Meddig terjed a véleménnyilvánítás szabadsága?

2013. augusztus 15. 13:56

A szabadságvesztés kiszabásának lehetősége fenyegetőleg hat az újságíróra, tágabb értelemben pedig a sajtószabadságra.

2013. augusztus 15. 13:56
Bodrogi Bea
Ügyvédvilág

Mennyire érzed a jogszabályi környezet által fenyegetve a sajtószabadságot?

A fenyegetés szót ritkán szoktam használni, mert számomra annak súlya van. Egyedül a büntetőjog eszközét, illetve annak nem megfelelő szabályozását és alkalmazását tartom a sajtószabadságra közvetlenül fenyegetőnek. Egy konkrétum: a hatályos szabályok alapján a rágalmazás és becsületsértés esetén az újságíróra végrehajtandó szabadságvesztés büntetést is ki lehet szabni. Álláspontom szerint az teljesen mindegy, hogy a gyakorlatban erre nem igazán kerül sor, a szabadságvesztés kiszabásának lehetősége azonban mégis fenyegetőleg hat az újságíróra, tágabb értelemben pedig a sajtószabadságra. A nemzetközi emberi jogi trend egyébként a dekriminalizáció felé megy, ami azt jelenti, hogy az emberi méltóság és becsület védelmére nem a büntetőjog, hanem a polgári jog eszközei állnak rendelkezésre. Ez a hazai kontinentális jogrendszerünkben még hosszú ideig idealisztikus álomnak ¬tűnik, nem véletlen, hogy a rágalmazás és becsületsértés büntetőjogi tényállásának megszüntetése még csak meg sem fordult a jogalkotó fejében.

A jogszabályi környezetet és a jogalkalmazást szerintem együtt érdemes vizsgálni: egy viszonylag rossz vagy csak nem egyértelmű jogszabályi környezetben is lehet progresszív jogalkalmazással a sajtószabadságot és természetesen az emberi becsületet és jó hírnevet egyaránt tiszteletben tartó gyakorlatot kialakítani. Másrészről pedig a jogalkalmazók mozgástere egy bizonyos szint után korlátozott. A sajtó-helyreigazítás jelenlegi, a sajtószabadságot több ponton korlátozó szabályait mégsem írhatják felül a bírák. Itt a rendkívül rövid határidőkre, a sajtóra háruló valóságbizonyítási kötelezettségre, és a gyakran visszaélésszerű pereskedési gyakorlatra gondolok. (…)

Szerinted Magyarországon jelenleg vannak-e korlátai a véleménynyilvánítás szabadságának a bírósági fenyegetettségen kívül?

A sajtószabadságot természetesen számos jogon kívüli eszköz is befolyásolja. Komoly kutatások, írások jelennek meg a média szerkezetének átalakulásáról, a gazdasági érdekeltségekről, hirdetési piacról, a tulajdonviszonyok változásairól, valamint annak hatásairól a sajtószabadságra. Nem véletlen, hogy a médiáról folytatott diskurzus inkább ezekről a témákról szól, mint az általunk eddig tárgyalt jogalkotási és jogalkalmazási kérdésekről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2013. augusztus 18. 11:15
Tudtommal véleménynyilvánításért (kérdezésért) börtön egyetlen dolog miatt szabható ki.
kitiltott
2013. augusztus 18. 11:10
Had kérdezzem meg ez egy normális újságírói etikának megfelelő cikk? a címe Csicska, helyedre! idézet az újságírói etikának megfelelő a sajtószabadság korlátozásokról elhíresült országban megjelölt cikkről ami mellesleg egy országgyűlési képviselőnek van címezve: "Hát, idefigyelj, kisbarátom! Mégis ki a pöcsöm vagy te, hogy beleugatsz az életünkbe? Te vagy a kikúrt Gestapo, hogy fenyegetőzöl? Húzzál haza gyorsan, ott izmozzál. Tudod mit méltányoljál, kiscsíra? Hogy szétgályázzuk magunkat, toljuk nektek az adót, amiből a hozzád hasonló ingyenélő senkiket eltartjuk. Na, ezt méltányolhatod. Te kurvára el vagy tévedve, ember. Nem autónepper vagy, hanem képviselő. A csicskám vagy, haver. Belőlem élsz. Úgyhogy ne arcoskodjál annyit, mert lerúgjuk a búrád kajakra, aztán mehetsz keccsölni közmunkában. És most jól figyelj: annak adunk nagyobb teret, akinek akarunk, az ellen szervezkedünk, aki ellen akarunk, és az a góré nálunk, akit mi akarunk. Vágod már, gyíkarc? " Ez még belefér?
feketemacska
2013. augusztus 17. 01:22
Lassacskán nem azt mondjuk,hogy kérdezni tudni kell,hanem hogy kérdezni MERNI kell. Válaszolni sokkal egyszerűbb,mert szinte eltörölték a korlátokat. Aktuális válaszok egy szakembertől manapság.-- nem tudom.nem mondhatom el.nincs rá felhatalmazásom.még folyik a vizsgálat. jobban teszi az emberiség boldogabbik része,aki nem jártas a jogi csűrés-csavarásban,ha hallgat.
Taxin
2013. augusztus 16. 19:04
Ja, ez a hidlakó. Ennek lehet. Bencsik felfüggesztettet kapott. Jogerősen tíz hónap fogházat kapott, két évre felfüggesztve a Demokrata című újság főszerkesztője, Bencsik András rágalmazás miatt. Az újság azt állította ugyanis Mécs Imre SZDSZ-es képviselőről, hogy vallomása miatt négy embert kivégeztek 1956 után. http://www.origo.hu/itthon/20040702felfuggesztett.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!