A papír mindent elbír

2012. szeptember 08. 12:31

Ezzel tehát lehámlik minden körítés a hatalmi célról: a Kormány az éppen hivatalban lévő idősebb bírói korosztály minden tagjától kíván mindenáron megszabadulni.

2012. szeptember 08. 12:31
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

A javaslat formája ugyanis teljessé teszi a dogmatikai zűrzavart a hazai alkotmányjogban (mondjuk az igaz, hogy ha csinálunk valamit, akkor már csináljuk rendesen): a cím az Alaptörvény második módosítása, ehhez képest a megállapított szöveg az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseibe kerül bele. Tavasz óta ugye mind az Alaptörvény, mind az Átmeneti kimondja, hogy az utóbbi az előbbinek a része, így ezt a logikai bukfencet nem volna muszáj megcsinálni, de a Kormány nem így látja. Ami azért érdekes, mert ha viszont azt gondolja, hogy mégis van jelentősége a különbségnek, akkor írhatna az Alaptörvénybe is. Hogy mégsem teszi, abból az következik, hogy az alkotmányos stabilitás jelenleg annyit jelent, hogy – egyelőre – nincs tartalmi módosítás a tavaly áprilisban elfogadott szövegben. Kérdés persze, hogy az Alaptörvény iránti tisztelet legjobb kifejezésmódja az-e, hogy módosítás helyett megkerülik.

Ezzel tehát lehámlik minden körítés a hatalmi célról: a Kormány az éppen hivatalban lévő idősebb bírói korosztály minden tagjától, s közülük is különösen a bírósági vezetőktől kíván mindenáron megszabadulni, de nem gondolja azt, hogy a korhatárt tíz év múlva is alkalmazni kellene. Ha a cél meg is valósul, igen nagy ára lesz: az alkotmánymódosítás a közösségi joggal és az európai emberi jogi egyezménnyel való ellentét ellen nem használ, így a magyar állam nemcsak, hogy köteles lesz majd a későbbi luxemburgi és strasbourgi ítéletek alapján az elmaradt juttatásokat kifizetni, hanem a költségeket és a kamatokat is bukja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. szeptember 09. 11:32
Érdekes eszmefuttatás. Ezúttal nem a tartalmi, hanem a formai sajátosságból vezetnek le következtetéseket. Ez tipikusan arra hívja fel a figyelmet, hogy ha egy nemzet számára nem adott - annak minden belső ellentmondásával együtt - egy történelem során felhalmozódott "viszonylag" koherens szabályhalmaz, akkor kihasználhatja a történelmi pillanatot, amikor nem kell ÉRTELMEZNI pl. az Aranybullát, hanem elég megállapodni abban, ami belőle aktuális ma is (semmi...). Ezért megegyezik egy adott történelmi pillanatban társadalmilag minél szélesebb körben elfogadható, és betartandó elvekben. Ez az igénye most a jelenlegi hatalomnak is, de eme igényét CSAK formális eszközökkel tudja érvényesíteni, melyek bármikor eltörölhetők lesznek, amikor az ő érdekük nem fűződik már hozzá... És bár az AB régen SEM nagyon bírálhatta magát az Alkotmányt, és ma sem az "alaptörvényt", de azért az tény, hogy az átmeneti rendelkezésekben foglalt számos, politikai érdeket tükröző passzus ELEVE Alkotmányellenes, ha úgy tetszik: "alaptörvényellenes".
Feyszáll
2012. szeptember 09. 00:23
Nem értem, mér pont a szarházi birók nem akarnak nyuggerek lenni?
Ászok
2012. szeptember 08. 19:31
Eddig azt hittem aki hozzá szól legalább a téma dallamát ismeri. Itt a független magyar bíróságról és a jogállamiságról van szó és nem a körjegyzőről. Persze ez majd akkor válik fontossá ha netán vitád kerekedik valamely hivatallal vagy állig. szervvel. A jogállamiság azt jelentené,hogy ugyan azon jogalanyisággal rendelkezel mint az állam. Ha pedig úgy érzed az állammal való peres ügyben nincs esélyed akkor nincs jogállamiság! Ne miképpen gondolod? Én tudom a választ, és Te?
várúr
2012. szeptember 08. 15:33
Magyarország az egyetlen, ahol a nyögdíjas bírók fizetést és nyögdíjat is kapnak. Sőt az egyetlen szakma, ahol egyszerre mindkét juttatás jár. Ehhez képest nem ritkák a 10 éven át elhúzódó perek és a döbenetes, az elemi jogérzékkel szembemenő ítéletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!