Itt az első devizahiteles csomag

2014. július 01. 11:17

Ha a kormány nem arra törekedett volna, hogy ismét a magasabb jövedelmű csoportokat segítse ki, akkor nem lenne ekkora a törleszteni nem tudó hitelesek aránya.

2014. július 01. 11:17
Ténytár
Ténytár

A most bejelentett csomag hatásait nehéz megítélni. Mivel a kamatemelésekkel kapcsolatban például nincs egyértelmű döntés, nehéz kiszámolni, hogy mekkora összeget vesz ki a törvény a bankok zsebéből. A Kúria döntése után 300-400 milliárdra becsülték a hatást, az összeg viszont kisebb lehet annak függvényében, hogy a Fővárosi Bíróság hogyan dönt a bankok jogorvoslatával kapcsolatban. A teljes összeget viszont emelheti, hogy nemcsak a deviza, hanem a forinthitelesek is bekerültek a törvénybe.

A makrogazdasági hatások két irányúak lehetnek: a bankoknak ismét komoly összeget kell kifizetniük – a külföldi tulajdonú bankok nagy valószínűséggel ismét tőkeinjekcióra szorulnak majd –, amely rontja a hitelkínálatot, viszont a mérlegmutatók sokat javulhatnak a problémás hitelek kezelése során, amely hosszú távon kedvezhet mind a bankoknak, mind a hazai gazdaságnak. A hitelesek többletforráshoz jutnak, amelyet egyaránt fordíthatnak a maguk előtt görgetett hitelek visszafizetésére, vagy akár el is fogyaszthatják. 

Egy valami egyértelmű: a teljesen felesleges végtörlesztés helyett, a kormánynak már régen el kellett volna fogadnia egy olyan törvényt, amely a bajban lévő hitelesek segített volna. Rengeteg erőforrást és pénz emésztett fel a probléma kezelése, de leginkább az a sajnálatos, hogy 4 éven keresztül csak az ígérgetés ment. Ha a kormány nem arra törekedett volna, hogy ismét a magasabb jövedelmű csoportokat segítse ki, akkor talán már sokak jobb helyzetben érezhetnék magukat, és nem lenne ekkora a törleszteni nem tudó hitelesek aránya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsírgyík
2014. július 01. 14:39
"Ha a kormány nem arra törekedett volna, hogy ismét a magasabb jövedelmű csoportokat segítse ki..." Na elmész a picsába! Ezt a komcsi dumát utálom a legjobban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!