Nyughatatlan erő

2013. június 22. 09:35

A parlamenti kivonulások és plakátozások – miként ezt ma is láthattuk – már nem elegendőek, ha valaki a pulpitust is elfoglalja, a hírek róla szólnak majd.

2013. június 22. 09:35
Török Gábor
törökgáborelemez

„A mai események – bár a parlament szabályain jócskán túlléptek – botránynak jók voltak, de a száz évvel ezelőttihez hasonló felfordulást szerencsére nem eredményeztek. A Jobbik az akcióval elérte, hogy bizonytalanságot keltsen a törvény körül, s talán arra is van esélye, hogy a döntően a jobboldal hagyományos táborához tartozó vidéki gazdálkodók számára világossá tegye, mit gondol az új földtörvényről. Természetesen nem lehetünk abban a helyzetben, hogy megmondjuk, a közvélemény miként reagál majd az eseményre, de annyit azért megkockáztathatunk, hogy – éppen a viszonylag konszolidált normasértés miatt – a Jobbiknak nagy veszteségre nem kell felkészülnie. Éppen ezért (is) arra számítok, hogy nem a mai volt az utolsó ilyen akció: miután a fegyelmezetten működő kétharmados többség mellett az ellenzéknek szinte semmilyen »hagyományos« lehetősége nincs arra, hogy botokat dugjon a küllők közé, bármennyire furcsa ezt mondani, de teljesen racionális, ha unortodox lehetőségeket keres a véleményének elmondására.

A parlamenti kivonulások és plakátozások – minként ezt ma is láthattuk – ehhez már nem elegendőek, ha valaki a pulpitust is elfoglalja, a hírek róla szólnak majd. A választások előtti évben a szereplés, a megjelenés, az elérés kényszere a korábbiaknál lényegesen nagyobb lesz, ami szintén ebbe az irányba, a kockázatos akciózások felé terelheti az ellenzéket.

Miközben tehát a kormány – a saját szempontjából hasznosan – nyugodt erőről beszél, az ellenzék – s különösen a radikalizmustól nem idegenkedő politikusok – számára nem nagyon van más út, mint a nyughatatlanság. Nem tudom, hogy hol lehet a határ, s azt sem, hogy egyáltalán elindulnak-e ezen az úton, de azt hiszem, hogy a minta semmiképpen sem 1912, sokkal inkább 1904 lehet. Azaz nem lőnek, hanem – inkább metaforaként használva, mint konkrétan – bontanak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2013. június 22. 16:18
Nem tudom, a földtörvény tartalmazza-e: ha az állam államérdekből, katasztrófa-elhárítás, vízgazdálkodás stb. céljából területrészeket hasít ki - ellenszolgáltatás fejében? Ha tartalmaz ilyet, az nagyon szükséges, ha nem, mihamarabb pótolandó. Ez meghatározhatja a jövőbeni vízhasznosítást pl., ami egy kritikusan fontos kérdés.
Google
2013. június 22. 12:15
Tehát összegezzük: Gyurcsány keményebb lesz, a Jobbik pedig nyughatatlanabb. Ja, és fellendül a molinóipar.
Berecskereki
2013. június 22. 11:57
Az ellenzék és Ángyán professzor úr érvelésével az a probléma, hogy a sok a lényegtelen politikai szólam, a kiszólás és homályba vész a leglényegesebb dolog. Lényeges az üzemméret, a földterület maximumának meghatározása, de ennél is lényegesebb, hogy a meglévő állami földterületeket kik és milyen prioritásban kapják. Ezt kellett volna kidolgozni régiónként - figyelembe véve a régió körülményeit, lehetőségét, mellé rendelve a feldolgozást – számokkal alátámasztva és megfelelő indoklással megerősítve. E mellé lehetett volna állítani az érdekképviseletek, az egyéni gazdálkodók tömegét és ha nem megy másként, akkor Budapestre kellett volna hívni őket, ahogy ez korábban történt. A gazdák is ezt várták. Ehelyett a nagybirtok, az offshore, pártkötődés szólamok, akciózások kerültek/kerülnek előtérbe, így a szakmai és társadalmi kérdések politikai kérdésekké deklarálódnak.
Google
2013. június 22. 11:46
Hú, de szép, amit itt Török összepapol. Kár az, hogy csak az ellenzék tehetetlensége látszik vissza ezekből a megnyilvánulásokból. Ésszel nem tudnak, hát erővel próbálnak megakadályozni dolgokat. És ez visszatetsző. Tetszik érteni: visszatetsző.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!