Töröljük el az adókat, mert népszerűtlenek!

2012. december 05. 10:56

Vannak, szükségképp kell hogy legyenek ugyanis olyan kérdések, amelyek nem tehetők függővé attól, hogy népszerűek-e éppen a demokrácia által arra adott válaszok.

2012. december 05. 10:56
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

A mostani nemzeti konzultációs javaslat azonban sajnos megmutatja az ügyben a hideg számítást is. A hajléktalanok ugyanis még annyira sem népszerűek, mint például a politikai pártok, ráadásul elég kevesen vannak köztük az aktív szavazók. A hajléktalanprobléma megoldására irányuló határozott elköteleződés viszont az emberek széles körében találkozhat helyesléssel, míg csak nagyon kevesen vannak köztük, akiket azon túl is érdekel a tényleges helyzet, hogy a miniszterelnökük állítja, idén már lesz elég férőhely a szállásokon. Tegyük még hozzá egy csipetnyi demagógiával, hogy egy konzultációnyi pénzből, több száz millió forintból már elég komolyat lehetne lendíteni magán a hajléktalanellátáson is, hiszen a probléma miniszterelnök által bejelentett elvi megoldása annyit jelent, hogy összesen tervez költeni erre a Kormány jövőre bő egymilliárdot. Ráadásul (kiindulva abból, hogy az eddigi konzultációk kérdései mennyire voltak semlegesek), alighanem még csak azt se fogjuk megtudni az eredményből, hogy valójában mit gondolnak a konzultációban részt vevő választók a kérdésről. Külön is szép gesztus, hogy ezúttal csak a nagyvárosokban konzultál a Kormány, hisz az alkotmány tartalma a többieket nyilván nem is érdekelheti.

Az alapprobléma azonban az, hogy a miniszterelnök itt a hatalommegosztáson alapuló modern demokrácia legfontosabb elemét kérdőjelezi meg. Vannak, szükségképp kell hogy legyenek ugyanis olyan kérdések, amelyek nem tehetők függővé attól, hogy népszerűek-e éppen a demokrácia által arra adott válaszok. Ezeket ráadásul pontosan fel is tudjuk sorolni az Alaptörvény alapján, hiszen az ezekben zárja ki a – nemzeti konzultációknál azért valamivel komolyabb intézménynek mondható – népszavazást is. Magának az Alaptörvénynek a módosítása még akkor is ezek között lenne, ha az nem a lényegének a módosítására irányulna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2012. december 05. 22:17
"még csak azt se fogjuk megtudni az eredményből, hogy valójában mit gondolnak a konzultációban részt vevő választók a kérdésről" Inkább azt kéne megtudni, hogy hobbiból vagytok ostoba demagógok vagy órabérből..?
Csigorin
2012. december 05. 20:22
marpedig ebben igaza van a kormanynak. a hajlekonynak mindegy hol tengodik a varos szelen erdoben, vagy a belvarosban. budos, zavaro, kulonosen az agressziv keregeto alfaja. menjen szallora, vagy usson fel egy satrat az erdoben, de ne szarja tele az aluljarokat.
Akitlosz
2012. december 05. 16:56
Elöbb az a cikkíró problémája, hogy miért ilyesmire költ a kormány, aztán pedig az, hogy miért csak a nagyvárosokban. Tipikus esete a neki semmi sem jó mentalitásnak. --- Az alkotmány pedig nem népszerűségi alapon tiltja meg a népszavazást, hanem a parlamenti diktatúra védelme miatt a dmeokratikus döntéshozatallal szemben. A rendszert védi a demokráciától.
tarackos
2012. december 05. 14:53
Ha a "nemzeti" kormány nem félne véreitől vagyis a nemzettől, ha nem lenne gyáva nyúl akkor népszavaztatna. Attól viszont félnek mint a tűztől. Nem véletlenül. Az oligarchán kívül nem feritél az élet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!