Néhány szempont a készülő alkotmánnyal kapcsolatban

2011. március 16. 10:48

A kereszténység szerepe ténykérdés: nélküle nincs magyar államiság, nincs magyar történelem.

2011. március 16. 10:48

„Az alkotmányok, törvények általában preambulummal kezdődnek, olyan, ünnepélyes bevezetővel, melynek önmagában normatív tartalma nincs (nem következnek belőle jogok, kötelezettségek), azonban az alkotmányozó (törvényhozó) itt utal azokra a jogot megelőző értékekre, melyek vezették, így az értelmezés során ezek a szövegrészek is figyelembe vehetőek. Ahogy néhány évvel ezelőtt az Európai Unió alkotmányos szerződése körüli viták kapcsán, úgy ma, Magyarországon is azt tapasztaljuk, hogy a preambulum („Nemzeti hitvallás”) körül néha éles világnézeti ütközések alakulnak ki. Ilyen kérdés a nemzet keresztény örökségének elismerése, és ilyen kérdés Isten nevének felhívása.

A kereszténység szerepe ténykérdés: nélküle nincs magyar államiság, nincs magyar történelem. Ugyanakkor kerülendő az olyan megfogalmazás, mely múzeumban helyezné el a kereszténységet: nem csak történelmi szerepe van, hanem jelenvaló is. Ha tehát a preambulum méltat történelmi értékeket, akkor nem a kereszténység említése, hanem kihagyása szorulna magyarázatra.(...)

Az alkotmányozás nem az alkotmányjogászok ügye, hanem mindenkié. Az említett kérdésekben – különösen a család és az élethez való jog ügyében – eddig is komoly viták folytak a szövegről. A tervezet a házasság és a család vonatkozásában a hatályos alkotmánynál többet (de a decemberi koncepciónál kevesebbet) ígér, míg az életvédelem vonatkozásában nincs érdemi változás hatályos helyzethez képest (ami a decemberi koncepcióhoz képest csalódást kelthet). Amikor azt szorgalmazzuk, hogy olyan megfogalmazások szülessenek, melyek minél teljesebben tükrözik az igazságot, nem saját felfogásunkat akarjuk ráerőszakolni másokra, hanem egy párbeszédben hallatjuk hangunkat – ez állampolgári felelősségünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Merlin
2011. március 16. 19:03
van vélemény, miszerint a kereszténység (katolikus egyház) a világi hatalom erősítését szolgálta. Az uralkodóknak szükségük volt az egyházra, sok juttatásban részesültek cserébe. A sámánok világa helyett papok jöttek (erőszakos hittérítések), akik a szegényeknek túlvilági jólétet ígértek a földi nyomorúság helyett. Azaz, tűrjék el a jobbágysorsot, az adókat stb. majd övék lesz a mennyek országa. Az egyház kiszolgálója volt a világi hatalomnak (nem mellesleg jól éltek belőle). "Adjátok meg Istennek, ami Istené és a császárnak, ami a császáré. Engedelmeskedjetek azért minden emberi rendelésnek az Úrért: akár a királynak, mint felebbvalónak; akár helytartóknak, akiket ő küld a gonosztevők megbüntetésére … a királyt tiszteljétek”
Csigorin
2011. március 16. 13:32
Olyan orszagrol beszelunk, ahol egyedulikent anno a szocialista orszagok kozott Isten szerepelt a himnuszban. Ahol 1949ig kotelezo(!) hittan volt az iskolakban, tehat bo egy evvel a kommunista hatalomatvetel utan tettek csak azt fakultativva. Ahol az otvenes evekben kommunista vezetok voltak kenytelenek elismerni hogy "mi sem tagadhatjuk hogy dolgozo nepunk zome vallasos". Talan csak a lengyeleknek vannak ilyen eros kereszteny hagyomanyai Europaban mint nekunk. Szoval szerintem igenis jo helyen van az ott az Alkotmanyban, mert meghatarozo szerepet jatszott egy evezreden at, es sok hagyomanya szovi at a mindennapi eletet a mai napig. Ha valami kicsit kerdeses, talan az, hogy ha mar 56rol emlitest tesznek akkor 1848rol miert nem? Jelentosegeben is nagyobb volt, hatasaiban is, akkor ment vegbe a polgari atalakulas, raadasul tobb mint egy evig tartott. 56 ezzel szemben egy rovid, sikertelen kiserlet volt, kevesebb mint ket het. Nem lebecsulni akarom ezzel, es teny hogy jopar ideologiai alapjara lehet epitkezni, de azert 48at kihagyni igen sulyos ha mar 56ot beleirjak.
nick89
2011. március 16. 13:21
A kínaiak és a multik adó és vámmentességét is bele kellene venni az Alkotmányba. Vagy ha nem lesz benne, akkor fizessenek ők is, ugyanúgy ahogyan a bennszülöttek fizetnek. A NAV-ból pedig tiltsák ki a Nokiásdobozoló viszkisdobozokat.
batom
2011. március 16. 11:48
Keresztény vagy keresztYén,ezért a betűért sok ember meghalt "Jézus" nevében.Nem volt elég?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!