Távol került a szakma a politikától

2011. április 12. 13:55

Matolcsy pontosan fogalmazott, amikor azt mondta, jobbról előzzük az uniót, hiszen azt akarta mondani, hogy szabálytalanul csináljuk. Interjú.

2011. április 12. 13:55
A kormány új közgazdaságtanról beszél, meg hogy jobbról előzzük az Európai Uniót. Mire gondolhatnak ilyenkor? Lesz-e hatszázalékos növekedés az új közgazdaságtanból?

Amikor Matolcsy György azt mondta, hogy jobbról előzzük az uniót, nagyon pontosan fogalmazott, hiszen pont azt akarta mondani, hogy szabálytalanul csináljuk. Nem jogi, vagy morális, hanem közgazdasági értelemben, vagyis, hogy nem konvencionális gazdaságpolitikát folytatnak. A zavaró csak az, hogy míg a konvencionális le van írva könyvekben, és rendelkezünk róla nemzetközi tapasztalatokkal, addig a nem konvencionális gazdaságpolitikáról nem tudjuk, hogy mit jelent, és elég kevés felvilágosítást is kapunk róla. A kérdése második tételére: Elvben persze nincs kizárva, hogy előálljon egy négy-hat százalékos növekedés a következő években, de nem látszik, hogy ennek mi lesz a forrása.

Ilyenkor rendszerint a munkát terhelő adók csökkentését említik.

A kormánynak van befolyása az adókkal a gazdasági szereplők magatartására, de az adócsökkentés önmagában  nem elég. Magyarországon sem az újraelosztás mértéke, hanem az újraelosztás hatékonytalansága okoz gondot. Több igen fejlett ország működik kiválóan, magas adókkal. Az  adócsökkentés mellett az az igazi kérdés, hogy megvalósulnak-e a párhuzamosan bejelentett strukturális átalakítások, sikerül-e ezekkel a költségvetési egyensúly megtartásához ténylegesen hozzájárulni, hogy növekednek-e a beruházások, hogy azok, akik megtakarítanak, mit csinálnak a pénzükkel, kiviszik egy svájci, osztrák, vagy szlovák bankszámlára, vagy befektetik itthon? A kormány egyértelműen kommunikálta a céljait: nem akarnak több terhet róni a lakosságra, csökkenteni akarják az államadósságot, biztosítani a stabilitást és a növekedést, növelni a foglalkoztatást. Hogy mindezt hogyan tervezik lényegében egyidejűleg megvalósítani, arról viszont keveset tudunk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2011. április 13. 00:16
Akkor foglaljuk össze amit tudunk. Az eddigi gazdaságpolitika csődközelbe lavírozta az országot. A neoliberális szitokszó lett, de nincs helyette egyértelmű irányt szabó neokonzervatív vagy más elnevezésű alternatíva. Mivel a közgazdászok lebőgtek, rábíztuk egy disznópásztorra a gazdaság ügyeit. E nagyszerű húzás feletti lelkesedés, mintha kifulladóban lenne, sorban határolódnak el a jobboldalhoz sorolt közgazdászok a jelenlegi gazdaságpolitikától. Itt az ideje felzabáltatni a disznókkal ezt a sok renitens szakembert.
szabadhajdu
2011. április 12. 19:53
Közgazdászokról és pénzügyi szakemberől csak annyit, simán befogadták szakmabelinek a kőmíves tanulásból is kibukott most bíróság előtt álló urat, Kulcsárt. Nem tünt fel nekik, hogy a kapa kilóg a szájából. Azért orvosprofesszorok azonnal észreveszik ha soraikba egy sintérinas kerül. No ennyit a közgazdaság tudomány magyar képviselőikről. Ja még annyit, hogy jelentős részük valami szocialista pol. gazd.-on nevelkedett egy részük meg tanította. Most meg eszet osztanak. Hogy nem szakad rájuk az ég!
Akitlosz
2011. április 12. 16:44
De bizony az újraelosztás igen magas mértéke a gond. Így nem marad elég pénz a gazdaságban. Mi, hogy a professzor ismer több igen fejlett országot magas adókkal? Az szép, csak Magyarországnak mi köze az igen fejlett országokhoz? Előbb talán igen fejlett országnak kellene lenni, hogy működjenek az igen fejlett országok receptjei. Nem ébrednek fel egyesek arra, hogy belelóg a kezük a bilibe, amikor Magyarországot Svédországhoz, Svájchoz, vagy éppen Japánhoz hasonlítgatják? Ha Magyarország úgy viselkedik, úgy költi a pénzt, mintha igen fejlett ország lenne, akkor ezzel a gazdaságpolitikával sohasem lesz igen fejlett ország. Sokkal olcsóbb, hatékonyabb kevesebb részt újraosztani és ott hagyni ahol megtermelik, a magyar vállalkozóknál és a magyar munkavállalóknál, mint elszedni adóban, amit lehet aztán az újraosztás hatékonyságán javítani. Túl dagadt az állam, nagyon rátelepszik a gazdaságra, ami emiatt nehezen kap levegőt az a nagy gond, kevésbé az, hogy nem hatékonyan szórja a pénzt.
egysegelem
2011. április 12. 16:21
Az a gond, ha elfogadom ezeket a buta cimkeket de jatekbol, hogy Bekesi, Bokros liberalis kozgazdaszok, akkor ugy az elso pillanattol eliteltek a Medgyessy/Gyurcsany1 kormany intezkedeseit, ha Rona Petert baloldali kozgazdasznak tekintem, akkor o mint a kormany, mint a Nemzeti Bank politikajat elesen biralta, biralja a 2000es evek eletol fogva, azaz amit az MSZP csinalt se nem baloldali, se nem liberalis, de mondom ez nem meglepo, mert a hitelbol joletet gondolatkor nincs egyetlen tankonyvben sem, ilyen mertekben plane nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!