Szeresd és tiszteld a fétisemet!

2013. július 04. 11:25

Persze, hogy a korona történelmi emlék, de számomra nem szakrálisabb, mint a nagyanyám levesestálja. Ez már gyalázás, tessék mondani?

2013. július 04. 11:25
Balavány György
Balavány György
hvg.hu

„Tisztelettel rögzíteném: a szentkoronázás bálványimádó baromság, aminek sem a kereszténységhez, sem a konzervativizmushoz nincs köze. Bárhogy tisztelem e pállott tradicionalizmus híveit, azt azért nem hagyom, hogy pórázon sétáltassanak. Szerintem, aki szentkoronázik, súlyos téveszmékkel küzd – amihez természetesen joga van, ha ezt külön nem is rögzíti az új kódex. Ahhoz azonban baromira nincs joga senkinek, hogy másokat hódoltasson a fétisei előtt. Mert például akkor a következő ilyen fétis lehet a turul nevű totemállat, vagy István király mumifikált végtagja, netalán Kádár János ellopott koponyája. Amiket ismét nincs kedvem tisztelni, főleg parancsra. Így jártunk.

Persze, hogy a korona történelmi emlék, de számomra nem szakrálisabb, mint a nagyanyám levesestálja. Ez már gyalázás, tessék mondani? Vagy elég, ha innentől idézőjelbe teszem, hogy »Szent Korona«? És ha deklarálom, hogy magasról teszek – sok-sok honfitársammal együtt – az ostoba NER-es hiedelmekre, beleértve az összes efféle ezotériát?

Egyébként: normális országban nincs törvényerejű szakralitás, főleg olyan, amit hirtelen kiragadott valaki ezer más hagyományelem közül. Ha valami igazán szent, akkor az a másik ember élete és méltósága. Ha valamit nem kéne gyalázni és csorbítani, az a lelkiismereti-, vallási-, szólási szabadság. Pláne ilyen törvényekkel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. július 04. 19:54
Szerintem csak megpróbál kínjában belefingani a nulláslisztbe, hátha felfigyel rá valaki. Nem fragmentált csak silány. nemezis 2013. július 4. 11:33 Teljesen fragmentált lettél, amióta nem jött be a számításod.....
Tündér_Lala
2013. július 04. 17:02
Ez a végtelenül prinitív ember (plusz a HVG szerkesztősége) olvasgathatna kicsit. A Szt. korona egy olyan tárgy, amely jelképezi az 1000 éves magyar álamiságot és törvényességet, ráadásul úgy, hogy amikor másütt még híre sem volt a nagy fékek és ellensúlyok rendszerének, akkor itt már megvalósult. A király (és a rendek) köteles volt az ország érdekében és annak törvényei szerint élni és cselekedni. Ha ezt nem tette, jogosan elzavarható volt. (Meg is esküdött rá, a koronázásban csak akkor részesülhetett. Éppen ezért nem ismerték el, a Szt. koronával való megkoronázás nélkül legitím uralkodónak.) Az ország javai a Szt. Korona (az állam) javai, stb. Könyvek szólnak erről. Miről beszél ez a véglény ? Levesestál ? Lehet egy személyes emlék, de mi köze a Szt. koronához ?
catalina9
2013. július 04. 16:01
Persze, hogy a korona történelmi emlék, de számomra nem szakrálisabb, mint a nagyanyám levesestálja. Ez már gyalázás, tessék mondani? " Nem gyalázás, magától megszokott. De talán ezért sem jutottak be a parlamentbe, ahol őrzik a levesestálját. Ez sem gyalázás.
Finale*
2013. július 04. 15:43
Hulye provokator. A Szent Korona a magyar allamisag egyik jelkepe ,igy benne szimbolikusan Magyarorszagot ,magat a nemzetet ,a szuleinket a csaladunkat a gyerekeinket,kulturankat tisztelhetjuk . Mindent ami minket, magyarokat osszekot. Igy termeszetesen NEM a koronat kell tisztelni ,nem magat a targyat ,hanem azt amit JELKEPEZ,amit SZIMBOLIZAL. Ha valaki ezt nem erti, azt csak szanni tudom Balavany ur.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!