Gyűrűzik a vita az olimpiai éremért járó bónuszról – mennyit is ér egy arany?

2024. április 29. 08:03

Ismerjük a mondást: minden pénzt megér, mégis időről időre előkerül a téma, ténylegesen mekkora jutalom járjon az ötkarikás medálokért.

2024. április 29. 08:03
Szabó Péter

Fotó: MTI/Derencsényi István

Nagy vitákat kavar World Athletics döntése, amely olimpiai érembónuszt helyezett kilátásba a párizsi bajnokoknak. Az atlétikai sportokat tömörítő szövetség megtörte a többi sportág vezetésével ápolt hagyományt, amikor úgy döntött, hogy a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon szerzett érmekért prémiumot fizet a sportolóknak. Egyesek szerint ez az olimpiai szellem megsértése, mások szerint azonban már régóta esedékes lett volna.

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy tűnik, a World Athletics valóban megbolygatta a darázsfészket a nemrégiben hozott döntésével, mert a díjazás kérdésével globális vitákat váltott ki:

az atlétika irányító testületének bejelentése értelmében, 50 000 dollárt (18 Millió forintot) fizet a közelgő párizsi nyári olimpián mind a 48 atlétikai szÁMban elért győzelEmért!

Rendhagyó teljesítménybónusz

A szervezet tájékoztatása szerint a 2028-as Los Angeles-i játékokon az ezüst- és bronzérmesek is kapnak majd a bónuszból. A modern olimpiai játékok 128 éves történetében ez az első alkalom, hogy egy sportág világszövetsége bónuszokat ajánlott fel az olimpiai teljesítményekért – írja a dw.

Fontosnak tartom, hogy gondoskodjunk végre a sportolóinkról, hiszen ők azok, akik a játékokat látványossággá teszik. A megtermelt bevételek egy része közvetlenül megilleti őket”

– mondta Sebastian Coe, a World Athletics elnöke. Az 1980-as és 1984-es játékokon 1500 méteren aranyérmet nyerő Coe szavai egy pillanat alatt felborzolták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint más sportágak vezető testületeinek tollait.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, az UCI már reagált is Sebastian Coe véleményére.

„Az olimpiai szellem azt kívánja, hogy világszerte osszuk el a bevételeket, és minél több sportoló versenyezhessen ezáltal.

Nemcsak az élsportolóknak jár a pénz, ha csak rájuk koncentráljuk, összességében nagy károkat okozunk a sportnak szerte a világon”

– fogalmazott az UCI elnöke, David Lappartient.

Egyenlőtlenség a sportágak között

A NOB modellje a szolidaritáson alapul. Az olimpiai játékok bevételének 90 százaléka az olimpiai mozgalom szervezeteihez, elsősorban a sportágak világszövetségeihez és a Nemzeti Olimpiai Bizottságokhoz kerülnek. A NOB a fennmaradó 10 százalékból az adminisztrációt és a svájci Lausanne-ban található Olimpiai Múzeum költségeit finanszírozza.

A legutóbbi olimpián Milák Kristóf aranyérmet ünnepelhetett a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 2021-es tokiói nyári játékok után a NOB körülbelül 540 millió dollárt (505 millió eurót) osztott szét 28 világszövetségnek. A World Athletics kapta a legtöbbet: csaknem 40 millió dollárt. A lista végén a taekwondo, golf és rögbi világszövetségei álltak, egyenként nagyságrendileg 13 millió dollárral. Vagyis a sportágak között hatalmasak a pénzügyi különbségek.

A teniszt irányító ITF egyértelművé tette, hogy csak a NOB-bal és az ASOIF-fel – a nyári játékokon képviselt szövetségek szövetségével – egyeztetve változtat a klasszikus megközelítésén, ha egyáltalán sor kerül ilyen irányú döntésre.

„Az olimpiai érem presztízséért való versengés lehetősége mindig is egyedülálló és különleges ösztönzést jelentett a játékosok számára, a játékokon való részvételre. Ha a jövőben ennek megváltoztatását fontolgatják, jobb, ha minden döntést a szövetségekkel és a játékosokkal közösen hoznak meg” – fejtette ki hivatalos álláspontjában a teniszszövetség.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, a FIBA rövidre zárta a kérdést, és kijelentette: nem tervezi az olimpiai pénzdíj bevezetését a kosárlabdában.

Ezt is ajánljuk a témában

Mennyit ér az olimpiai érem?

Úgy tűnik tehát, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, a sportági világszövetségeket és a nemzeti olimpiai bizottságokat egyaránt meglepte Sebastian Coe és szervezete kezdeményezése. Ráadásul azért is okoznak problémát az ötlettel, mert ezentúl nyilvánvalóan más sportágak szereplői is nyomást gyakorolnak majd hasonló bónuszok bevezetésére. Egyes vélemények szerint ébresztőként is hathat az atléták számára bevezetett újdonság, de tény, akadt, aki szerint minden sportág egyedi felelőssége, hogyan osztja el a NOB-tól kapott bevételeit.

Mint ismert, Magyarországon kiemelt hangsúlyt kapott sportembereink javadalmazása: Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár decemberben jelentette be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén, hogy megemelik az olimpiai és paralimpiai jutalmakat a párizsi játékokra. Ennek értelmében az olimpiai aranyérmeseink 55 millió forintos jutalomban részesülhetnek, az ezüstéremért 39 millió, a bronzéremért pedig 31 millió jár, de még a nyolcadik helyezettek is számíthatnak egy 3 millió forintos utalásra. Ez egészülne ki egy magyar atlétika arany esetén a nemzetközi szövetség felajánlásával, például az egyik magyar éremesélyes dobóatléta, Halász Bence esetében. Ezért érdemes messzire repíteni azt a kalapácsot!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A bronzérmes Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. április 30. 07:13
Amikor az a baj, hogy valaki kap de nem mindenki, akkor megint a kommunizmus előszobájában járunk. Épp csak azt nem mondják, hogy a versenyzők kizárólag a sport és a verseny szeretetéért, a saját és hazájuk dicsőségéért küzdenek és nincs szükségük anyagi ösztönzésre, hisz a szövetségüktől a költségek levonása után megkapnak mindent.
Dictator
2024. április 29. 11:24
A középső ujj felmutatásáért hány milla jár?
Gullwing
2024. április 29. 08:31
Az olimpia régen nekem az amatőrök versenye. Az hogy vannak gazdagabb szövetségek, hát ezzel nem sok mindent lehet csinálni, a világ csak igy működik: gazdag ember v .szegény ember, gazdag ország v. szegény ország.
szintetikus
2024. április 29. 08:16
pénzkidobás, na persze nem akkora nagy, mint amikor a fidesz uniós forrásokat bugáz meg kompletten :DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!