A Kúria jobban teljesít

2014. március 23. 12:14

Mindenképpen biztató, hogy olyan direkt politikai hatással járó kérdésekben, mint amelyeket a választási bíráskodás érint, a Kúria szembe mer menni a kormányzati akarattal.

2014. március 23. 12:14
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

„Először a tv2-t marasztalta el a Kúria a kormányzati kampány miatt, aztán a nyíregyházi önkormányzat plakátjának elhelyezését és az önkormányzat hetilapjában megjelent kampányszagú cikkeket minősítette jogsértőnek a bíróság. Régi és több kormányzat által is folytatott gyakorlatnak vethetnek véget ezek a döntések, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben tisztább legyen a választási kampány, hiszen így sokkal nehezebben lehet legálisan közpénzből pártkampányt folytatni.

Mindennek a választási kampányon túlmutató jelentősége is van. Úgy tűnik, a független alkotmányos intézmények közül a legfőbb bírói fórum egészen jól meg tudta őrizni integritását. Lehetnek és lesznek is persze vitatható, akár egyesek szerint politikailag motivált bírósági döntések. Az azonban mindenképpen biztató, hogy olyan direkt politikai hatással járó kérdésekben, mint amelyeket a választási bíráskodás érint, a Kúria szembe mer menni a kormányzati akarattal és a kormánypárti ágensekkel. Nyilván kellett ehhez a nemzetközi közösség, az Európai Unió és az Alkotmánybíróság fellépése a bírói függetlenség védelme érdekében, de legalább ennyire fontos, hogy huszonöt év alatt mintha megszilárdult volna valamiféle bírói ethosz.

Szögezzük le, tisztelet illeti a kúriai bírákat a szakmai bátorságukért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2014. április 24. 14:38
"Úgy tűnik, a független alkotmányos intézmények közül a legfőbb bírói fórum egészen jól meg tudta őrizni integritását." Hát persze. Brüsszel, amikor az AVH-s, vörös liberális rablóhorda védelmezőit, - a 250 régi, kipróbált, bíró visszahelyezését, - a brüsszeli 7200 milliárd kifizetéséhez kötötte, azzal nyilvánvalóan eldöntötte: Magyarországon alapvetően a moszkovita, vörös, liberálisok utódai - ma nyugatias komprádorok - maradjanak hatalmon. Ők, Surányitól Simorig, a garanciái a magyarok örökös, soha véget nem érő eladósításának..., amit ma a fejlett Nyugathoz tartozás kódkifejezésével fednek el. Ezért lesz Békemenet a hét végén. Pontosabban ez ellen.
Csörgő-Palló-Munkács-Técső
2014. április 24. 14:38
" a kormányzati akarattal" Hol, milyen AKARAT? Fideszpolgi hirdetett, bíróság letiltotta. Milyen AKARATTAL kellett itt szembe menni? Vizionálásban mindig nagy volt a libsi csőcselék - pedig nem is legális a drog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!