A tabudöntögetés éve lesz az egészségügyben 2011

2010. december 23. 14:56

Fennmaradhatnak a patikaláncok, de kisebbségi tulajdonban és nem növelhetik érdekeltségüket. Interjú.

2010. december 23. 14:56
Csak patikusok lehetnek többségi tulajdonosai a gyógyszertáraknak. Azaz arra kényszerítik a jelenlegi befektetőket, hogy adják el tulajdonuk döntő hányadát.

Igen, de a konzultáció során módosítottuk a korábbi előterjesztést. Így fennmaradhatnak a patikaláncok, de kisebbségi tulajdonban és nem növelhetik érdekeltségüket. És a nagykereskedők is megtarthatják kisebbségit tuljdonrészüket.

Hogyan tud majd a patikus milliókat kifizetni, ha azt akarja, hogy megmaradjon a munkahelye? A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint erre államilag garantált hitelkonstrukciót kellene kidolgozni.

Azért ez egy piacképes terület, lesznek piacképes konstrukciók. Ezért is van a türelmi idő, hogy a pénzintézetek kidolgozhassanak hitelkonstrukciókat, és az ágazatban ne következzen be értékvesztés.

Nem fél attól, hogy lesznek olyanok, akik inkább bezárják a patikájukat?

Nem gondolom, hogy azokon a helyeken, ahol fenntartható a patika, ez be fog következni. Elképzelhető, hogy néhányan kiszállnak, de inkább egy természetes tisztulás következik be. Ám azért azt ne felejtsük el, hogy a patikaliberalizáció mentén volt egy hitelből fizetett aranyláz. Elképesztő mennyiségű bizalmas információ áll rendelkezésünkre az összefonódások megítélésére, ám ez korrekt módon nem használtuk fel a tárgyalások során.

A kormány egyik érve a patikaliberalizáció ellen, hogy nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, azaz a kistelepüléseken, falvakban nem nyitott senki gyógyszertárat. De ezután sem fog senki ott gyógyszertárat nyitni, ahol nem rentábilis. Vagy a kormánynak lesz erre ösztönző programja?

Viszont, ahol rányitottak egy kistelepülésre egy másik patikát, ott mindkettő veszteséges lett. Valóban vannak fehér foltok, ezeket is kezelni kell, de most a nagy rendszerszintű dolgok rendbetételére volt idő. Azt láttuk, hogy a szakmai tulajdonú patikák idővel felőrlődtek volna, és tulajdonképpen trafikpatikákká váltak volna. Ha megnézzük, melyik az a megoldás, amivel egy értelmiségi rétegnek a közösségben való létezését elő tudjuk állítani, akkor az a jó, ha nemzeti érdekkörben és a patikusok többségi tulajdonában tartjuk a gyógyszertárakat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2010. december 23. 15:35
Nagyszeruen elbeszelt egymas mellett a riporter es az alany. A patikakat csak mestersegesen lehet megmenteni. A negyvenezer aktiv orvos beremelese (40ex100ex12) 48 milliard forint. Tabudontogetes nincs a riportban. Ugyanazt a rendszert foltozgatjak. Kudarcra van itelve.
vizipipa
2010. december 23. 15:15
Egyetértek. Nem kell megvárni amíg néhány multikulti kezébe kerül a patikák nagy része. Akkor ez már hatalmas zsaroló potenciált jelent. Felénk is, a kormány felé is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!