Orbánnak nem kell hosszú taps

2015. december 31. 11:50

Nem érzem úgy, hogy a bölcsek köve a zsebemben van. Nem tudom megmondani, hogy több ezer döntés között volt-e egy olyan, amikor valamilyen egyéni lobbinak sikerült a saját akaratát érvényesíteni. Interjú.

2015. december 31. 11:50
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Népszabadság

– Ön az Országgyűlés szuperbizottságának, a törvényalkotási bizottságnak az elnöke. Személyesen érez felelősséget azért, hogy úgy tűnik, hogy a kormány a törvényalkotást arra használja több esetben, hogy bizonyos érdekcsoportoknak vagy magánérdekeknek megfelelően kedvezményeket biztosítson, illetve büntessen.

– A kérdésben megfogalmazott állítással nem értek egyet.

– A miniszterelnök 2010-ben azt mondta, hogy többé nem úr a magántőke, a parlament a választók akarata alapján a közérdeket érvényesíti. Ez minden esetben így volt?

– Azt remélem, hogy igen.

– Reméli vagy tudja?

– Nem érzem úgy, hogy a bölcsek köve a zsebemben van. Nem tudom megmondani, hogy több ezer döntés között volt-e egy olyan, amikor valamilyen egyéni lobbinak sikerült a saját akaratát érvényesíteni, de a legfontosabb kérdésekben meggyőződésem, hogy az Országgyűlés többsége a közérdeket tartja szem előtt.

– Lázár János a földtörvény módosítása kapcsán Lex Simicskáról beszélt, ahol Simicska Lajos vesztes volt. A közbeszerzési törvényt utólag enyhítették, visszamenőleges hatállyal. Ön a visszamenőleges hatályról azt mondta, »ennek nincs jelentősége«.

– Én azt mondtam, remélem, hogy nincs jelentősége.

– Kizárhatjuk, hogy egy kormány-közeli személy pályázata miatt volt szükség a visszamenőleges hatályra?

– Én nem tudok arról, hogy ilyen lett volna. Nekem eddig sem volt egyetlenegy hozzátartozóm sem, aki bármilyen állami közbeszerzésben akár csak közvetetten is érintett lett volna. De ha egy szabály alkotmányellenes, akkor azt a visszamenőleges hatállyal semmisítené meg az Alkotmánybíróság is. Természetesen lehet a közjogi populizmus jegyében népszerű szabályokat hozni, amelyek utána vagy megkerülhetők, vagy betarthatatlanok, vagy egyértelműen alkotmányellenesek. Mi ebbe a hibába estünk. A jelenlegi szabályozás is lényegesen szigorúbb, mint a korábbi, mégsem politikai hasznunk, hanem kárunk származott belőle.

(…)

– Ön szerint tehát a közérdeket nem írta felül a parlamenti törvényalkotás a magánérdek – a Mészáros Lőrincek, a Tiborcz-érdek, Andy Vajna – rovására?

– Én még ilyen bátor sem voltam, mert hibázhatunk és tévedhetünk is, de az említett urak egyikét sem ismerem, így és ettől függetlenül is maradnék a közérdeknél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. január 01. 15:32
Mire Gulyás megöregszik pontosan úgy fogg kinézni mint Paul Lendvai: http://mandiner.hu/cikk/20151229_orban_eve_volt_az_idei_paul_lendvai_szerint#comment4503637
kálmi
2016. január 01. 15:30
Gulyás nagyon korrekt, okos, fiatal politikus. Jó, hogy a fideszben politizál.
Mindjárt
2015. december 31. 18:11
"Nem tudom megmondani, hogy több ezer döntés között volt-e egy olyan, amikor valamilyen egyéni lobbinak sikerült a saját akaratát érvényesíteni. " Ez tiszta hülye. Minden mutyira megy a felcsúti maffia kormányban. Olyan hihetetlenűl, pofátlanúl, gátlástalanúl lopnak, hogy az elképesztő. De nem a pofátlan lopkodásuk ami a legelképesztőbb. Az a legelképesztőbb, hogy az agyhalott zsideszbolsik meg is tapsolják azokat akik őket is meglopják.
catalina9
2015. december 31. 17:33
Gusztav12 [Hozzászóló kiszűrése] 2015. december 31. 16:06 Én meg pont fordítva látom. " Akkor lássunk egyformán, 115 hónapja vezet a Fidesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!