A demokrácia hívei

2014. október 17. 07:48

A kisebbik rossz választása csalóka vigasz. Nemcsak azért, mert a kisebbik rossz is rossz, hanem főleg azért, mert az effajta méricskélés is megtévesztő eredményre vezethet.

2014. október 17. 07:48
Giczy György
Népszava

Bizonyára ismerünk olyan állampolgárokat, akikben van felelősségérzet és mindig elmennek szavazni. A bizonytalanság azonban már az ő következetes magatartásukban is megmutatkozik. A korábbi lendület és szilárd elkötelezettség már csökkenő tendenciát mutat. Legyen szó kormányról vagy ellenzékről, mentegetőzve mondják, hogy a kisebbik rossz érdekében cselekszenek.

A kisebbik rossz választása csalóka vigasz. Nemcsak azért, mert a kisebbik rossz is rossz, hanem főleg azért, mert az effajta méricskélés is megtévesztő eredményre vezethet. És majd' mindig vitatható, hogy mihez képest kisebb. Minden leadott szavazat a jelenlegi állapot hamis legitimációját hordozza. Igazol valamit, aminek az igazságtartalma legalább is vitatott. Hatalomhoz segít valakit, aki még önmagán sem tud uralkodni. Vagyis a leadott voks nem a szabad döntés megnyilvánulása, hanem belesétálás a politikusok által készített csapdába.

Nem merészkednék odáig, hogy úgy általában, majd az évek múltán ismét napirendre kerülő szavazásról bárkit is lebeszéljek. De mai szemmel már nemcsak szavazni, hanem szavazásra biztatni is nagy felelősség. Mert azt meg tudom mondani, hogy kire nem kell szavazni, de hogy kire kell, azt már kevésbé. S ha más nem, akkor ez félreérthetetlenül jelzi hazai demokráciánk sanyarú állapotát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2014. október 17. 15:30
Azt írja,minden leadott szavazat a jelenlegi állapot hamis legalizációját szolgálja,tehát nem is kellett volna szavazni senkinek,az eu-nak ki kellett volna nevezni egy helytartót,és annak ki kellett volna nevezni egy neki tetsző kormányt./Ezeknek a választási vereség teljesen elvette az eszüket, más magyarázat nincs erre a gondolatmenetre./
Box Hill
2014. október 17. 15:17
Akinek a kisebbik rossz nem elég jó, az válassza a nagyobbik rosszat. Nátha helyett ebolát.
OberEnnsinnen
2014. október 17. 13:53
Ma sem tudható, tulajdonképpen mit akart Giczy. Általános lózungok, szép, fésült szavakkal. De akkor hogyan lett a KDNP lenullázva az irányítása alatt. S főleg: miért?
Kamcsatka5
2014. október 17. 13:21
Mit müveltél te a 90-es években? Befoghatnád a pofád!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!