Szeretnél hóhér lenni?

2015. május 08. 21:41

Tényleg le kell süllyedni a sorozatgyilkosok erkölcsi, és morális szintjére csak azért, hogy örökre eltávolítsunk néhány javíthatatlan bűnözőt az élők sorából?!

2015. május 08. 21:41
Peszt Lajos
Pl-asztik

„A halálbüntetés visszaállítása nem csak arról szól, hogy legyen-e ilyen büntetési tétel a joggyakorlatban! Nem csak egy adminisztrációs kérdés. Nem csak arról szól, hogy a kivégzéstől való félelem eltántorít-e bárkit is a gyilkolástól, hanem morális kérdés! Sőt, szerintem csak morális kérdés! Népszavazással, vagy parlamenti szavazással meghozandó döntéssel csak az első lépést tudjuk le. Az azt követő bevezetési folyamatban egy sor olyan döntéseket is meg kell hoznia valakiknek, amelyekről nem szokták a nyilvánosságot megkérdezni, de a kulturált, modern és környezettudatos életet élő embereknek aki meggondolja döntéseinek következményeit tudniuk kell róluk – különösen azoknak, akik most támogatják a halálbüntetés visszaállítását! Aztán amikor már be van vezetve, akkor nap, mint nap a média hírfolyamban lesznek megtalálhatóak a kivégzések... És akkor rá kell ébredni hogy az a majdani állapot következménye a döntésünknek. Viszont az utánunk következő generációknak kell együtt élni vele! Egyértelmű! Csak eddig ezt mintha senki sem gondolta még végig, hanem valamilyen érzelmi indíttatásból rezignáltan nyilatkozik...butaságot. 

Ennek a bejegyzésnek, és a szavazásnak az a nem titkolt célja, hogy laikus módon, de logikusan ráébressze a támogatókat és a hezitálókat az elképzelt döntés fontosságára. Megkísérelje ráébreszteni, hogy milyen következményekkel is jár a halálbüntetés – ma még csak képzeletbeli – visszaállítása, és annak milyen közvetett és közvetlen hatása lehet az életünkre! Talán más megvilágítást kap az olvasó eddigi pártoló véleménye, ha a ráébred, hogy a büntetést embereknek kell majd, embereken végrehajtani. Függetlenül a kivégzés mikéntjétől, az büntetést egy vagy több ember – munkaköri kötelességből – végzi el. Egyszerűsítve és rövidítve a tesztet, ezeket a »végrehajtókat« egyszerűen lehóhéroztam, de a feladataik mögött emberi sorsok vannak...családok...emberi kapcsolatok...érzelmek...egy-egy teljes élet.

Akik a mi döntésünk eredményeként egyfajta társadalmi morális bűnhődéssel helyettünk vállalják a lelki terheket. A jogi következményekről és a kötelező procedúráról most ne essen szó...mint ahogyan arról se, hogy ez az egész országos cécó csak egy politikai elterelés, a közvélemény tematizálása, más ügyekről a figyelem elterelése céljából mesterségesen stimulált visszhang.... Kell-e ennyire álszentnek lennie egy modern társadalomnak?! Van-e a társadalmi cél egyenértékű, vagy magasabb, mint az a bűn, az áldozat amit a hóhérok követnek el a nevünkben? Tényleg le kell-e süllyedni a sorozatgyilkosok erkölcsi, és morális szintjére csak azért, hogy örökre eltávolítsunk néhány javíthatatlan bűnözőt az élők sorából?! Egyáltalán van-e szükség erre az áldozatra a 21.században, vagy még mindig a sötét középkor módszerei jelentik a megoldást?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2015. május 09. 23:06
"""Szeretnél hóhér lenni?""" kérdezd a ballibsiket milyen volt .Andrássy út 60sz alatt a bizonyítékok.
thymian
2015. május 09. 17:43
"Megkísérelje ráébreszteni, hogy milyen következményekkel is jár a halálbüntetés – ma még csak képzeletbeli – visszaállítása, és annak milyen közvetett és közvetlen hatása lehet az életünkre!" Akkor vizsgáljuk már meg, milyen közvetett és közvetlen hatása van, amikor egy gyilkos elveszi valaki(k)nek az életét. "Láttuk ezt a bíró szemszögéből, s most látjuk az áldozatokéból. „K. K." monogrammal aláírt levél érkezett az újságcikkre reagálva; a két betű a kivégzett gyilkos áldozatainak egyik lányát takarja. Ez az érem másik oldala:" http://m.kisalfold.hu/gyori_hirek/halalbuntetes_-_megszolalt_a_kivegzett_gyilkos_aldozatainak_egyik_lanya/2428795/
tango47
2015. május 09. 15:48
Az egyesült államokban, azokban az államokban, ahol van halálbüntetés ezt az erkölcsi dilemmát úgy oldották meg, hogy az injekcióval történő kivégzésnél három fecskendő tartalmát adja be három ember a páciensnek, de csak egyik tartalmazza a mérget, így nem is tudhatják ők sem, a kivégzés tanui sem, hogy végül ki is végezte ki., így gondolom nem is tekintik önmagukat sorozatgyilkosnak, ahogy az idióta posztoló elképzeli a dolgot.
írmag
2015. május 09. 14:10
Ezt a szellemi színvonalat ne terjeszd, a halálbüntetésről neked a sorozatgyilkos jut eszedbe, meg beszélsz néhány javíthatatlan bűnözőről. Legalább vasárnapra téged is be kellene zárni, hogy növekedjen az esélyed az emberi életre, hogy később a halálbüntetésről veled ne kellejen beszélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!