Kötelező iskolai drogteszt: mindegy mekkora hülyeség, csak szóljon nagyot

2014. december 08. 11:04

A nyilvánvaló, bár Kocsis Mátét feltehetően ebben az esetben sem különösebben érdeklő alkotmányossági problémák mellett az elképzelés kapcsán többmilliárdos éves költséggel is számolni kell.

2014. december 08. 11:04
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

„Ötletként (vagy inkább politikai kommunikációs fogásként) ugyanakkor máshol is felmerült már a kötelező drogteszt, a britek még Tony Blair felvetése alapján egy pilot projektig jutottak, az ausztrálok meg kiszámolták, hogy mennyibe kerülne, majd nem vezették be. A brit magániskolák többsége amúgy végez teszteket, de csak droghasználat gyanúja esetén.

Fontos még, hogy ezeket a programokat általában – a teszt tényéből valamilyen hatékonysággal kétségtelenül fakadó megelőzés mellett – arra szánják, hogy a megbukott gyerekek utóellenőrzésével, függésük esetén rehabilitációjukkal segítséget nyújtsanak, amit viszonylag nehéz összehangolni azzal, hogy itthon a fogyasztót is büntetik, azaz a teszten megbukott 14 év feletti gyerekeket büntetőeljárás fenyegetné. Ez így azért nem pont ugyanaz a tét, és nem is ugyanaz a bizalmi viszony, mint amit az amerikai tinifilmekben látunk.

Egy biztos: a nyilvánvaló, bár Kocsis Mátét feltehetően ebben az esetben sem különösebben érdeklő alkotmányossági problémák mellett az elképzelés kapcsán többmilliárdos éves költséggel is számolni kell. Ezt a pénzt természetesen a bentlakásos egyházi iskolában lakó 12 éves bakfisok tesztelése helyett jóval hatékonyabban el lehetne költeni akár prevencióra, akár a drogkínálatot csökkentő felderítésre, akár a leszakadó vagy amúgy kiemelten veszélyeztetett gyerekeknek szánt célzott programokra. Ez azonban csak akkor számítana, hogyha Kocsis komolyan be akarna vezetni olyan intézkedéseket, amelyek – akár célzott állami drogteszt programokkal is – valóban hatékonyak lehetnek a drogprobléma kezeléseben. Ilyen szándékot azonban a javaslat nem mutat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doxi
2014. december 09. 00:27
Ez az egész csak elterelés a Vida balhéról, meg a Rogán balhéról, meg a Kósa balhéról, a többi 100-at nem sorolom fel.Nem kell aggódni, nem gondolják komolyan.Amikor a felháborodás maxon van -Viktor megment minket a hülyétől( lásd:netadó )
tango47
2014. december 08. 15:46
Van alkotmányjogász szak a jogász képzésben? Vagy ez csak úgy megy, hogy holnaptól kinevezi magát, ha ez tetszik nekíje?
sapuh
2014. december 08. 13:05
Javaslom egyébként, hogy a felvetés népszerűsítése érdekében Kocsis Máté tartson nyilvános sajtótájékoztatót, melynek során hazugságvizsgálóra kötve kijelenti: soha életébe nem fogyasztott semmilyen drogot, és tudomása sincs arról, hogy ilyet bármelyik párttársa tett volna.
vigyor
2014. december 08. 12:27
...aha, szóval a drogfogyasztást büntetik...........igen, valóban, ha a fogyasztó nem hajlandó az elterelésre! Akkor meg, ha a hat hónapot nem vállalja, nem fogok könnyeket ejteni, ha a két év sitkót megkapja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!