Ki érti ezt?

2011. szeptember 16. 07:21

Ki téríti meg az adófizetőknek a MAL három-négy milliárd forintot érő gyárának beszámítása után fennmaradó körülbelül 27 milliárd forintos kárt?

2011. szeptember 16. 07:21
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Hírlap

„A balliberális sajtó (eklatáns példaként a Klubrádió tegnap reggeli adása) közben azon dünnyög, hogy vajon hogyan fogja kifizetni a szegény Mal Zrt. a rá kirótt 135 milliárd forint környezetvédelmi bírságot, és jaj, a csúnya kormány miatt tönkremegy a gyár, és utcára kerül az ezerkétszáz dolgozó. Pedig nincs mitől félni: az állam szépen felszámolót küld a Malra, s miután az úgysem tud fizetni, a timföldgyár állami kézbe kerül, és úgy működik tovább. Ne felejtsük: a katasztrófa után a balliberálisok hőbörgése ellenére hónapokra állami felügyelet alá vonták a céget, s láss csodát: egy csapásra sikerült megoldani az átállást a tragédiát okozó ósdi, lúgos-vizes technológiáról a korszerű és biztonságos száraz eljárásra. Hőbörögni tehát csak azon kellene, hogy ki téríti meg az adófizetőknek a három-négy milliárd forintot érő gyár beszámítása után fennmaradó körülbelül 27 milliárd forintos kárt?

Meg azon – és itt véget ér a vörös farok, akarom mondani a narancssárga előke –, hogy a kármentesítés során miként engedhették a tűz közelébe a Bakonyi–Tolnay-klán embereit? Hiszen a vidékfejlesztési tárca a helyreállításra szánt milliárdokat átengedte a nemzeti vagyonkezelő felügyelete alatt működő Mecsekérc Zrt.-nek, így (a házak újjáépítését leszámítva) ez a cég rendeli meg a katasztrófa által sújtott térségben elvégzendő összes mentesítési munkát. A Mecsekérc üvegzsebében turkálva pedig kiderül, hogy nemcsak az MSZP-közelinek cseppet sem mondható Közgép Zrt. szakított milliárdokat a vörösiszap elhordásával, hanem a veszedelmet okozó Mal Zrt. tulajdonosi köréhez több szálon kötődő Tatai Környezetvédelmi Zrt. is. Az almásfüzitői veszélyeshulladék-kutyulással opálos hírnévre szert tevő vállalkozás és annak leányvállalatai összesen 3,7 milliárd forintot nyalhattak fel a kármentő alapból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2011. szeptember 16. 09:02
Nem értitek ti a NER-t, majd én megmagyarázom, arany bogaraim.:D A MAL államosítva lesz, közpénzen alaposan korszerűsítve, majd olcsó pénzért megveszi valamelyik fidesz közeli vállalkozó. Majd mondjátok, hogy tőlem hallottátok.
imi55
2011. szeptember 16. 08:59
"Hőbörögni tehát csak azon kellene, hogy ki téríti meg az adófizetőknek a három-négy milliárd forintot érő gyár beszámítása után fennmaradó körülbelül 27 milliárd forintos kárt?" Egyszer már felépítették az adófizetők ezt a gyárat.Az más kérdés hogy rablóprivatizátorok kezébe került fillérekért.Most szépen vissza kell venni tőlük és működtetni ezt az egyébként nyereséges vállalatot.A felelősökre pedig kemény fegyház büntetést kiszabni.
bodorka
2011. szeptember 16. 08:09
Ma reggel Ruttner ügyvéd, a MAL védője azt mondta, hogy a MAL ekkora összeget nem tud kifizetni, lehetséges, hogy egy ilyen ítélet államosításhoz vezetne. Az meg, no az meg aztán maga lenne a vég, mert egy ilyen vegyigyárban, ahol mindent patikamérlegen kell kimérni a hozzá nem értő vezetés tragédiát okozhatna. Mire gondol vajon. Mondjuk iszapömlésre?????
nick89
2011. szeptember 16. 07:51
Attól tartok hogy megint ugyanazok fizetik ki akik eddig is mindig mindent fizettek. Vagyis mi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!