Cigányútra ment a DK

2015. január 09. 07:17

Ez az „igazmondó”, „tabudöntögető” attitűd ismerős. A Jobbik is ezzel páváskodik. Nem véletlen, hogy Debreczeni rokonszenvvel olvassa programjukat.

2015. január 09. 07:17
Erőss Gábor
Népszabadság

Politikai vitairat – ezt az alcímet viseli a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének könyve, melynek főcímébe mintha tévedésből került volna a »ne« szócska: »Ne bántsd a cigányt!« – hisz ő egyre csak bántja. Eddig a »liberális véleményterror« miatt nem lehetett őszinte a szegény szerző, de most bepótolja! Könyvéről Marsovszky Magdolna és Hell István lesújtó ítéletet mondtak az egyébként DK-közeli Galamus.hu-n. Debreczeni válaszolt is nekik, és persze kikérte magának, hogy szövegkörnyezetükből kiragadták a mondatait, és olyan állításokat tulajdonítottak neki, amiket ő csak idézett. ()

Debreczeni kitalál egy »uralkodó narratívát«, azt (hamisan) egy szitokszóvá tett ideológiai áramlathoz (a liberalizmushoz) köti. Képzelt ellenfeleit vaknak és álszentnek minősíti, és velük szemben foglalja el az újító és nyílt, őszinte felelősségérzettől vezérelt gondolkodó pozícióját. Miközben pedig ő maga cáfolja a saját sztereotípiáit. Hosszan idézi a Puszták népét, amelyben Illyés leírja, mennyire jellemezte a magyar parasztokat, uradalmi cselédeket is az, amit cigány sajátosságként tartanak számon az előítéletek Debreczenihez hasonlatos rabjai. Ám Debreczeni észre sem veszi, hogy önmaga cáfolatát mutatta be, s rendületlenül folytatja a cigányozást.

Ez az »igazmondó«»tabudöntögető« attitűd ismerős. A Jobbik is ezzel páváskodik. Nem véletlen, hogy Debreczeni rokonszenvvel olvassa programjukat. Nem azonosul a Jobbik rasszizmusával; sőt: mélyen és nyilván őszintén elítéli azt, de bő négy oldalon keresztül idézve a Jobbik programját, bizonygatja: Vonáék nem akarnak semmi rosszat a cigányoknak. Pedig nemcsak a gárdabűnözésből, de az idézett szövegből is világos, hogy ez a szegregáció programja: »az erőltetett integráció helyett a differenciált oktatást támogatjuk«, idézi a Jobbik programjából, majd megdicséri a Jobbikot, mondván hogy annak programja »nem a cigányok kirekesztését, hanem az integrálását tűzi ki célul«. Ez volna a Jobbikot karanténba zárni akaró Gyurcsány-párt véleménye?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. január 09. 14:40
"Cigányútra ment a DK"... az MSZP-nek...:)) Most már kiköpnék, de nem tudják - lenyelni se...
Antigoné
2015. január 09. 11:33
Szegény Debreczeni! Életében először megpróbált legalább majdnem objektív lenni, meg is kapja - a sajátjaitól -, ami jár érte.
Csigorin
2015. január 09. 11:06
HA eltorom a kezem, akkor az a megoldas elso lepese, hogy eszreveszem hogy faj, es elmegyek orvoshoz, hogy meggyogyitsa. Nem pedig az, hogy arrol ertekezem, hogy nem fajhat, hiszen a bal es jobb kezem egyforma erteku, mert vannak balkezes es jobbkezes emberek es minden ember egyenlo.
nemormester
2015. január 09. 09:43
"Ez az »igazmondó«, »tabudöntögető« attitűd ismerős. A Jobbik is ezzel páváskodik." Meg az egész baloldal. Van jó és van rossz "tabudöntögetés"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!