A D-Day és a hatalom cinkelt kártyái

2011. szeptember 29. 15:41

Ha a tüntetés megtarthatóságának mércéje az lenne, hogy ne okozzon sem ellenérzést, sem semmiféle nehézséget az azon részt nem vevő, kívülállók számára, akkor ezzel a lényegétől fosztanánk meg a gyülekezési jogot.

2011. szeptember 29. 15:41
Szabó Máté Dániel
HVG

A bíróság határozottan elutasította a rendőrség álságos érvelését, miszerint a gyülekezési szabadság és a mozgásszabadság konfliktusát a rendőrségnek kell egyedi esetekben feloldani. A rendőrség érveléséből az olvasható ki, mintha tüntetést csak akkor lehetne tartani, ha az nem okozna nehézségeket a közlekedésben. A bíróság azonban úgy vélte, hogy bármilyen közterületen tartandó rendezvény az azon részt nem vevők mozgását szükségképpen korlátozza, hiszen a rendezvény által elfoglalt közterületet nem tudják használni. Rámutatott, hogy ha elfogadnánk a rendőrség érveit, akkor Budapest közterületein egyáltalán nem lehetne tüntetni.

A bíróság nem foglalkozik vele, mégis érdemes meggondolni, hogy általában miért is vannak tüntetések, mi a szervezők és résztvevők célja azzal, hogy véleményüket közterületi rendezvényeken nyilvánítják ki. Semmiképpen sem csupán annyi, hogy sok ember együtt akar lenni és jól akarja magát érezni. A tüntetés szükségképpen zavaró esemény, a tüntetők azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy sokan vannak, hangosan beszélnek, provokatív táblákat emelnek a magasba, korlátozzák a forgalmat, sokak számára kényelmetlenséget okoznak. A tömegrendezvények igenis zavarni akarnak sok embert, a választópolgárok tömegeit vagy a politikai elitet, a tibeti szabadságért tüntetők pedig – már ha nem hallgattatják el őket – például a kínai miniszterelnök és a vele parolázó politikusok jókedvét akarják elvenni. Ha a tüntetés megtarthatóságának mércéje az lenne, hogy ne okozzon sem ellenérzést, sem semmiféle nehézséget az azon részt nem vevő, kívülállók számára, akkor ezzel a lényegétől fosztanánk meg a gyülekezési jogot. Nagyjából annyit jelentene, mintha a szólásszabadságot akként biztosítanák, hogy mindenki elmondhatja a véleményét, feltéve ha más nem hallja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DOBI56
2011. szeptember 30. 11:10
Persze Kónya et. meg is érdemli hisz aktív korában a Hortobágy sziklái közt harcoló partizánok tüzelő állásaiból küldött tudosításokat az élete kockáztatásával, lássuk be jár neki a kiemelt nyugdíj.
DOBI56
2011. szeptember 30. 10:57
Ja, és úgy tudom Kónya et. is épp megél a nyugdíjjából.
soelmo
2011. szeptember 30. 10:04
Ez a dolog már kiderült! A MÁV és BKV milliós fizetéseket ad a szakszervezeti vezetőknek. Ne akarj megetetni senki a bolsevik vágyálmaiddal! Gondolod, kimennének a dolgozók díjából kapott pénzért hugyozni a Clark Adam térre? Nézz utána inkább, hogy a Kónya, vagy az Árokásó hány fős szakszervezetnek a vezetője!
kalasnyikov
2011. szeptember 30. 05:44
A post szerzője, ha megjelent a helyszinen, valószinüleg tökön szurta önmagát a valóság kiméletlen látványával. Néhány belvárosi vénasszony, ekzaltált obsitos, halálra szlopált exzsaru, családi képtárát élvezhette. Ha levonjuk a Várba igyekvő turistákat és a fotósokat, marad....megszámolták...durván nyolcvan ősember, akit a párt vitt ki pogiért, üditőért és később , a gyózelem után meritendő jókai..bablevesért...DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!