Orbán Viktor külpolitikáját minden komolyan vehető lengyel párt elutasítja

2015. február 24. 12:12

Sem a PO, sem a PiS nem kér a magyar kormány és a miniszterelnök oroszbarát politikájából. Interjú.

2015. február 24. 12:12
Jaroslaw Gizinski
DiploMaci

„A korábban Donald Tusk (jelenlegi Európai Tanács elnök) vezette lengyel kormánypárt, a Polgári Platform (PO) jó ideje nem tekint szoros szövetségesként Orbán Viktorra és pártjára. Ebben a két párt ideológiai háttere is vélhetően szerepet játszik: a PO elkötelezett EU-párti, atlantista és alapvetően mérsékelt konzervatív, míg a Fidesz inkább nemzeti konzervatív. Emiatt talán nem is meglepő, hogy az utóbbi években a Fidesz és a volt lengyel miniszterelnök, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) pártja között mutatkozott virágzó együttműködés. Varsói hírek szerint azonban múlt csütörtökön ez a kapcsolat is megbomlott. Valóban?

Ezzel kapcsolatban csak ismételni tudom magamat: Lengyelországban a személyes tapasztalatok és a történelmi tények miatt mind a politikai elit, mind a szélesebb közvélemény rendkívül negatívan ítéli meg a mindenkori moszkvai vezetést. Orbán Viktor külpolitikáját tehát nem csak a PO és PiS utasítja el, hanem minden komolyan vehető lengyel párt. Nálunk nem lehet külpolitikát csinálni Nyugat és Kelet közti billegéssel, mert annak azonnal a politikai süllyesztő lenne az eredménye.

A magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan, állítása szerint sem Orbán Viktor, sem a Miniszterelnökség részéről nem került megfogalmazásra olyan kérés, miszerint Orbán találkozni akarna a PiS vezetőjével. A PiS szóvivője azonban a találkozó másnapján ezzel ellentétes állításokat fogalmazott meg: szerinte igen is volt felkérés. Tudomása szerint melyik állítás igaz? Kinek és miért állt érdekében a csúsztatás, ha egyáltalán erről van szó?

Nem tudom megítélni, hogy volt-e szó csúsztatásról, illetve ha volt, pontosan kinek a részéről. Semmilyen ezt alátámasztó vagy megcáfoló hiteles dokumentumot nem láttam – leszámítva a PiS és a magyar Miniszterelnökség közleményváltását, majd a PiS szóvivőjének erre adott nyilatkozatát. Azt azonban mindenképpen beszédesnek érzem, hogy egy ilyen döntés hírét a PiS nyilvánosságra hozta, majd ragaszkodott hozzá. Ez is világos jele annak, hogy sem a PO, sem a PiS nem kér a magyar kormány és a miniszterelnök oroszbarát politikájából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2015. február 24. 20:19
"Orbán Viktor külpolitikáját minden komolyan vehető lengyel párt elutasítja" A belpolitikáját meg a magyarok. Mondom, a magyarok. Akik nem ilyen, vagy olyan politikai oldalra húznak.
péterx
2015. február 24. 18:54
Persze , mert ők a lengyel érdekeket nézik ,s nem érdekli őket , ha esetleg megfagyunk...
Katona László
2015. február 24. 17:49
A közös királyunk Zsigmond, majd Ulászló, és Dembinszky.... személyekre, történelmi emlékekre alapozott lengyel magyar barátság túllihegése teljesen fölösleges, és miért kötelezne szolgalelkűségre minket? Ideje tudomásul venni a mai lengyeleknek azt is, hogy nekünk nemcsak barátaink vannak, hanem érdekeink is, ami bizony jelen időben egy kissé eltér az amerika-szervilis lengyel gondolkodástól. Anyai őseim onnan származnak, és mégis így látom e témát. Kár a különbségben újságírói témát látni - nincs benne, ez az élet, a nemzetek egészséges munkazaja. Polandnak Karol Vojtyla halála óta nincs politikai iránytűje.
szemle
2015. február 24. 17:03
Azért árnyaltabb a kép a Lengyelországban az Orbán látogatásról, mint ahogy a Gizinski interjúból kiviláglik, a politikusok közül is néhányan bírálták a lengyel kormány és a Pis megnyilvánulásait, pl a lengyel Parasztpárt elnökjelöltje, aki nem tartotta helyénvalónak a lengyel kormányfő kritikus szavait, s ugyanígy vélekedett Miller baloldali pártelnök,méltatlannak tartották egy másik szuverén ország ügyeibe a beleavatkozást, ráadásul pont a magyarok esetében, aki egyedüli feltétlen barátaik a lengyeleknek. Ezek a magyar sajtóban sem jöttek le. A lengyel sajtóban már több kritikusabb kommentár is megjelent ami a lengyel hivatalos fogadtatás hangnemét illette, elfogadhatatlannak és nevetségesnek tartották Kopacz s tanácsadói kioktató hangnemét(pl. Varzecha, Ziemkievicz), ezekről sem volt híradás a honi sajtóban, csak az Orbánnal kritikus hangokról. Ami a blogokot és az internetes kommenteket illeti, a hozzászólók több mint fele legalább 70 százaléka Orbánt és magyarokat védte, miszerint Orbán egyike Európa kevés önállóan gondolkozó politikusainak,aki határozottan képviseli országa s népe érdekeit,s jó lenne, ha a lengyel vezetőkről is ezt el lehetne mondani, s amiért Orbánt bírálták, az megáll Merkel és Hollande esetében is, de ahhoz nem volt merszük a lengyel politikusoknak. Sokan vélelmezték, jobb lenne ha a lengyel vezetés kevésbé lenne kardcsörtető s az amerikaiak teljes kiszolgálója . Orbán a legtöbb bírálatot azért a lengyel sajtóban tévesen leadott hírért kapta, miszerint Putyinnal közösen megkoszorúzta az 56-os ellenforradalmi emlékművet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!