A haza eladó

2013. június 07. 16:32

A civilek aggodalma indokolt, hiszen a kormány már az alkotmányba is beleírta, hogy nekik nem a saját földjén gazdálkodó gazda, hanem az új földesuraknak kiszolgáltatott béres szerepét szánja.

2013. június 07. 16:32
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

„A civilek azt szeretnék (szintén a vidékstratégia nyomán), hogy a helyi közösségek dönthessenek minden földügyletről. Ragaszkodnak hozzá, hogy egyértelmű és túlléphetetlen küszöbök korlátozzák a földszerzést: háromszáz hektárnál nagyobb földet senki se vehessen, és 1200 hektárnál nagyobb birtoka senkinek se lehessen, a családtagok és a cégtársak földjeit pedig egybe kelljen számítani. Sürgetik, hogy az állam az állattartók és a vetőmag-előállítók (vagyis megint csak a nagybirtokok) helyett a helyben gazdálkodó családoknak, a gyermeket vállaló fiatal földművelőknek és a fenntartható gazdálkodást választóknak biztosítson előnyt a bérlésnél és a vásárlásnál.

A zsebszerződéseket kötők veszítsék el a (jelenleg garantált!) elővásárlási jogukat. Azt is fontosnak tartanák, hogy a ma még ismeretlen »integrátorok« (az államtól az agrártermelés megszervezésére területi monopóliumot kapó mamutcégek) ne kaphassanak földet. A civilek aggodalma indokolt, hiszen a kormány már az alkotmányba is beleírta, hogy nekik valójában nem a saját földjén gazdálkodó gazda, hanem az új (és Fidesz-barát) földesuraknak kiszolgáltatott béres szerepét szánja. A földből élők legvadabb rémálmait megtestesítő földtörvény vízválasztó lesz: ha a kormánytöbbség elfogadja, azzal keresztet lehet vetni arra az illúzióra, hogy a Fidesznek a pártot finanszírozó, támogatásokkal és állami földekkel kistafírozott nagyvállalkozóknál fontosabbak az ország érdekei.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. június 08. 11:17
A pofátlanság csúcsa ez a krapek és a csürhéje! Ők csinálták az 5-10 ezer hektáros nagybirtokokat "a vörös bárók". Most ebbe a mutyiba belekötött az új földrendelet és bizony 1200 hektárban határozza meg a csúcsot, hozzátéve - ez fáj nekik a legjobban - az életvitelszerű növény termelést és állattenyésztést. Így a belvárosi "agrárproletárok" kiesnek a körből. Gőgös Zoltán értük nyüszít a dúlt tekintetű szerző pedig a zseb szerződöttekért. Minden esetre most azok jutnak földhöz, akik művelik is.
Next adósság
2013. június 08. 07:37
Inkább írjál egy Teller levelet Hargitai! Hümm!
puszika
2013. június 07. 18:13
Na itt van megint egy balfék,aki a nagy felbuzdulásban még azt a fáradtságot sem vette hogy elolvassa a törvényt!!
zoldfold
2013. június 07. 18:08
Nemcsak a civilek, de a jobboldalhoz köthető közéleti személyiségek is felszólaltak a földtörvény ellen: http://greenfo.hu/hirek/2013/06/07/kozeleti-szemelyisegek-is-a-foldforgalmi-torveny-atalakitasaert Közéleti személyiségek is a földforgalmi törvény átalakításáért Tegnap 209 civil szervezet, ma közel 50 neves, közéleti személyiség nyílt levelet tett közzé, az Országgyűlés elé terjesztett földforgalmi törvénytervezettel kapcsolatban. Az aláírók szerint a hétfőn zárószavazásra kerülő indítvány jelenlegi formájában elfogadhatatlan, annak alapvető módosítását szorgalmazzák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!