Hogyan ne érveljen az Alkotmánybíróság? – széljegyzetek a TÉSZ-végzéshez

2015. január 22. 13:44

Az utóbbi évek egyik leggyengébb minőségű aktusát tette közzé szerdán az Alkotmánybíróság. „Érdemi” részében 13 sorban 2 darab kinyilatkoztatást és ezek alátámasztására 0 darab érvet tartalmaz.

2015. január 22. 13:44
Milánkovich András
Ars Boni

„Talán nem túlzás kijelenteni, hogy érvkészletét és érvelési készségét (pontosabban ezek hiányát) tekintve az utóbbi évek egyik leggyengébb minőségű aktusát tette közzé szerdán az Alkotmánybíróság. Ebben megszüntette a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés és az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikke (kínzás, vagy embertelen, megalázó bánásmód vagy büntetés tilalma) összeegyeztethetőségét vizsgáló eljárást. A tokkal-vonóval durván két és fél oldalas többségi indokolás az indítvány, majd a normatív előzmények (és megváltozásuk) hosszas ismertetése után, »érdemi« részében – többször átszámoltuk – 13 sorban pontosan 2 darab kinyilatkoztatást és ezek összekapcsolására, alátámasztására 0 darab érvet tartalmaz. (…)

Feltehető, hogy az AB az indítványt azért utasította el a fenti megállapításokra hivatkozva, mert ebben a jogilag és politikailag is »kényes« ügyben szabadulni akart a döntés terhétől: az Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság azt autentikusan értelmező joggyakorlata alapján a szabályozás (a hatályos, új szabályozás is!) nagy valószínűséggel az Egyezménybe ütközik [ld. Czine Ágnes párhuzamos indokolását és a Lévay Miklós által jegyzett különvéleményt, amelyek látványosan magasabb színvonalú, sokkal kidolgozottabb, a(z alkotmány)jogi érvelés standardjait tiszteletben tartó munkák]. Ennek eldöntését azonban az alkotmánybírák nem akarták magukra vállalni, mondván: jobb, ha az Egyezmény miatt Strasbourg tartja a hátát a magyar közvélemény előtt – az AB inkább várja ki, ameddig döntenek! Az állítás persze konkrét tényekkel nem támasztható alá, ám nem tűnik életszerűtlennek, hogy a »kisebb ellenállás« felé mozdulva az AB inkább belemenjen egy ilyen, legalábbis kétes meggyőző erővel rendelkező végzésbe ahelyett, hogy vállalja a döntéssel járó esetleges kritikákat. (…)

Ezzel a megszüntető végzéssel összességében véletlenül sem az a probléma, hogy az ügy tartalmát, lényegét (azaz a TÉSZ és az embertelen bánásmód esetleges konfliktusát) tekintve szakmai álláspontunktól eltérő következtetésre jutott. Nem ez ugyanis a kérdés; az ügy el sem jutott az érdemi vitáig. Még csak nem is elsődlegesen az a baj, hogy a testület megpróbálja kikerülni a döntést (vagy legalábbis elodázni). Az a legfőbb gond, hogy mindezt bárminemű értékelhető érvelés, indokolás nélkül teszi meg. Ezzel nemcsak óriási támadási felületet enged, hanem az indokolás intézményének alapvető funkcióitól fosztja meg döntését és a jogrendszert. Ez a gyakorlat pedig rossz üzenet és roppantul káros a magyar alkotmányos és jogi kultúra egészére nézve, hiszen kin kérjük először számon ezeket a normákat, ha nem épp a védelmükre és fejlesztésükre hivatott Alkotmánybíróságon?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. január 29. 17:30
A káka és a csomó esete.
Zokni
2015. január 29. 17:29
Most megnézve ezt, meg az AB mai döntését, úgy látom, hogy annak idején felmerülő AB-megszüntető szándékot önbeteljesítő módon, lassan maga a Bíróság valósítja meg azzal, hogy egyre színvonaltalanabb anyagokat tesz le az asztalra. Ez szakmai értelemben a jogász világ számára nyilvánvalóvá válik. És miután ott létezik egy fajta belterjesség, véleménybeli, politikai előéletek, szimpátiák nélkül is, ezért egyre kínosabb lesz a helyzetük. Ez olyan, mintha a diktátor első orvosáról, aki egyébként a központi kórház teljhatalmú szakmai ura is, elterjed, hogy a legutóbb Istennek tévedésből beöntést adott az átsugárzó fogfájására. Igaz, minden rosszban van valami jó. Akkor majd az ápolók népes tábora fogadja maguk közé. Ahogy bíráinkat egyre szívesebben látják majd a Csillagbörtönben is, gondolom....
pkarcsi
2015. január 29. 17:29
Ki a franc ez az M András.hogy csak ugy kinyilatkoztat mint egy isten?Biztosan DK-s tag,mert elhülyült Fletónk szokott igy szövegelni.Alkotmánybirósági itéletet demokráciában szokás elfogadni,védrehajtani.Komcsizsidóéknál ez nem szokás,ők a világ legokosabb,egyben leggonoszabb ivadékai.
drkovax
2015. január 29. 17:19
Mit kellett volna mást tenni, a támadott joganyag és közvetlen kontextusának megváltozása után ? Ezt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!