Miskolc Pásztora

2014. július 10. 08:25

A kérdés úgy szól: hogyan lehet megkülönböztetni a rasszistát a nem rasszistától? Jelenleg erre nincsen konszenzusos válasza a magyar demokratáknak.

2014. július 10. 08:25
Krémer Ferenc
Galamus

Debreczeni József Pásztor Albert mellett című írásában igyekszik meggyőzni az olvasóit arról, hogy a demokratikus oldal alkalmas jelöltet választott. Ennek érdekében bizonyítani próbálja, hogy a jelölt nem rasszista. Nyilvánvalóan ez a legfontosabb kérdés, ami messze túlmutat a konkrét eseten, mert az egész magyar kulturális és politikai életet érinti. A kérdés úgy szól: hogyan lehet megkülönböztetni a rasszistát a nem rasszistától? Jelenleg erre nincsen konszenzusos válasza a magyar demokratáknak. Debreczeni úgy érvel, hogy csak az rasszista, aki nem tekinti egységesnek az emberi fajt és biológiai tulajdonságokra vezeti vissza az emberek tulajdonságait. Ilyet pedig – szerinte – Pásztor úr nem tett.

Csakhogy, amiről Debreczeni beszél az a régi, 19–20. századi rasszizmus; az új rasszizmus, éppen azért mert a genetika cáfolja az axiómáit, már igyekszik távol tartani magát a genetikától, és a kultúrára helyezi a hangsúlyt. »[…] a rasszizmus még mindig létezik, csakhogy immár kulturális természetű […] 1970 óta található meg az európai szélsőjobb szóhasználatában, és inkább a kívülállók problémává váló kulturális normáit, értékeit, tradícióit és életstílusát emeli ki, mint a fiziognómiáját.« (1) Az a rasszizmus, amely ma hódít, a kulturális differenciát hangsúlyozza, ezért az új rasszizmus képviselői nem is szívesen mondják magukat rasszistának a hagyományos értelemben. A Jobbik, ahogyan Pásztor Albert is, tagadja, hogy rasszista lenne, (2) és érvelésének középpontjában az »elviselhetetlen« kulturális különbség áll, amelyet „csupán” gyakorlatilag vegyít a hagyományos, biológiai rasszizmussal.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. július 10. 13:45
Figyeljétek meg kommentelő társaim.Ha egy, a balliberátorok által dédelgetett akolbelit rasszistának bélyegeznek/még ha ők maguk is/,azonnal mindenki ringbe száll/már aki számít valamit/. Természetesen MEGVÉDENI minden fajta kicsavart,nevetséges érvekkel.Ezt teszi Galamuszi Krémer is,penészes elméletekbe csomagolva. A miskolci jó Pásztor nem számított ekkora publicitásra.Szerintem már vissza fordulna de nem teheti.
citizen queen
2014. július 10. 12:14
"a rasszizmus még mindig létezik, csakhogy immár kulturális természetű […] 1970 óta található meg az európai szélsőjobb szóhasználatában, és inkább a kívülállók problémává váló kulturális normáit, értékeit, tradícióit és életstílusát emeli ki" Ennek nem a rasszizmus, hanem az az egyszerű oka, hogy a hetvenes évekre jelentek meg Nyugat-Európában nagyobb számban a különböző afrikai, és ázsiai (muszlim) bevándorlók, népes kis családjaikkal, és saját szokásaikkal, amelyek jó része mind a mai napig összeegyeztethetetlen az európai hagyományokkal.
Gombóc XVI. Artúr
2014. július 10. 10:32
Mi a különbség a rasszista és a realista között? Semmi...
Jason Bourne
2014. július 10. 10:17
"Jelenleg erre nincsen konszenzusos válasza a magyar demokratáknak." Dehogy nincs: Mindenki náci, aki nem "demokrata".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!