Jogszolgáltatási pávatánc

2012. november 07. 15:43

Ez a mázlija ennek az országnak: nehéz úgy autokráciát építeni, hogy a főnök nem olvassa Machiavellit, hanem lejön a hegyről, oszt beteszi egyből.

2012. november 07. 15:43
Papp László Tamás
hvg.hu

Azt kell feltételezni, hogy a kormány célja az igazságszolgáltatás politikai célú átstrukturálása volt. Spórolás ugye nem lehetett, de igazán szakmai indokok sem voltak. Nyers önérdek, ugyan mi másért vállalná békeidőben egy politikus a nyílt jogállam-sértést, illetve az alkotmány ahhoz való hozzáfaragását? A talárok alá akarták dugni a kezüket, hogy kedvükre molesztálhassák a leendő zsebtörvényszékük szolga-bíróit, ha nem úgy ítélnek, ahogy kell. Igen, ezt szerették volna, csak még ehhez is hülyék. Meg lehetett volna ezt csinálni, de nem így. Nem Handó Tündével, rapid leváltáshullámmal, a teljes jogásztársadalom megalázásával. Hanem Machiavelli szellemében, lopakodva, sunyin, okosba'. A Nyugat elől is elkonspirálva. Háttérbeli nyomásgyakorlással, finoman adagolt zsarolással, megosztva uralkodással, a jogrendszer szervezetén belüli intrikákkal, cinikus jezsuita építkezéssel. Ne legyenek illúzióink: eddig is voltak befolyásolható, morálisan gyenge, külső súgásokra hallgató bírák. S minél koncentráltabb a hatalom, annál inkább akadnak a jogalkalmazók között, akik a karriergyorsítás fejében hajlandóak kreatívan értelmezni a törvényt.

De a korrumpálható bírák többségének azért van annyi esze, hogy valamire nagyon ügyeljen. Mégpedig a látszatra. Hogy amit tesz, az a külvilág felé jogszerűnek, pártatlannak tűnjön. Van rá sansz, hogy Szegő kolléga diagnózisa helytálló lesz. »Az sem zárható ki, hogy a bírák nagy része fölkapta a vizet azon, hogy a kormányzat a Nemzeti Együttműködés keretében végigrugdosta őket és dafke hozzák a politikával kapcsolatos perekben az ítéleteket.« - írja. Hát bizony. Könnyen lehet, hogy a nyílt színen zajló tapizástól azok a bírók is rendesen kiakadnak, akik az irodájuk magányában, telefonon jövő politikai fogdosást még elviselték volna. Így aztán még a gyanúját is görcsösen kerülni próbálják majd annak, hogy a regnáló uralmi felépítménynek kedveznének. Már csak józan önvédelemből is. Ugyanazzal a csuklómozdulattal, amellyel a legmocskosabb zsaru is elhajtja azt, aki fényes nappal, kiabálva, tömött borítékot lengetve akarná őt lefizetni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2012. november 08. 05:29
Tökéletes diagnózis...
Next adósság
2012. november 07. 22:18
Sokat kekeckedik Orbán az EU előírja, neki hogy Vida Vérbírót 140 éves koráig foglalkoztatni kell. Hümm!
1120
2012. november 07. 21:31
"...hanem lejön a hegyről, oszt beteszi egyből." ...mint apád anyádba.
OmegaMale
2012. november 07. 19:48
"Ez a mázlija ennek az országnak: nehéz úgy autokráciát építeni, hogy a főnök nem olvassa Machiavellit, hanem lejön a hegyről, oszt beteszi egyből." Figyelj, Te zseni, nézd meg, mostanában az elszámoltatás keretén belül hány jogerőre emelkedett elmarasztalás, vagy letöltendő börtönbüntetés került kiszabásra a régi bírói garnitúra által. Kb. semennyi. Ha elhiszed, hogy * Normális JOGSZOLGÁLTATÁS és méltányos a törvénytisztelőkkel szemben, hogy Győzikék felfüggesztett börtönnel elsétálnak, míg másokat fiktív parkolási bírságokkal évekig vegzálnak és ha bperelik őket, elsétálnak a bíróságról annyival, hogy jólvanna, ezt most nem tudtuk a nyakadba varrni * Normális, hogy egy 8 évig regnáló adminsztráció, ami gyenge 30+ százalékkal emelte az államadósságot, a tönk szélére sodorta az országot és ennek látható haszna nincs és nem is volt, sem a szervezet, sem a személyek szintjéna bírók szerint nem követett el csalást, hűtlen kezelést, hivatali hatalommal visszaélést, akkor Veled nincs értelme semmiről beszélni. Az volt az értelme a keménykedésnek, hogy ezeket az igazságszolgáltatást HŰTLENÜL KEZELŐ garnitúrát, eltávolítsuk a helyükről. Ha nem mernek ítéleteket hozni, nem kötelező, fel lesznek mentve. Valamiért egyesek a NORMÁLIS állapotot mindig a JELENLEGIVEL azonosítják. Szolgáljon a nyugatnak is intő jelül: egy Biszku Bélát sem tudtak elszámoltatni,mert amit tett, az akkori törvényeknek megfelelt (ezen logika mentén a németek nem tettek semmi rosszat a zsidó deportálásokkal, törvényeket hoztak és betartották őket... !). Kérdés, hogy csak annyi a baj, hogy majdnem EGYIDŐSEK az elvtársak, vagy a mi igazságszolgáltatásunk teljesen alkalmatlan a törvények betartatására??? Vagy csak arra lett kitalálva, hogy a senkiket basztassák, míg a nagyhalak vígan úszkálnak? Egyébként is, aki nem segghülye, az tudja, hogy nem volt értékelhető igazságszolgáltatás vagy 40 évig, vicces módon ebben szocializálódtak a mi vén bíró barátaink. Az egész rendszerváltás egy konfliktuskerülő, langyi lavírozás volt, ami a felelősségrevonásokat illeti. Nem úgy mint, Lengyelországban. Furcsa, hogy ugyanonnan indultunk, de nem vetettük ki magunkból a kádereket? Kemény, de igaz: a lanc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem(ek), a legalja még mindig itt él közöttünk. Elég ha megnézzük, hogy az ellenzék legfrissebb arca ex-kisz-es... Egyébként a bírói testület vérfrissítését civil tiltakozással is ki lehet járni. Pl. kiírhatnánk népszavazást, annak az eredménye a kormányra nézve kötelező érvényű. Kíváncsi vagyok, hogy arra mit mondana az EU....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!