Így megy külföldre a magyarok pénze

2015. március 02. 10:24

Gyakori, hogy az EU állampolgárai külföldön tartják pénzük egy részét. Ez lehet természetes folyamat, de annak is lehet a jele, hogy a lakosság bizalma megrendült hazájának pénzügyi rendszerében.

2015. március 02. 10:24
Farkas Miklós, Kondor Péter, Kónya István
Index
„A külföldi betétek 2011. végi hirtelen növekedése egybeesik az országkockázat megugrásával. Ez azt jelzi, hogy a pénzükért aggódó háztartások sok megtakarítást menekítettek ki. Érdekes megfigyelni ugyanakkor, hogy 2008 végén a globális pénzügyi válság hatására történt, hasonló mértékű CDS-növekedés nem vezetett jelentős betétkiáramláshoz. Ebben nagy szerepet játszhatott, hogy ekkor az IMF mentőcsomagja rövid tárgyalás után érkezett, így a háztartások valószínűleg kevéssé érzékelték az államcsőd kockázatának növekedését. Ezzel szemben 2011 végén a magánnyugdíj-megtakarítások államosítása, a magyar államkötvények bóvlivá minősítése és az IMF-csomaggal kapcsolatos bizonytalanság mind olyan események voltak, amelyek nagy sajtóvisszhang mellett zajlottak, és jelentősen csökkenthették a magyar háztartások hazai bankrendszerbe vetett bizalmát.

A Defacto szerint a hazai háztartások közelmúltban megfigyelt viselkedése arra utal, hogy a korábbinál kevésbé bíznak a hazai pénzügyi rendszerben. Bár 2012 után a külföldi betétek növekedése visszaállt a korábbi szintre, nagy a veszélye, hogy a háztartások hasonló érzékenységgel reagálnának a bankrendszert érintő esetleges jövőbeli rossz hírekre. A bankok pedig nehezebben fogják növelni a belföldi hitelezésüket, ha nem támaszkodhatnak stabilan növekvő betétállományra.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. március 02. 21:00
Ez a műsor volt már!
kjkj945
2015. március 02. 20:43
""Gyakori, hogy az EU állampolgárai külföldön tartják pénzük egy részét."" Még mindig jobb, mikor offshoréba viszik ki.
néhai Ch.Pilot
2015. március 02. 20:29
Ezt a kis izét tényleg hárman írták? És az Index mindegyiknek fizetett gázsit? És vajon hova utaltatták? Esteleg a svájci bankszámláikra?
rojtos
2015. március 02. 11:19
"Így megy külföldre a magyarok pénze" Elképzelem, ahogyan az ügyfél odaszól a banki pénztárosnak. Húzzon egy strigulát a listára, én is menekítem a pénzem az országból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!