Szabadság, te szülj nekem trendet!

2013. április 29. 12:33

Dühönghetünk a trafiktörvényen, átkozódhatunk a legagyamentebb előírások felett, kesereghetünk a magánszféra megsértésekor, de mindez csak következmény.

2013. április 29. 12:33
Hont András
Hont András
HVG

„Ez a mánia nem új keletű; az elkülönült, világi hivatalnokréteg megjelenésével fölütötte fejét az a nézet is, hogy adminisztratív eszközökkel, tudományosan megszervezhető az élet; és nem minden esetben ártalmas (legalábbis jóval károsabb babonákat szorított ki) mindaddig, amíg öncélú és önjáró rögeszmévé nem terebélyesedik. Ez utóbbinak aggasztó jeleit láthatjuk például az Európai Unióban, amelyben a fölvilágosult, modernizáló, egalitárius bürokrácia minimális népi kontrollal ontja magából előírásait. Csakhogy a dán paraszt és a katalán hentes néha odacsördít, az egyenlősítő célból a pornónézési szokásokba belekotnyeleskedni próbáló képviselőnőt pedig elhárító jelleggel körberöhögik – szóval az, hogy a szabályoknak meddig van létjogosultságuk és értelmük, azért napirenden van.

Nem úgy nálunk. Itt legfeljebb akkor tódul a lakosság tekintélyes része az utcára, ha az unió akar beavatkozni az ország szuverenitásába. Az államilag gerjesztett fölháborodás természetszerűleg odáig nem terjed, hogy akkor is tömeges és kitartó tiltakozások legyenek, ha hazánk hatalmasságai akarnak beavatkozni a személyes szuverenitásunkba. Mifelénk egészen érdekes ritmusa alakult ki a szabályalkotásnak és -követésnek. A nép gyermeke a legőrültebb rendelkezés hallatán sem magára gondol, hanem a szomszédjára vagy arra a fazonra, akit az imént látott a sarkon, és már a szeme sem állt jól, biztosan fölforgató, alkoholista vagy feketéző, rá is fér, hogy megrendszabályozzák. Hasonló észjárás vezeti akkor is, ha bármin elszörnyülködik, megbotránkozik, vagy más módon hat rá zavarólag valami, ilyenkor követeli, hogy hozzanak már egy intézkedést, amely megoldja a problémát, mindegy, hogy hogyan, és nem érdekli, hogy ezzel kiknek és mire ad fölhatalmazást. Ugyanis, ha kiderül, hogy az intézkedés rá is vonatkozik, és nem olyan könnyű együtt élni vele, úgy alkalmazkodik hozzá, ahogy azt évtizedek alatt megszokta: nem tartja be. Az állam pedig nagyszámú normasértés esetén nem módosítja szabályait, hanem félrenéz, legföljebb megkéri ennek árát, és cserébe félrenézést vár el, ha szervei vagy képviselő szintén kivonják magukat saját ukázaik alól. Vezetők és vezetettek kölcsönösen száműzik egymást a szürke zónába, félig a föld alá. Haza a szuterénban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. április 29. 18:05
Haha!Nincs forradalmi hangulat? Pedig ez a HVG-n és a Mandineren nem múlik. Az embereknek meg több eszük van mint a hergelőknek. Ennyi.
várúr
2013. április 29. 16:52
Hát kisfiam, a te "szürke zónád" éjsötétbe hajlik. Mondhatni, szellemi hajléktalan vagy. Ennyi spekulatív zagyvaságot ritkán olvasni. Szerencséd, hogy legalább a HVG nem szégyell.
OberEnnsinnen
2013. április 29. 15:48
40 évig szívtam. 6-7 éve egy szálat sem. Időnként úgy érzem, ugyanúgy megkívánom.
silvester
2013. április 29. 15:15
Ha cigit szivna ez a csisztamagyar és nem füvet,nem írogatna marhaságokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!