A papír halála?

2013. január 03. 09:44

Nyugaton már jó ideje folyik a vita: milyen lehet a demokrácia komoly, véleményformáló sajtó nélkül? Ki veszi át az őrszem szerepét, aki a hatalom kezére figyel és lármát csap, ha korrupciót szimatol?

2013. január 03. 09:44
Jaroslaw Gizinski
Heti Válasz

„Közben a takarékoskodó kiadók elbocsátják a lapok újságíróit, csökkentik a költségeket. Egyre kevesebben írnak egyre többet. Ennek következményeit - az anyagok gyenge minőségét, a sokasodó hibákat, az egyértelmű kölcsönzéseket (sőt akár a nyílt plagizálást) - az olvasó bánja. Ezért zsugorodik az olvasótábor, esik a példányszám, elfordulnak a hirdetők, újabb kiadáscsökkentéseket kell keresni - és ezzel a kör bezárult. Ha ehhez hozzáadjuk a közszolgálati médiumok gyengeségét és a bulvársajtó növekvő agresszivitását, akkor van mitől tartani.

A folyamat pusztán gazdasági szempontból érthető, a dolog mégis nyugtalanító. A sajtókiadás abban különbözik az autó- vagy cipőgyártástól, hogy a haszonszerzésen túl egyedülálló társadalmi szerepe van. Nem véletlen, hogy szakmánkat, minden hibája ellenére, már több mint kétszáz éve a negyedik hatalmi ágnak nevezik.

Nyugaton már jó ideje folyik a vita: milyen lehet a demokrácia komoly, véleményformáló sajtó nélkül? Ki veszi át az őrszem szerepét, aki a hatalom kezére figyel és lármát csap, ha korrupciót szimatol? Ki fogja eltartani az oknyomozó újságírókat? A szórakoztatásra beállított nagy portálok legfeljebb a kreált sztárok meglesett szexkalandjairól tudósítanak, de egy újabb Watergate-botrányt biztosan nem fognak leleplezni. Vannak persze még blogírók és úgynevezett szociálzsurnaliszták, de ők nem lesznek képesek helyettesíteni a profi újságírókat, legfeljebb kiegészítik a szakszerű híradásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naugye!
2017. január 11. 14:29
Tudod Jaroslaw, a sajtó általában a demokráciákban tölti be az őrszem szerepet. Nálunk ma már a szem helyett egy másik testrészt használ a sajtó. A nyelvet. És őrnyelvről én még nem hallattam.
kardosdoktor
2013. január 04. 13:45
Jaroslaw, így is sok a csepürágó és nagyon kevés a jó cikk. Én nem is lennék képes újságírni. Micsoda személyiségromboló ereje van bármelyik túlfűtött oldalhoz is tartozni!? József Attilának volna igaza; "ne csatlakozz a hadhoz", de József Attiláról még az irodalmi kánon is azt tanítja, hogy nem volt normális. Vagy normálisabb lett volna bármelyikünknél!? És Ady. Hú de leköpne mindannyiunkat, kevés kivétellel. De csak röhög, hogy de csacsik vagytok. Mondjuk rohadtul szlopálná a kocsisirmát és blogolna veszettül. Lehet, hogy blogol is.
Fakutya tizedes
2013. január 03. 21:36
Nálunk más a helyzet, mint Jaroslawéknál. Pl.: “Az elmúlt tíz évben újabb kontraszelekció ment végbe a magyar sajtóban. Akik ma a médiában a pénz fölött rendelkeznek, azok mondják meg, ki a tehetség, azok válogatnak, megnézve, kik alakíthatók és hajlíthatók. A kiválasztottak aztán hamar megtanulják a játékszabályokat.” (Kövér László, 2000. december 14.) Azóta tovább romlott a helyzet. És: "...a média balra húzó részében a választások után kiadták a jelszót, volt, aki ezt szemérmetlenül le is írta: a hivatalban lévő (2003) kormány minden hibát büntetlenül elkövethet, egyetlen egy dolgot leszámítva, hogy a Fideszt visszaengedje a hatalomba. Lehet ezt olvasni nap mint nap különböző publicisztikákban, akár Galló Béla, akár Bächer Iván követi is ezt el a maga szörnyűséges módján. Az udvarhű sajtómunkások maguk írják le például azt, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány a nagytőke kormánya. Rosszul kormányoz, megszegi az ígéreteit, hitelét kockáztatja, amikor az otthonteremtési támogatást - szemben a választási ígéreteivel - megnyirbálni készül. De még mindig jobb - mondják az említett publicisták -, mint a fasiszta, antiszemita, szélsőséges és hasonló jelzőkkel illetett Fidesz. Ilyen gátlástalan, minden korábbi mélységet alulmúló médiakezelés ellen a Fidesz eddig nem találta meg az ellenszert." (- az olvasóközönség viszont azt találta ki, hogy fumigálja őket.) http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=10638
Fakutya tizedes
2013. január 03. 21:28
De jogos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!