Munkát a fiataloknak

2013. december 12. 08:16

Magyarországon egyre tragikusabb a munkavállalók kiszolgáltatottsága, s amióta a Fidesz kormányozza az országot, ez már nemcsak a magáncégekre, hanem a közszférára is igaz.

2013. december 12. 08:16
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

„Magyarországon egyre tragikusabb a munkavállalók kiszolgáltatottsága, s amióta a Fidesz kormányozza az országot, ez már nemcsak a magáncégekre, hanem a közszférára is igaz. A jobboldali demagógia pedig mindezért a külföldi tőkét és hazánk uniós tagságát hibáztatja, mintha a tanárok jogfosztásához, vagy a kényszernyugdíjazásokhoz bármi köze lenne a brüsszeli döntéshozóknak. (...)

Míg az Európán kívüli kisebb és nagyobb gazdasági »tigrisek« láthatóan kilábaltak a válságból, kontinensünkön alapvetően marad a gazdasági pangás. Nem emelkedik, hanem helyben toporog, helyenként pedig tovább csökken a foglalkoztatottak száma. Különösen tragikus a fiatalok helyzete. (...)

Az EU ezért – Andor László magyar biztos előterjesztésében –, még tavasszal meghirdette az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezését, s az Európai Parlament november végi szavazása más tételekkel együtt ennek a költségvetési támogatását is elfogadta. (...)

A kormányzat a kezdeményezés hazai megvalósítását sürgető kérdésre azt a dodonai választ adta, hogy »már dolgoznak a részleteken«. Ez elképzelhető, de a foglalkoztatás közti anomáliákat és a közelgő választásokkal egyre növekvő feszültséget ismerve hasznos lenne, ha a progresszív politikai erők és a szakszervezetek határozottan a kezdeményezés mellé állnának. Saját programjuk részévé tennék, megismertetnék a fiatalokkal, és minden lehetséges eszközzel kikényszerítenék annak gyors és hazánk számára legoptimálisabb bevezetését. Amúgy is sokszor elhangzik, hogy a fiatalok politikailag közömbösek, és szinte semmit sem tudnak a szakszervezetekről. Ez a kezdeményezés a fiatalokról szól, s őket bevonva kellene minél gyorsabban és sikeresebben bevezetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. december 12. 09:42
Ki is mondta, hogy "el lehet innen menni!"?
Berecskereki
2013. december 12. 09:31
Hegyi Gyula szösszenete tömény demagógia, pedig ő tudhatná a legjobban az uniós helyzetet a fiatalok helyzete tekintetében, hiszen uniós képviselő volt és elég nagy rálátással rendelkezett. Demagóg azért is, mert az állításának felvezetéséből hiányzik annak bemutatása, amit 2002-2010 között a szocialista kormányzás tett, vagy nem tett, amely kihatással van a későbbi időszak foglalkoztatására. Az állítása sem valós, hogy „A jobboldali demagógia pedig mindezért a külföldi tőkét és hazánk uniós tagságát hibáztatja,”, hanem elsősorban azt a társadalom és gazdaságfilozófiát, gyakorlatot, amit a szocialista-liberális konglomerátum 2002-2010 között folytatott. Az unió pedig e felett szemet hunyt, mert a fejlett országoknak ez kedvezőbb volt. 2013. novemberben Franciaországban, Párizsban az európai fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemről szóló uniós konferenciát tartottak, melyen 24 EU-ország állam- és kormányfője, munkaügyi minisztere, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői egyeztetnek a kérdésről. Ennek során döntöttek, hogy; „6 millió európai fiatal munkanélküli támogatására, egyebek mellett az úgynevezett ifjúsági garancia megvalósításáról. A januárban kezdődő, következő hétéves pénzügyi periódus első két évében az Európai Unió 6 milliárd eurót (1800 milliárd forintot) biztosít munkahelyteremtésre, 13 országban a munkanélküliségtől leginkább sújtott régiókban, ahol a fiatalok munkanélkülisége meghaladja a 25 százalékot. Összességében az uniós országok az Európai Beruházási Bank (EIB) segítségével 2013 és 2015 között 40-45 milliárd eurót (12-13,5 ezer milliárd forintot) szánnak az érintett korosztály munkahelyteremtésére. A munkanélküliség a 25 év alattiak körében átlagosan közel 24 százalékos az uniós országokban. A helyzet Németországban és Ausztriában a legjobb, ahol a fiataloknak 7,7, illetve 8,6 százaléka állástalan. (Ne feledjük, mindkét ország a kiemelt szakmákban importál.) A negatív rekordot Spanyolország és Görögország tartja, ott a 18 és 24 év közöttiek 56, illetve 61,5 százaléka keres munkát. Magyarországon 27 százalék körüli a munkanélküli fiatalok aránya.” Olvasható a http://hir3.hu/magazin/2/114911/parizsi_konferencia_megkezdodott_a_fiatalok_munkanelkulisege_elleni_kuzdelemrol_szolo_unios_forum linken. Ami külön érdekesség Németország és Franciaország vezetésének merőben más az elképzelése a megoldásra. „Berlin elsősorban mobilitási és új képzési programok elindításával strukturális reformokat sürget, Párizs viszont a fiatalok számára létrehozott államilag támogatott munkahelyekkel képzeli el a jobb foglalkoztatást.” Nos T. Hegyi Gyula talán ez utóbbit kellene boncolni, taglalni, bemutatva, hogy a szocialista-liberális kormányzat milyen utat választott 2002-2010 között és ennek ennek milyen hatása lett. Milyen formában viszonyult a mostani uniós elképzelésekhez, ezen belül az előzőekben említett két országéhoz.
tóth mária
2013. december 12. 08:47
Volt rá 8 évetek, mi tettetek? semmit, csak hazudozás éjjel-nappal! Bájos, ha vki olyan szólal meg e témában, aki tehetett volna vmit, de csak a száját jártatja!
Laibach
2013. december 12. 08:43
Gyula ! Mikor dolgoztál utoljára?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!