Agyafúrt rasszista vagyok

2014. december 06. 11:15

Marsovszky Magdolna nem sokat teketóriázik. Villámgyorsan kiállítja a bizonyítványt Ne bántsd a cigányt! című munkámról: „a könyv anticiganista (ami nem más, mint rasszizmus)”.

2014. december 06. 11:15
Debreczeni József
Galamus

Éreztem már hasonlót: 2006-ban, amikor azzal vádoltak meg (a HírTv-ben és másutt), hogy annak idején szigorúan titkos állományú tisztként működtem a pártállami diktatúra szolgálatában, sőt e státusomban vettem részt a demokratikus rendszerváltozásban is. És bár a hírnek épp annyi valóságalapja volt, mint amennyi a francia idegenlégió vagy az Orsolya-nővérek szolgálatában eltöltött éveimről szólónak lett volna, a dolog mégis lebénított az első pillanatban. Úgy éreztem, mintha azzal vádolnának, hogy éveken át szívlapáttal ütlegeltem az anyámat, nekem pedig azt kell bizonygatnom, hogy ez nem igaz, hogy sose ütöttem meg őt, hogy nem is volt otthon szívlapátunk és így tovább. És hogy ez képtelenség… ()

Meggyőződésem: ha a demokratikus oldalon továbbra is domináns marad a romaügyet korábban uraló balliberális narratíva, amely egyrészt nem létezőnek tekinti a cigányság múltját és zömmel jelenét is nagyban meghatározó valóságos szociokulturális adottságokat, másrészt rasszistának bélyegez minden erre utaló tisztességes és demokratikus megközelítést, akkor a terepet végképp birtokba veszik a cigányellenes uszítók s a valódi rasszisták. Ez pedig rövid úton vezet az elkerülendő – s tán még elkerülhető – katasztrofális végkifejlethez. Könyvemet elsősorban az előítéletek csapdájába esett, empátia nélküli, a cigányellenes indulatokra mind fogékonyabb többségi magyaroknak írtam. A hátlapján egyebek közt ez olvasható:

»A cigányság gondja mindannyiunké: az egész társadalomé… A cigánykérdés: magyar nemzeti sorskérdés. A kezelésére tett erőfeszítések a magyar társadalom létérdekét szolgálják. A cigányok: mi vagyunk. Aki cigányellenes: az magyarellenes. Aki nem hiszi, olvassa végig a könyvet.«

Egy dolgot el kellene ismernie még Marsovszky Magdolnának is: rasszistának elég agyafúrt vagyok. Legalábbis próbálom álcázni magam.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kleom53
2015. február 08. 09:10
A magyar közélet nagy szerencsétlensége, hogy vannak ezek a túlzó liberálisok akik élénken figyelik a médiát, hol bukkan fel egy olyan vélemény amelyikbe beleköthetnének, ezáltal publicitást biztosítva maguknak. A véleményük túlzóan szélsőséges állandóan egy olyan ideális állapotot kérnek számon ami feltehetően sohase fog megvalósulni. Doktriner véleményeikkel mindenkinek nekitámadnak, mindenkit lerasszistáznak, aki nem az ő túlzó véleményüket hangoztatja. Ezzel azt érik el, hogy a tényleg jó szándékú realistákat is elriasztják, lehetetlenné teszik, a témában az illetőnek védekeznie kell, és végül nem az adott témáról folyik a diskurzus, hanem a jó szándékú publikáló írásáról, őt dorongolják le, a probléma pedig marad. Olyan ez mind amikor Trianon után egy kis reparálás lehetősége felmerült, némi területet vissza lehetett volna kapni, akkor a magyar földbirtokos arisztokrácia a "Mindent vissza!" kivitelezhetetlen állapot követelésének álláspontjára helyezkedett, így egy négyzetcentimétert sem kaptunk vissza. Különben Popper Pétert a 90-es évek elején tett javaslata miatt - már le sem merem írni mi volt a javaslat - ugyanígy lerasszistázta, lefasiztázta az SZDSZ, elzavarták a politika a problémák megoldásának környékéről, szerintem akkor ment ki Izraelbe. Ezek az emberek mindent tönkretesznek ezért nem lehet megtenni egy kényes ügyben az első lépést sem,- pedig a leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik! Lao Che - mert ők azonnal teljes megoldást akarnak, ráadásul egy olyan ideális feltehetően soha el nem jövő állapotot, ami végül az egész jobbító szándékú projekt megrekedését idézi elő. Ezeket az embereket egy probléma megoldást ellehetetlenítő központban képezik ki? HL
magnamater
2014. december 07. 13:06
"a cigányság gondja az egész társadalom gondja"- de még mekkora gondja! Minék többet fizetünk bele, annál nagyobb lesz a tartozásunk!
berzsian56
2014. december 07. 10:52
Ez a Marsovszky nvezetű üldözési mániában szenvedő "rasszizmuskutató" már olyat is leírt, hogy mindenki rasszista, aki a bankokat,bankárokat ,pénzembereket támadja. Mert , ez kérem színtiszta előítélet, ami abból táplálkozik, hogy a legtöbb bankár, és pénzember zsidó. Amit ő mond, az meg még véletlenül sem Fraudi elszólás, az kőkemény tapasztalat és alig van köze a bélyegragasztáshoz. Ez a nő egy mondatban is képse kétszer hülyét csinálni magából, és az már mégis csak egy elismerésre méltó képesség.
kombinátor
2014. december 07. 10:48
te még élsz? mármint a munkálkodásodra gondolván... egy ilyen szerencsétlen, köpönyegforgató ripacs...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!