A csodagyerek megbukik?

2013. augusztus 02. 17:46

Hívei nem ismernek rá Donald Tusk-ra: hol van a régi, sziporkázó és mindenre frappánsan válaszoló pártvezér?

2013. augusztus 02. 17:46
Jaroslaw Gizinski
Heti Válasz Online

„Donald Tusk sosem volt híján a kritikusoknak, akik hagyományosan leginkább legfőbb politikai ellenfele, Jarosław Kaczyński táborából kerültek ki. Ez év elejétől ugyanakkor egy új, a PO elnöke szempontjából már veszélyes folyamat mutatkozik: szavazótáborát elhagyják a bizonytalan és csalódott támogatók. Nem csoda, hogy a népszerűségi felmérések három-négy százalékos előnyt mutatnak a Kaczyński vezette Jog és Igazságosság Párt (PiS) javára. Ennek kézzelfogható következményei is vannak, például a sziléziai Rybnikben a PO elvesztette az időközi önkormányzati választásokat.

Jarosław Kaczyński átlépné saját árnyékát, ha nem élne az előre hozott korteskedés lehetőségével. A PiS elnöke körbejárja az országot, híveivel találkozik, és – az eddigi kudarcokból okulva – más nyelvet használ, mint egy-két éve. Nem beszél már a szmolenszki szerencsétlenségről és az átlagember számára elvont világnézeti problémákról. Ehelyett a gazdasági reformok szükségességéről és a mindennapi élet nehézségeiről szónokol. Nem számít, hogy neki sincs csodareceptje – a gyűlésekre érkező emberek azt látják, hogy végre egy politikus törődik a bajaikkal és nem halmozza el őket érthetetlen képletekkel vagy számokkal, mint például a merev technokrata hírében álló Jacek Rostowski pénzügyminiszter. Mostanában még a miniszterelnök is a technikai kérdésekre koncentrál, kikerülve a nehezebb gazdasági terepet és a konfliktusokat. Hívei nem ismernek rá: hol van a régi, sziporkázó és mindenre frappánsan válaszoló pártvezér?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. augusztus 03. 06:34
A lengyel gazdasági fellendülést és leszámolást az állampárttal a Kaczyński fivéreknek köszönheti az ország. Trusk ezt a tőkét felélte.
polnemkor
2013. augusztus 02. 19:35
Már egyre többet és hangosabban mondogatják, hogy nem lesz törvényes a választás ha a fidesz nyer és egyre gyakrabban és egyre nyíltabban fenyegetnek nyílt erőszakkal ha mégis ez történne. Mi lesz itt még...
Türelem
2013. augusztus 02. 18:42
A lengyel ballib aggódó sorait olvashatja a tisztelt publikum, aminek oka, hogy a jobboldali, nemzeti Pis valóban népszerűbb lett a választók körében. A jobboldaltól való félelem szülte a szerző gondolatait. A lengyleknek is kezd elegük lenni a liberálisokból. A lengyeleket is külföldről, elsősorban az USA-ból próbálják irányítani, a külügyminiszterük felesége befolyásos amerikai család sarja. Ma az USA diktál, de a Pis ezt megkérdőjelezi. A lengyelek jók voltak katonai tölteléknek az ismert amerikai háborúkban, de semmit sem kaptak az újjáépítés bizniszéből. Szegények keleten és nyugaton is csak ellenségekel érintkeznek. No meg a belső ellenség, a ballib hazaárulók formációi.
WLaci
2013. augusztus 02. 18:30
Én örülnék Kaczynskinak, mert akkor az EU végre nem kerülhetné el, hogy szembemenjen ezekkel a keleti féldiktátorokkal. Kb 1 hónap alatt lenne eltakarítva mind.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!