perc gyásszünet...” Jön Martínez: „...Mbappénak, aki ma megmurdált.”

Ezután Argentína az újságírókkal közös mixed zónán is udvariasan jutott át: az „írjatok csak, amit akartok, köcsög újságírók” refrénű népdallal az ajkukon. (Amely dal egyébként jogosan, a média által a létezésben ellehetetlenített Diego Armando Maradona védelmében született meg.)

Hát, valahogy így ünnepelte a harmadik világbajnoki győzelmét az a futballkultúra, aminek elkötelezett tagjai annyira büszkék a vébé egyik legocsmányabb jelenetére – amikor Messi a holland szövetségi kapitánynak, a rákbeteg Van Gaalnak mutat be –, hogy magukra tetoválják. 

Persze arról a csapatról van szó, amely képes volt egy tizenegyespárbajban kiejtett csapatot gúnyolni ünneplés közben.

Hasonlítsuk ezt össze avval, amikor Luka Modrić a „Szeretlek, fiam!” szavakkal vigasztalta a brazil Rodrygót a kiesés után.

Ernest Hemingway azt mondta, »A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.«. Vagy ő tévedett, vagy az argentinok járnak tévúton. Jobb lenne a Nobel-díjasnak hinni. Mégha a világbajnokokat többen is lájkolják.

Nyitókép: Messit vállukra véve kopírozzák Maradona ikonikus ünneplését az argentin szurkolók.
Fotó: Jose Breton / NurPhoto via AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kossuth
2022. december 30. 19:40
Mármint a Te valóságodról:-)
HunCsz
2022. december 30. 15:44
Idiota kis senki vagy te elvtárs ezt érzed és másban keresed.
Proctor
2022. december 29. 15:09
Ki ez a kis buzi aki ezt a szemetet itt összeokádta? Hisztis gyökér,talán beszéljünk arról,hogy ez az egész MIÉRT így történt? Persze beállni a sorba és ész nélkül ismételgetni a szemetet amit az egész nyugati média tesz a kiragadott részleteken lovagolva ,nem bonyolult.
Kossuth
2022. december 28. 22:06
Figyelmedbe ajánlom azt a tényt is, hogy Messi a hormonkezelés előtt is egy kivételes, egyedülálló tehetség volt. Véletlen-e ugyanis, hogy a Barcelona egy 11 éves srácnak külön fizeti a kezelését akkor, ha nem látja meg benne azt a különleges és egyedülálló tehetséget (zsenit), amivel már akkor rendelkezett. De lássuk akkor az évszámokat és az adatokat is. Messi 2003- tól játszott a Barca valamelyik csapatában, 2004-ben már az U20-as válogatott tagjaként szerepelt, 2005-ben világbajnok lett. 2006-ban és attól fogva folyamatosan szerepelt az argentin válogatottban. Ennek során a nagy tornákon és a klubcsapatában is folyamatosan, mondhatni agyba-főbe ellenőrizték, doppingvizsgálat doppingvizsgálat hátán. Szerinted ha doppingvétséget követett volna el, akkor nem derült volna ki? Nem bukott volna le? De ha tudsz ilyet, mond! Kizárólag ez lehet az igazolása annak, hogy meg nem engedett eszközt használt. És még valami: biztos hallottál róla, hogy az eltett vérmintákat utólag, évtizedes viszonylatban is ellenőrzi a WADA. Emiatt több olimpiai érem lett visszavonva utólag. ez azért lényeges, mert a mai technológiával meg tudják vizsgálni a korábbi vérmintákat így olyan doppingmódszereket, szereket is ki tudnak már mutatni, amit egy évtizede még nem. Felhívom figyelmedet arra, hogy Messi nem mellesleg olimpiai aranyérmes is, valahogy nem merült fel semmi probléma ezzel kapcsolatban (sem). Ezek a tények, míg az általad írtak feltételezések, elfogult képzelgések vagy vágyott estek csupán. Bizonyíték továbbra sincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!