Mint egy buszjegyet

2012. október 05. 12:20

Előbb belengetni az előzetes normakontrollt, majd beleírni az Alaptörvénybe: szép lejátszás.

2012. október 05. 12:20
Alkotmányjogászok
Alkotmányjogászok

„Az Alkotmányügyi bizottság elnökeként Salamon László, a Pázmány alkotmányjogi tanszékének mestertanára igazi alkotmánytörténeti kuriózumra, az alkotmányossági kockázatok kiküszöbölésének új csodafegyverére tehette tegnap rá a kézjegyét. Előbb belengetni az előzetes normakontrollt, majd beleírni az Alaptörvénybe (még ha csak a firkálható részébe is) minden olyan elemet (a regisztráció joghatása, módja, határideje és időtávja), ami amúgy sérti a választójog általánosságát és egyenlőségét: szép lejátszás. Ráadásul ugye a szöveg egyet még csavarni is tud a regisztráció szigorán, hiszen a külföldön lakó választó – a benyújtott választási eljárási törvénnyel összhangban – levében és a »kérelmező azonosítását lehetővé tevő elektronikus úton« szavaz (ügyfélkapu az alkotmányban, ki gondolta volna). Viszont a belföldi – a benyújtott törvényjavaslattól eltérve – csak személyesen és ügyfélkapun regisztrálhat. Ez utóbbi de facto kötelező személyes regisztrációt jelent, hiszen a néhány százezer aktív ügyfélkapu-használón kívül mindenkinek el kell majd ballagnia személyesen regisztrálni vagy ügyfélkaput nyitni. (Mindenesetre nem csodálkoznánk, ha a teljes ügyfélkapu-lefedettséggel rendelkező egyetlen társadalmi csoportot, vagyis a könyvelőket mostantól tenyerén hordozná a politika.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2012. október 05. 21:21
Bobi meg csak nyomogat, nyomogat...
Ászok
2012. október 05. 19:13
Soha nem gondoltam volna ,hogy ilyen kijelentésre ragadtatom magam. Az merült fel bennem talán a Jobbik is demokratikusabb párt mint a Fidesz. Olvasva Orbán romániai tündökléséről, valamint hazai csillogásáról ez egyáltalán nem meglepő.
bukta
2012. október 05. 16:18
Ez gondolom költői kérdés akart lenni... :)
cutcopy
2012. október 05. 15:35
Irigykedtek bolsevikok igaz..? Hát ilyen az amikor az ember ekkora felhatalmazást kap a kormányzásra.. Az hogy milyen sorrendben csinálják azt ami majd a ciklus végének eredménye lesz, mondhatni magánügy..)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!