Kinek a kormánya?

2015. július 14. 07:48

Csakhogy nem annyira inog ez a kormányzati rendszer, amennyire a tüntetők szeretnék. Éppen ellenkezőleg.

2015. július 14. 07:48
Giczy György
Népszava

„Egyre indokoltabb a kérdés: kinek a kormánya a jelenlegi kormány? Mert a társadalom szinte minden rétegét, csoportját képviselő tüntetők aligha érezhetik magukénak azt a kormányzatot, amely ellen tiltakoznak s amelynek alkalomadtán a lemondását követelik. Egyre többen érzik úgy, hogy ez a kormányzat immár egy félreértésen vagy a tömegek félrevezetésén alapuló, önmagát túlélt hatalmi konstrukció, amely messze távolodott a társadalmi valóságtól. S ami elveszítette társadalmi alapjait, az előbb-utóbb meginog.


Csakhogy nem annyira inog ez a kormányzati rendszer, amennyire a tüntetők szeretnék. Éppen ellenkezőleg: még épül, még képes terjeszkedni. Megoszt és uralkodik. Megosztotta mind a politikai életet, mind a társadalmat. Lehetetlenné tette a demokrácia iránt elkötelezett ellenzéki pártok oly’ sokszor szorgalmazott és mind máig remélt összefogása nyomán létrejövő kormányváltó erő kialakulását, elfojtotta a klasszikus értelemben vett civil társadalom megerősödését is. Mert a kormánykoalíció tisztában van azzal, ha gyenge és szétforgácsolt a civil szféra, akkor képtelen az érdekeit általános érvényűen, meggyőző egyetemességgel megjeleníteni is.

Öt évvel a Fidesz hatalomra kerülése után látjuk, nemcsak a parlamenti ellenzék hullott és hullik darabokra, hanem a tüntetések kezdetén olyannyira ünnepelt civil társadalom is. Egy-egy foglalkozási ágon belül még a szakszervezeteket is sikerült szembeállítani egymással, ezért a demonstratív megmozdulások jórészt egymástól elszigetelt, alkalmi akciók maradtak. S bár a tüntetések transzparenseinek üzenetei és az ott elhangzó nyilatkozatok mindegyike a kormány alkalmatlanságát adja tudtul, a végkicsengésükben azonos tiltakozások ennek ellenére egymástól függetlenek maradnak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. július 15. 07:58
Gyuri bácsi az, hogy te a Népszavában írogatsz, olyan mintha Adolf Hitler az Izrael News-ban írogatna főszerkesztőként.
Lolka-Bolka
2015. július 14. 22:54
gici a geci
Rockpapa
2015. július 14. 22:33
Ez a puhagerinc valaha a kereszténydemokrata párt elnöke volt.
lajkakutyus
2015. július 14. 17:48
Giczy úrelvtársnak sikerült idáig süllyedni, hogy a Népszavába ír? Akkor csak igaz lehetett, hogy szemét ember volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!